Pred vami je seznam alkoholnih pijač, ki ga je sestavil profesor Wayne Jones, strokovnjak na področju toksičnosti alkohola. Seznam je sestavil glede na to, kako hitro se vas bo alkohol 'prijel' in koliko je katera pijača 'mačkotvorna'. Seveda pa ne pozabite na najpomembnejše – moški ne smejo spiti več kot tri do štiri enote alkohola na dan, ženske pa ne več kot dve ali tri. Poleg tega pa je pomembno tudi dejstvo, da ne smete nikoli piti na prazen želodec, saj je absorpcija včasih skoraj enaka intravenozni.
1. Vodka (35 ml = 72 kcal)
Vodka je pijača, narejena iz fermentiranih zrn ali pridelkov, kot je krompir s kvasom. Pijačo nato večkrat prečistijo in filtrirajo z ogljem, dokler ni povsem čista.
Za: Vodka je najčistejša alkoholna pijača, ker ne vsebuje nobenih dodatkov in ima kar 40 odstotkov alkohola. Kljub visoki vsebnosti alkohola pa vodka ne povzroča hudega glavobola.
Proti: Vodka je skorajda brez okusa in se zato dobro meša z vsemi sokovi. Zaradi sokov alkohola v pijači pogosto ni čutiti, vodka pa tako postane vzrok za številne smrti zaradi alkohola.
Nevarnost mačka: 3/10
2. Viski (35 ml = 80 kcal)
Viski je pijača, ki jo delajo z destilacijo fermentiranih zrn ječmena ali pšenice in nato pustijo zoreti v hrastovih sodih.
Za: Viskiji vsebujejo veliko elagične kisline, ki zavira rast tumorjev, ki jih povzročajo nekatere rakotvorne snovi in ubije rakave celice, ne da bi poškodovali zdrave celice
Proti: Pri pitju viskija se pogosto pojavi nepredvidljivo vedenje ali 'norost', ki je posledica pitja čistega viskija na dušek. Poleg tega naj bi viski najhitreje prehajal v kri in zato povzročal najhitrejšo opitost. Če želite zmanjšati absorpcijo alkohola, viski mešajte s kremnimi likerji.
Nevarnost mačka: 8/10
3. Belo vino (175 ml = 130 kcal, v sladkih vinih nekoliko več)
Belo vino je narejeno iz fermentiranega grozdnega soka, pri stiskanju katerega so grozdne jagode očiščene, brez lupine in pečk.
Za: Raziskave so pokazale, da belo vino vsebuje tirosol in hidroksitirosol, ki znižujeta holesterol.
Proti: V belo vino velikokrat dodajajo žveplove spojine, ki delujejo kot konzervansi in preprečujejo, da bi se vino obarvalo rjavo. Dodano žveplo pa je največkrat razlog za nastanek mačka, povzroča tveganje za alergijske reakcije, kar lahko še poslabša glavobol ali astmo. Poleg tega belo vino tudi uničuje sklenino in povečuje občutljivost zob.
Nevarnost mačka: 6/10
4. Rdeče vino (175 ml = 120 kcal)
Rdeče vino je narejeno iz fermentiranega grozdnega soka, le da so grozdne jagode stiskane skupaj z lupino in pečkami, kar daje vinu rdečo barvo.
Za: Vsebuje reservatrol, ki preprečuje nastajanje krvnih strdkov, zmanjšuje vnetja ter igra ključno vlogo pri boleznih srca. Rdeče vino poleg tega zmanjšuje zamašenost arterij in tako znižuje raven holesterola v krvi.
Proti: Maček je lahko pri pivcih rdečega vina večji kot pri pivcih belega vina ali piva. Zaradi načina, kako je rdeče vino narejeno, le to proizvaja dve vrsti alkohola – metanol in etanol. Ker jetra predelajo najprej etanol in šele nato metanol, ki se bo v vašem telesu ohranil vse do naslednjega dne.
Nevarnost mačka: 7/10
5. Pivo (najbolj kalorična pijača, 500 ml = 200 do 250 kcal)
Pivo nastane s fermentacijo ječmena. Hmelj da pijači okus, kvas pa povzroči, da ječmen fermentira v sladkor in alkohol.
Za: Pivo je kot alkoholna pijača najmanj nevarno, saj vsebuje najmanj alkohola – večinoma od 3 do 6 ter največ do 8 odstotkov alkohola. Pint poleg tega vsebuje več kot četrtino dnevne priporočene količine vitamina B, ki preprečuje nastanek srčnega infarkta.
Proti: Pivo vsebuje spojine, imenovane purini, ki povečujejo raven sečne kisline v krvi. Ti se lahko začnejo kopičiti v sklepih in povzročajo napade protina. Raziskave so pokazale, da pitje dveh pintov piva na dan podvaja tveganje za nastanek protina, za 25 odstotkov poveča tveganje za nastanek raka na črevesju, pol litra piva na dan pa tveganje za nastanek raka na črevesju poveča za 10 odstotkov.
Nevarnost mačka: 4/10
6. Peneče vino (175 ml = 133 kcal)
Šampanjec in peneča vina so narejeni na približno enak način, kot vino, le da je dodanega več kvasa, vino pa še enkrat zavre v steklenici in takrat proizvede ogljikov dioksid.
Za: Antioksidanti ščitijo možganske celice in s tem možgane pred škodo, ki lahko nastane zaradi možganske kapi in nevroloških motenj, kot sta Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen.
Proti: Mehurčki v penečem vinu pospešijo absorpcijo alkohola v krvni obtok. Pri tem pa ne mislite, da bo to povzdignilo vaše razpoloženje. Alkohol namreč na možgane deluje enako kot valium, kar pomeni, da znižuje delovanje možganov in sprošča tesnobnost. Morda boste mislili, da ste dobre volje, v resnici pa to sploh ne drži.
Nevarnost mačka: 7/10
Če se želite resnično izogniti mačku, pa vedite, da je še vedno najboljši recept, da ne pretiravate z alkoholom, ne mešate pijač, pred pitjem alkohola pojeste konkreten obrok, med in po pitju alkohola uživate velike količine vode ali pa sploh ne pijete!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV