Čeprav antihistaminiki iz lekarne pogosto pomagajo, jih nekateri ne prenašajo dobro ali pa si želijo naravnejšega pristopa. Kot piše WebMD, določena živila vsebujejo spojine, ki delujejo kot naravni antihistaminiki in lahko pomagajo blažiti simptome alergij.

Kaj so naravni antihistaminiki in kako delujejo
Histamin je kemikalija, ki jo telo sprosti ob alergijski reakciji. Povečuje prepustnost krvnih žil, kar vodi v otekanje in vnetje. Naravni antihistaminiki pomagajo zavirati sproščanje histamina ali zmanjšajo njegovo delovanje. Kot poudarja Mayo Clinic, prehrana lahko igra pomembno vlogo pri nadzoru alergijskih simptomov, zlasti kadar vključuje protivnetna in antihistaminska živila.

Kvercetin – v čebuli, jabolkih in brokoliju
Kvercetin je močan antioksidant, ki stabilizira celice mastocite, odgovorne za sproščanje histamina. Kot navaja Verywell Health, redno uživanje čebule, jabolk in brokolija lahko zmanjša intenzivnost sezonskih alergij. Še posebej učinkovita je surova čebula, saj kuhanje zmanjša vsebnost kvercetina.

Vitamin C – v citrusih, jagodah in papriki
Vitamin C ne le, da krepi imunski sistem, ampak je tudi naravni antihistaminik. Zmanjšuje raven histamina v telesu in deluje protivnetno. Kot piše John Hopkins Medicine, so agrumi, paprika in jagodičevje odlični viri vitamina C, ki lahko omilijo simptome alergij, kot so zamašen nos in vneto grlo.

Ananas – encim bromelain za manj vnetij
Ananas vsebuje bromelain, encim, ki deluje protivnetno in lahko pomaga pri lajšanju simptomov, kot so zamašenost in draženje sluznice. Kot poudarja TheHealthy, bromelain podpira sinuse in zmanjša oteklino nosne votline, kar olajša dihanje.

Kurkuma – naravni zaviralec histamina
Kurkumin, aktivna sestavina kurkume, ima močne protivnetne in antialergijske lastnosti. Kot piše Health, lahko redno uživanje kurkume zmanjša simptome, povezane s sezonskim rinitisom, še posebej če jo uživamo skupaj s črnim poprom za boljšo absorpcijo.

Zeleni čaj – blokira sproščanje histamina
Zeleni čaj vsebuje spojine, kot je EGCG (epigalokatehin galat), ki lahko zavirajo sproščanje histamina. Kot navaja WebMD, pitje zelenega čaja dvakrat dnevno lahko pripomore k zmanjšanju intenzivnosti alergijskih reakcij, še posebej v kombinaciji z zdravim življenjskim slogom.

Fermentirana živila – podpora črevesju in imunskemu sistemu
Kot poudarja myClevelandClinic, obstaja močna povezava med zdravim črevesjem in uravnoteženim imunskim odzivom. Jogurt, kefir, kislo zelje in kimchi vsebujejo probiotike, ki lahko pomagajo uravnavati imunski odziv in zmanjšajo hiperreaktivnost na alergene.

Omega-3 maščobne kisline – v oreščkih, lanenih semenih in lososu
Omega-3 maščobne kisline delujejo protivnetno in lahko pomagajo zmanjšati alergijsko vnetje. Kot navaja Mayo Clinic, prehrana, bogata z lososom, chia semeni in orehi, prispeva k uravnovešenemu imunskemu odzivu in blaži simptome, kot so srbenje, kihanje in solzenje oči.

Z naravnimi živili do boljšega počutja v času alergij
Čeprav živila ne nadomestijo zdravljenja, so lahko pomemben podporni steber pri lajšanju simptomov sezonskih alergij. Ključ je v doslednosti – učinki niso takojšnji, temveč se razvijejo s časom. Z vključitvijo teh sedmih živil v vsakodnevno prehrano lahko podprete svoje telo na naraven način, brez neželenih učinkov, ki jih prinašajo zdravila.
Viri: WebMD, Mayo Clinic, Verywell Health, John Hopkins Medicine, TheHealthy, Health, myClevelandClinic
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV