Vizita.si
image (28)

Bilke

Buče v kulinariki in zdravilstvu

Bilka Baloh
11. 09. 2009 10.30
0

Težko najdemo zelenjavo, ki bi jo lahko pripravili na toliko različnih načinov kot buče. Lahko so v glavnih ali stranskih vlogah, v vsakdanjih in slavnostnih obedih.

Kadar je buč preveč

Pripravimo jih lahko na različne načine, kot predjedi, namaze, slastne kremne juhe, kot zelenjavne in mesne jedi, pudinge in peciva. Nepozabne so v kombinaciji s sezonskim sadjem in zelenjavo. Čez vse leto lahko grizljamo bučne pečke in uporabljamo bučno olje za solato. Veliko ljudi se odloči in jih popari ter s tem pripravi kot zalogo za zimo. Rahlo poparjene shranite v vakumsko zaprte vrečke v zmrzovalniku.

Zdravilne lastnosti buč

Plod buč ima znane diuretske lastnosti, saj pospešuje izločanje urina. Zato buče priporočajo ljudem, ki jih pestijo bolezni, kot so revmatizem, protin, vnetje ledvic, vnetje sečnega mehurja in pri sladkorni bolezeni.

Buča deluje blažilno in pomirjevalno in je koristna pri vnetjih tankega črevesja. Uživamo jo kuhano kot pire, pečeno ali v obliki soka iz sveže nastrganih plodov. Pripravljeno kot kompot jo jemo zjutraj na prazen želodec kot sredstvo proti zaprtju. Buča je primerna tudi za dietno prehrano pri ljudeh, ki bolehajo na želodcu in pri pretirano debelih ljudeh.

PA DOBER TEK!

Solata z bučami in radičem

200 g bučnega mesa
100 g korenja
1 večja glavica radiča
sol
nasekljan peteršilj, balzamični kis, olje

Bučno meso in korenje narežemo na tanke paličice. Solimo, kratko poparimo in ohladimo. Radič drobno narežemo in stresemo v skledo. Dodamo bučne in korenjeve paličice. Začinimo s soljo, kisom, oljem in potresemo s peteršiljem.

Bučna juha s porom in korenjem

400 g bučnega mesa
1 čebula
1 korenje
2 pora
30 g masla
sol, poper
1 l vode ali jušne osnove
1dl sladke smetane

Bučno meso in korenje grobo naribamo. Čebulo drobno sesekljamo, por narežemo na kolobarje. Pražimo tako dolgo, da zelenjava odda tekočino, prilijemo vodo ali jušno osnovo ter začinimo s soljo in poprom. Kuhamo 20 min, odstavimo z ognja in med mešanjem prilijemo smetano.

Testenine s »pestom« iz bučnih pečk

60 g bučnih pečk
1/8 oljčnega olja
50 g parmezana v kosu
1 strok česna
dva šopa bazilike
sol, poper
400 g testenin

Baziliko operemo, osušimo in potrgamo listke in jih sesekljamo. Parmezan na drobno naribamo. Bučne pečke, olje, parmezan, sesekljano baziliko, sol in poper zmešano z paličnim mešalnikom. Na koncu začinimo s stisnjenim česnom. Testenine skuhamo v veliki količini osoljene vode, oscedimo in zmešamo s pripravljenim pestom.

Pire iz buč

1/2 kg bučnega mesa
1/2 kg krompirja
1 kisla smetana, sol, poper


Buče olupimo, narežemo na koščke, skuhamo v slani vodi in odcedimo. Krompir olupimo, narežemo, skuhamo in odcedimo. Oboje pretlačimo, popopramo in zmešamo s kislo smetano.

Bučni kruh s pečkami

290 g bučnega mesa
100 g bučnih pečk
1 kg polnovredne pšenične moke
40 g kvasa
6 ½ dl mlačne vode
1 žlica soli
1 ½ dl oljčnega olja
1 žlica sladkorja

Moko presejemo v mešalnik in napravimo jamico. Vanjo dodamo 1 ½ dl mlačne vode, sladkor in kvas. Ko naraste, malo pomešamo, dodamo olje, sol in preostalo vodo. Bolje je, da je testo nekoliko trše, saj bo naribano bučno meso oddalo nekaj vlage. Ko je testo gladko, previdno vmešamo naribano bučno meso in pečke. Pustimo ga počivati vsaj 30 min. Razdelimo ga na tri dele in jih porazdelimo po namaščenih modelih. Štruce po želji posujemo s sesekljanimi bučnimi pečkami, lanenimi ali sezamovimi semeni. Štruce naj še enkrat vzhajajo 35 do 45 min. Pečico segrejemo na 240° C. Na dno položimo široko skodelo napolnjeno z vodo. Površino štruc orosimo z vodo, zmanjšamo temperaturo pečice na 180° C in pečemo 45 min.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587