Alergijo na hrano najpogosteje povzroča osem živil – mleko, jajca, arašidi, soja, ribe, školjke, lupinarji in pšenica. Ta živila so odgovorna za kar 90 odstotkov vseh alergij na hrano. Z alergijo na hrano se lahko spopadejo ljudje vseh ras in katere koli starosti. ''Ljudje so lahko alergični na skoraj vse, opažamo pa povečan porast alergij na lupinarje in oreščke pri odraslih,'' je za spletno stran livestrong.com povedala alergologinja dr. Ruchi Gupta iz pediatrične bolnišnice v Chicagu.
2. Alergija ni enako preobčutljivost/intoleranca
Alergija na hrano je pravzaprav odgovor imunskega sistema, pri intoleranci na hrano pa gre za odziv prebavil nanjo. ''Pomembno je, da razumemo razliko med alergijo na hrano in intoleranco,'' je poudaril ameriški strokovnjak Roger Clemens iz inštituta za tehnologijo hrane. ''Ljudje pogosto mislijo, da je vsaka reakcija na hrano alergija, a v resnici ni tako. ''
Simptomi alergije na hrano so izpuščaji ali koprivnica, bolečine v trebuhu, slabost, driska, bruhanje, težave pri požiranju, oteklina jezika, ustnic in šibek srčni utrip. Alergija na hrano lahko v ekstremnih primerih privede celo do anafilaktičnega šoka in smrti. Simptomi preobčutljivostne reakcije na hrano pa vključujejo bolečine v trebuhu, drisko, zgago, glavobol in napenjanje.
3. Otroci lahko alergijo 'prebolijo'
Za otroke, ki se spopadajo z alergijo na hrano, obstaja upanje. Zadnja raziskava ameriških pediatrov, ki je vključevala 40 000 otrok, je pokazala, da je pri skoraj 27 odstotkih otrok alergija na hrano do petega leta starosti izzvenela. Raziskavo je vodila dr. Gupta, ki je skupaj z ekipo strokovnjakov odkrila tudi, da bolj zgodaj, kot se pri otroku pojavi alergija na hrano, več verjetnosti obstaja, da jo bo 'prebolel'. Izkazalo se je tudi, da alergije pogosteje izzvenijo pri dečkih kot pri deklicah.
4. Na gluten ste preobčutljivi in ne alergični
Številni ljudje trdijo, da so alergični na gluten, a v teh primerih gre bolj verjetno za preobčutljivostno reakcijo in ne za alergijo, pravi podpredsednik ameriške organizacije za izobraževanje o alergijah na hrano Mike Spigler. Celiakija, ki jo aktivira gluten, je dedna avtoimunska bolezen, ki prizadene tanko črevo do te mere, da težko absorbira hranila. Ljudje, ki trpijo za preobčutljivostno reakcijo na gluten, lahko trpijo tudi za celiakijo. Alergija na hrano je v resnici posledica prekomerne reakcije telesa na beljakovino v hrani, medtem ko celiakija ne ogroža življenja. Kljub vsemu pa lahko privede do resnih zdravstvenih težav, zaradi česar je potrebno zdravljenje.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV