Šokantno, vendar resnično
V Angliji so opravili zelo zanimivo raziskavo z mačkami. Poskusne živali so lahko izbirale med različnimi vrstami hrane in vodo. Vendar so raziskovalci vso hrano in vodo pred hranjenjem na kratko, za deset sekund, pogreli v mikrovalovni pečici. Rezultati raziskave so bili šokantni, saj so vse živali po treh tednih poginile zaradi podhranjenosti, čeprav so se ves čas prenajedale.
Obtožbe zoper znanstvenika
Študije švicarskega znanstvenika dr. Hansa U. Hertela so pokazale, da hrana, ki je bila segreta ali skuhana v mikrovalovni pečici, v krvi povzroča bolezenske spremembe, podobne tistim, ki jih povzroča začetna stopnja raka. Ko je njegove raziskave nadaljeval profesor Bernard Blanc, je le še potrdil Hertelove sume. Dokazal je, da je hrana, pogreta ali pripravljena v mikrovalovni pečici, povzročila, da so se krvne celice začele oblikovati v strdke. Ko sta znanstvenika svoje ugotovitve objavila, je švicarska zveza trgovcev z električnimi aparati izsilila obsodbo dr. Hertela, ki je dobil prepoved objavljanja rezultatov svojih raziskav. Obsodbo je pred kratkim Evropsko sodišče za človekove pravice razglasilo za kršenje pravice do svobode govora, zaradi česar je Švica dr. Hertelu dolžna izplačati odškodnino. Leta 1991 so v Oklahomi v bolnišnici s pomočjo mikrovalovne pečice segreli kri za pacientko. Ta je zaradi deformirane krvi umrla.
Mrtva in kancerogena hrana
Morda je videti popolnoma nedolžno in priročno, a mikrovalovne pečice so eden najhujših izumov sodobnega časa, pravijo raziskovalci. Hrana v mikrovalovni pečici se namreč segreva s pomočjo mikrovalovnih žarkov, ki ob pretoku skozi živilo povzročajo trenje vodnih molekul, ki se nahajajo v živilu, zaradi česar se to segreje. Ob tem pa se uničijo občutljive molekule vitaminov in podobnih sestavin. Ena od študij je pokazala, da z uporabo mikrovalovke v zelenjavi uničimo kar 97 odstotkov njene prehranske vrednosti. Tako je hrana, segreta v mikrovalovni pečici, pravzaprav mrtva. Namesto da bi prinašala energijo, jo telo celo porablja za razgradnjo mrtve hrane. Tudi dr. Lita Lee, ki je o svojih ugotovitvah napisala celo knjigo, je s preizkusi v mikrovalovni pečici prišla do šokantnih ugotovitev. Med njimi sta tudi dejstvi, da segrevanje mleka in kosmičev nekatere aminokisline pretvori v kancerogene, odtajanje zamrznjenega sadja glukozoide in galaktozide pretvori v kancerogene substance, isto pa se zgodi z rastlinskimi alkaloidi v zelenjavi. Poleg raka naj bi hrana iz mikrovalovne pečice zviševala tudi holesterol v krvi, in sicer tudi ob uživanju nemastnih zelenjavnih jedi, povečevala število belih krvnih telesc ter povzročala motnje v limfnem sistemu in prebavnem traktu.
Le sami lahko preprečite najhujše
Klasične oblike priprave hrane na pečeh na trda goriva ali na plin imajo neprimerljive prednosti pred vsemi „hitrimi oblikami“, ki jih je človek izumil v zadnjih desetletjih. Že dolgo je znano, da so pice iz krušne peči okusnejše kot iz pečice in da ima fižol, ki je počasi kuhan na štedilniku na trda goriva boljši okus kot tisti, ki je skuhan v ekspresnem loncu pod tlakom.
Precejšnjo vlogo igrajo seveda tudi naše posode. Najboljše so emajlirane, glinene in litoželezne. Zato naslednjič, preden v mikrovalovno pečico postavite svoj slasten in hranilen obrok, dvakrat razmislite. Namesto mikrovalov raje uporabite dobri stari ogenj, ki hrano veliko počasneje in manj invazivno segreva. Namesto mikrovalovne pečice lahko uporabite tudi zdravju veliko prijaznejše konvekcijske pečice, ki hrano segrevajo s pomočjo kroženja toplega zraka. Priprava hrane na tradicionalen način je sicer daljša, zagotovo pa vam bo vaše telo bolj hvaležno, kot če si boste hrano kuhali ali segrevali v mikrovalovni pečici.
KOMENTARJI (14)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV