Vizita.si
image (28)

Bilke

Kako pripraviti zeljnico za krepitev imunskega sistema?

Bilka Baloh
12. 11. 2009 13.32
0

Zelje je že v rimskem cesarstvu in stari Grčiji veljalo za zdravilo. Pri arheološkem izkopavanju starorimskih skladišč za hrano so odkrili številne škatle in sode, ki brez dvoma kažejo na veliko proizvodnjo kisanega zelja.

Zdravilni učinki kislega zelja so znani že od nekdaj

Leta 1498 je znan pomorščak Vasco da Gama, obplul Rt dobrega upanja. Zaradi enolične hrane, skoraj brez vitaminov, je zaradi skorbuta izgubil kar 106 mornarjev od 160 mož posadke. Napake ni želel ponoviti James Cook na svoji plovbi okoli sveta leta 1775. Po nasvetu nemškega naravoslovca Georga Forsterja je za dolgo plovbo vkrcal 60 sodov kislega zelja. Rezultat, zaradi skorbuta ni izgubil niti enega moža.

Zelje povsod po svetu

Zelje je ena najbolj razširjenih vrtnin v svetu. Nekaj desetletij nazaj so v Sloveniji gojili zelje predvsem za kisanje, saj je bilo kislo zelje poleg krompirja v obdobju, ko sveže sadje in zelenjava nista bila na voljo, pomemben vir vitamina C. Slovenska kuhinja pozna številne jedi s kislim zeljem, seveda pa ga najpogosteje uživamo surovega.

Zakaj je zeljnica tako zdrava?

V zeljnici je koncentrirana moč kislega zelja, bogastvo mineralov in vitaminov, ki so se v procesu kisanja svežega zelja izlužili v sok. Edinstvenost zeljnice se še posebej kaže v veliki vsebnosti mlečno kislinskih bakterij. Svežo zeljnico lahko kupite v trgovini in na tržnicah, še bolje pa je, da jo pripravite kar sami doma, saj je postopek popolnoma preprost.

Priprava zeljnice doma

Za pripravo zeljnice potrebujete sokovnik in kislo zelje (približno 300 g). Kupite sveže kislo zelje na tržnici. Če nimate sokovnika, si pomagajte s čisto laneno krpo in leseno kuhalnico. Kislo zelje položite na krpo, vse štiri konce prevežete v vozel in zavitek obesite nad posodo. V sredino vozla potisnete kuhalnico in jo vrtite, dokler ne iztisnete vsega soka. Zeljnico za pitje razredčite z vodo v razmerju 1 : 1. S tem boste omilili izrazito aromo in zelo kisel okus, ki ga marsikdo ne prenese. Tako pripravljena zeljnica vsebuje več dragocenih snovi kot kupljena. Ker priprava ni zamudna, lahko zeljnico vedno uživate svežo. Znano je tudi, da je zeljnica precej manj škodljiva za prebavila kot sveže kislo zelje, saj ne napihuje in ne povzroča vetrov. Zato je za ljudi z občutljivejšimi prebavili primernejša kot kislo zelje. Zdravilno delovanje zeljnice še dodatno okrepimo, če ji dodamo domač jabolčni kis in med. Tako zdravilni napitek po eni strani obogatimo, po drugi pa imamo možnost uživati več različic njegovega okusa.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587