Govorim o izrazih za hrano, ki vsebuje veliko maščob. Čemu se, ne mi zameriti, morate izogniti. Čeprav so te jedi lahko zelo okusne! Ampak ... bogate z maščobami, ki veste, kje in kako pristanejo. Boste vseeno prebrali? Krasno!
1. PANIRANJE – Ko naletite na ta izraz, že veste, da je meso opremljeno z jajcem in moko in kruhovimi drobtinami in da je vse skupaj lepo zapečeno na masti. Njami, vem, ampak ... zeloo veliko maščob!
2. GRATINIRANJE – Gratinirane jedi so pripravljene s sirom, posipane s kruhovimi drobtinami, maslom, tudi s kislo smetano in pečene v pečici. Ne bi o kalorijah, prav tako ne o okusu, saj se mi želodec že pošteno oglaša. So pa gratinirane jedi prave maščobne bombe.
3. ENOLONČNICE – Ne mislim zelenjavnih, ampak tiste z veliko mesa in cmočki ... Toplo v želodcu, obremenilno za žile.
4. KREMASTO – Vse, kar je označeno kot kremasto, masleno ... morate vedeti, da vsebuje veliko maščob, saj je kremasto izraz za sir, maslo, smetano.
5. OMAKA – Saj veste, kako je z njimi. So njami, ampak običajno izredno mastne: v omake damo moko, smetano, sir ... vse to pa ima veliko maščob. Bolje je torej naročiti meso v naravni omaki. Najtežje prebavljive so smetanove omake (npr. puranji zrezek v smetanovi omaki).
6. OCVRTO – Še en izraz, ki zagotovalja dober, a kaloričen obrok. Vse, kar je ocvrto, je pečeno na visokih temperaturah, kar pomeni, da ... ni zdravo.
7. MINEŠTRE – So lahko zakladnica dobrih, zdravih jedi, ampak tudi z veliko maščobami. Če jo pripravljamo sami, vemo, kaj damo noter, nekateri delajo mineštre iz veliko kaloričnih sestavin.
Odločitev je vaša, moja naloga je opravljena!
Vaše mnenje in izkušnje lahko izrazite na FORUMU.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV