Navadni regrat
Regrat je močno razširjena zdravilna zelnata trajnica, ki raste po travnikih in ob poteh po zmerno toplih območjih severne poloble. Prve pritlične liste požene v zgodnji spomladi. Močno nazobčani listi tvorijo listno rožico. Enostavno votlo steblo ima v preseku obliko kroga, na njem pa je le en cvetni košek z rumenimi cvetovi. Čas cvetenja je običajno druga polovica aprila in začetek maja, zaradi vse toplejših pomladi pa ponekod vzcveti že konec marca. Cvetišče se preoblikuje v značilno regratovo lučko, ki jo tvorijo številna semena. Semena so lahka, zato jih veter lahko raznaša, kar je zelo hiter način razmnoževanja.
Zdravilni učinki
Regrat čisti kri in je zato uporaben pri protinu, mišičnem revmatizmu, kožnih ekcemih, lišajih, akutnih oteklinah, čirih, krvnih boleznih, tolščavosti, starostnih pojavih, slabem apetitu, lenem črevesju, motnjah v delovanju jeter in žolčnika, pri prsni in trebušni vodenici in sladkorni bolezni. Regrat je diuretik, laksativ (spodbuja odvajanje blata), holagog (spodbuja izločanje žolča) in antirevmatik. Po ljudskem izročilu se uporablja proti zastoju seča in ledvičnim kamnom. Močni sečni tok namreč potegne s seboj ledvični pesek. Uporaben je pri prebavnih motnjah, saj pospešuje delo izločevalnih žlez. To pomeni, da se v želodcu izloča več kisline, v dvanajstnik pa se izceja več žolča iz jeter in sokov iz trebušne slinavke. Priporoča se pri težavah z žolčevodom in jetri, ob žolčnih kamnih, vnetju žolčnika, zlatenici in za lajšanje začetnih stopenj ciroze jeter. Učinkovit je tudi pri ledvenem useku, obrabljenih sklepih in vnetju išiasa. Regrat nima značilnega vonja in je grenkega okusa. Grenčnine spodbujajo tudi delovanje bronhialnih žlez in olajšujejo izkašljevanje.
Regratov čaj
Uporabni so listi in korenina. Pri želodčnih težavah, ki jih povzroča pomanjkanje kisline, pijte čajni napitek pol ure pred jedjo. Pri ledvičnem pesku je možno uporabiti vodni šok. Čajni napitek dopolnite z vodo do poldrugega litra in popijte vso količino v 15–20 minutah. Za čiščenje krvi si naredite poparek iz 4 do 10 gramov posušenih listov ali prevretek iz 2 do 8 gramov posušenih korenin do 3-krat na dan. Včasih so pri ljudeh z mešanico čajev, katerih sestavina je bil tudi regrat, zdravili virusni hepatitis, virusno vnetje jeter. Poznan je tudi regratov sirup. Za sirup v dveh litrih vode prekuhajte 4 prgišča cvetov. Precedite in vročemu soku dodajte 1,5 kg sladkorja in sok dveh limon. Med kuhanjem neprestano mešajte, da nastane gosta tekočina. Vlijte jo v steklenice, dobro zamašite in spravite v klet z dulcem navzdol. Čaj iz cvetov lahko uporabljate za beljenje sončnih peg.
Regratovo peneče vino
Nekaj posebnega je regratovo vino, ki je bistro kakor voda in se pri natakanju peni kot peneče vino. Potrebujete 6 litrov dobro stisnjenih suhih regratovih cvetnih koškov, jih oskubite, dodajte 6 litrov vode in lupino dveh limon in dveh pomaranč. Kuhajte od četrt do pol ure. Precedite skozi laneno krpo. Odcejenemu soku dodajte 3 kilograme sladkorja ter sok obeh limon in pomaranč. Premešajte in ohladite. V polovici skodelice mlačne vode raztopite toliko kvasa, da nastane kašasta raztopina. Raztopino zamešajte v ohlajen sok in pustite vreti 5 dni. Prevreto tekočino precedite skozi laneno krpo in natočite v šampanjske steklenice. Pred uporabo jih sterilizirajte. Močno zamašite, zamaške prevežite, zapečatite ter spravite v hladen in temen prostor, z vratom navzdol v kup peska. Čez dva meseca je pijača pripravljena in ima skoraj neomejen rok uporabnosti.
Raba v prehrani
Največkrat uživamo presnega v solati, nežne notranje lističe mešamo z različnimi listnatimi solatami, z njimi pripravljamo regratovo juho, dodajamo pa jih tudi zeliščnim omakam in mesu z žara. Odličen je regratov pesto, kot preliv za testenine. Surovega lepo kombiniramo s poširanim, mehko ali trdo kuhanim jajcem, s krompirjem, s šampinjoni, z drugimi listnatimi solatami, s (prepraženo) slanino, z ocvirki, orehi, s sladko smetano ali sirom Pri nas ga običajno nabiramo od konca marca do srede aprila. Nabiramo mlade, nežne poganjke, ki jih odrežemo tik nad korenino, da lističi ostanejo v šopku. V 100 gramov regrata najdemo zelo veliko kalija, kar 4,5 %, 3 grame proteinov, 9 gramov ogljikovih hidratov, vitamine A, B1, B2 in C. Pražene korenine in njihovi izvlečki so odličen kavni nadomestek. Nabirali naj bi ga daleč stran od prometnic in najmanj 3 tedne po zadnjem gnojenju z umetnimi gnojili. Težka bo, ne? V vsakem primeru pa ne varčujmo z vodo pri pranju. Regrat postane po cvetenju (pre)grenak, vendar je še vedno užiten. Pa dober tek.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV