Vizita.si
Preverite, katera pijača je najmanj "mačkotvorna".

Zdravje

Kaj piti, da bo maček manjši?

Ni.J.
17. 12. 2009 16.54
0

V prednovoletnem času se tudi najmočnejšim lahko zgodi, da jim popustijo zavore in spijejo kakšen kozarček preveč. Torej, na kakšen načine se boste najbolje izognili mačku?

Preverite, katera pijača je najmanj "mačkotvorna".
Preverite, katera pijača je najmanj "mačkotvorna".FOTO: iStockphoto
Vse alkoholne pijače vsebujejo etanol, jetra in možgani pa se z njim spopadajo na približno enak način, ne glede na to ali pijete pivo ali peneče vino. Vaša najljubša pijača pa vsebuje tudi sestavine, ki vplivajo na to, kako hitro boste čutili učinek alkohola in kakšni se boste naslednje jutro zbudili.
Vodka je skorajda brez okusa in se zato dobro meša z vsemi sokovi. Zaradi sokov alkohola v pijači pogosto ni čutiti, vodka pa tako postane vzrok za številne smrti zaradi alkohola.
Vodka je skorajda brez okusa in se zato dobro meša z vsemi sokovi. Zaradi sokov alkohola v pijači pogosto ni čutiti, vodka pa tako postane vzrok za številne smrti zaradi alkohola. FOTO: iStockphoto

Pred vami je seznam alkoholnih pijač, ki ga je sestavil profesor Wayne Jones, strokovnjak na področju toksičnosti alkohola. Seznam je sestavil glede na to, kako hitro se vas bo alkohol 'prijel' in koliko je katera pijača 'mačkotvorna'. Seveda pa ne pozabite na najpomembnejše – moški ne smejo spiti več kot tri do štiri enote alkohola na dan, ženske pa ne več kot dve ali tri. Poleg tega pa je pomembno tudi dejstvo, da ne smete nikoli piti na prazen želodec, saj je absorpcija včasih skoraj enaka intravenozni.

1. Vodka (35 ml = 72 kcal)

Vodka je pijača, narejena iz fermentiranih zrn ali pridelkov, kot je krompir s kvasom. Pijačo nato večkrat prečistijo in filtrirajo z ogljem, dokler ni povsem čista.

Za: Vodka je najčistejša alkoholna pijača, ker ne vsebuje nobenih dodatkov in ima kar 40 odstotkov alkohola. Kljub visoki vsebnosti alkohola pa vodka ne povzroča hudega glavobola.

Proti: Vodka je skorajda brez okusa in se zato dobro meša z vsemi sokovi. Zaradi sokov alkohola v pijači pogosto ni čutiti, vodka pa tako postane vzrok za številne smrti zaradi alkohola.

Nevarnost mačka: 3/10

2. Viski (35 ml = 80 kcal)

Viski je pijača, ki jo delajo z destilacijo fermentiranih zrn ječmena ali pšenice in nato pustijo zoreti v hrastovih sodih.

Za: Viskiji vsebujejo veliko elagične kisline, ki zavira rast tumorjev, ki jih povzročajo nekatere rakotvorne snovi in ubije rakave celice, ne da bi poškodovali zdrave celice

Proti: Pri pitju viskija se pogosto pojavi nepredvidljivo vedenje ali 'norost', ki je posledica pitja čistega viskija na dušek. Poleg tega naj bi viski najhitreje prehajal v kri in zato povzročal najhitrejšo opitost. Če želite zmanjšati absorpcijo alkohola, viski mešajte s kremnimi likerji.

Nevarnost mačka: 8/10

3. Belo vino (175 ml = 130 kcal, v sladkih vinih nekoliko več)

Belo vino je narejeno iz fermentiranega grozdnega soka, pri stiskanju katerega so grozdne jagode očiščene, brez lupine in pečk.

Za: Raziskave so pokazale, da belo vino vsebuje tirosol in hidroksitirosol, ki znižujeta holesterol.

Proti: V belo vino velikokrat dodajajo žveplove spojine, ki delujejo kot konzervansi in preprečujejo, da bi se vino obarvalo rjavo. Dodano žveplo pa je največkrat razlog za nastanek mačka, povzroča tveganje za alergijske reakcije, kar lahko še poslabša glavobol ali astmo. Poleg tega belo vino tudi uničuje sklenino in povečuje občutljivost zob.

Nevarnost mačka: 6/10

Maček je lahko pri pivcih rdečega vina večji kot pri pivcih belega vina ali piva.
Maček je lahko pri pivcih rdečega vina večji kot pri pivcih belega vina ali piva.FOTO: iStockphoto

4. Rdeče vino (175 ml = 120 kcal)

Rdeče vino je narejeno iz fermentiranega grozdnega soka, le da so grozdne jagode stiskane skupaj z lupino in pečkami, kar daje vinu rdečo barvo.

Za: Vsebuje reservatrol, ki preprečuje nastajanje krvnih strdkov, zmanjšuje vnetja ter igra ključno vlogo pri boleznih srca. Rdeče vino poleg tega zmanjšuje zamašenost arterij in tako znižuje raven holesterola v krvi.

Proti: Maček je lahko pri pivcih rdečega vina večji kot pri pivcih belega vina ali piva. Zaradi načina, kako je rdeče vino narejeno, le to proizvaja dve vrsti alkohola – metanol in etanol. Ker jetra predelajo najprej etanol in šele nato metanol, ki se bo v vašem telesu ohranil vse do naslednjega dne.

Nevarnost mačka: 7/10

Pivo je kot alkoholna pijača najmanj nevarno, saj vsebuje najmanj alkohola.
Pivo je kot alkoholna pijača najmanj nevarno, saj vsebuje najmanj alkohola.FOTO: iStockphoto

5. Pivo (najbolj kalorična pijača, 500 ml = 200 do 250 kcal)

Pivo nastane s fermentacijo ječmena. Hmelj da pijači okus, kvas pa povzroči, da ječmen fermentira v sladkor in alkohol.

Za: Pivo je kot alkoholna pijača najmanj nevarno, saj vsebuje najmanj alkohola – večinoma od 3 do 6 ter največ do 8 odstotkov alkohola. Pint poleg tega vsebuje več kot četrtino dnevne priporočene količine vitamina B, ki preprečuje nastanek srčnega infarkta.

Proti: Pivo vsebuje spojine, imenovane purini, ki povečujejo raven sečne kisline v krvi. Ti se lahko začnejo kopičiti v sklepih in povzročajo napade protina. Raziskave so pokazale, da pitje dveh pintov piva na dan podvaja tveganje za nastanek protina, za 25 odstotkov poveča tveganje za nastanek raka na črevesju, pol litra piva na dan pa tveganje za nastanek raka na črevesju poveča za 10 odstotkov.

Nevarnost mačka: 4/10

Mehurčki v penečem vinu pospešijo absorpcijo alkohola v krvni obtok.
Mehurčki v penečem vinu pospešijo absorpcijo alkohola v krvni obtok.FOTO: iStockphoto

6. Peneče vino (175 ml = 133 kcal)

Šampanjec in peneča vina so narejeni na približno enak način, kot vino, le da je dodanega več kvasa, vino pa še enkrat zavre v steklenici in takrat proizvede ogljikov dioksid.

Za: Antioksidanti ščitijo možganske celice in s tem možgane pred škodo, ki lahko nastane zaradi možganske kapi in nevroloških motenj, kot sta Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen.

Proti: Mehurčki v penečem vinu pospešijo absorpcijo alkohola v krvni obtok. Pri tem pa ne mislite, da bo to povzdignilo vaše razpoloženje. Alkohol namreč na možgane deluje enako kot valium, kar pomeni, da znižuje delovanje možganov in sprošča tesnobnost. Morda boste mislili, da ste dobre volje, v resnici pa to sploh ne drži.

Nevarnost mačka: 7/10

Če se želite resnično izogniti mačku, pa vedite, da je še vedno najboljši recept, da ne pretiravate z alkoholom, ne mešate pijač, pred pitjem alkohola pojeste konkreten obrok, med in po pitju alkohola uživate velike količine vode ali pa sploh ne pijete!

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650