Vizita.si
Saša ni le odlična pevka, ampak tudi odlična kuharica. Je prava gurmanka in je odprta za številne nove recepte.

Bilke

Silvestrska pojedina po receptu Saše Lendero

Bilka Baloh
31. 12. 2009 08.30
0

Novopečena mamica Saša, ki je v preteklih letih za silvestrovo običajno nastopala, bo letošnjo najdaljšo noč preživela v krogu družine. Pripravila bo slastno pojedino in recept zanjo je zaupala tudi nam.

Saša, ki je v preteklih letih za silvestrovo običajno nastopala, bo letošnjo najdaljšo noč preživela v družbi svoje princeske Arie in svojega Miha.
Saša, ki je v preteklih letih za silvestrovo običajno nastopala, bo letošnjo najdaljšo noč preživela v družbi svoje princeske Arie in svojega Miha.FOTO: osebni arhiv

Ker je odlična kuharica, smo Sašo povprašali, s čim bo postregla svojim najbližjim, kakšna bo njihova silvestrska pojedina. Iskreno nam je povedala, da v teh dneh ne gleda toliko na zdravo prehrano, ampak se raje prepusti gurmanskim užitkom. Vseeno pa je poudarila, da se da kuhati slastno in okusno, pa vendar zdravo …

Ste si za silvestrsko predjed zamislili kaj posebnega?

Kot predjed bom pripravila zapečen por s parmezanovo skorjico. Por najprej očistim in ga narežem na centimetrske koščke. Nato ga za nekaj minut vržem v krop, vendar le toliko, da se malenkost omehča. V drugi posodi stepem dve jajci, dodam začimbe – sol, poper, majaron, peteršilj – in veliko žlico lahke jogurtove kisle smetane ter v zmes vmešam blanširan por. Vse skupaj namažem na male rezine belega kruha, najbolje “francoske” štruce, čez naribam parmezan in dam za nekaj minut v pečico, da se sir lepo rumeno zapeče. Postrežem na nekoliko večjem krožniku, ki ga primerno dekoriram. Rada imam namreč estetsko pripravljene jedi. Saj veste, manj je več …

Saša ni le odlična pevka, ampak tudi odlična kuharica. Je prava gurmanka in je odprta za številne nove recepte.
Saša ni le odlična pevka, ampak tudi odlična kuharica. Je prava gurmanka in je odprta za številne nove recepte.FOTO: osebni arhiv

Tej pravi gurmanski poslastici verjetno sledi tudi slastna glavna jed?

Vsekakor ne bomo ostali pri predjedi (smeh). Prijateljica Sabina mi je lani s Floride prinesla čudovit recept za sladokusce lososa. Kupila bom lep kos lososovega fileja, seveda je pri tem treba upoštevati, koliko oseb bo na večerji. File položim v pekač, ga posolim, začinim z rožmarinom in dodam nekaj kapljic olivnega olja. Krompir olupim, narežem na pol centimetra velike ploščice, nekoliko ga posolim in pokapam z nekaj olivnega olja. Dobro ga premešam v kozici, potem pa ga naložim na lososa in pečem približno eno uro na 180 stopinj. V skodelici zmešam različne olive, kapre in četrt kilograma češnjevega paradižnika. Po eni uri vzamem lososa iz pečice in čez vse potresem mešanico oliv, kaper in paradižnika ter pečem še dobrih 15 min, da se rahlo zapeče.

Vaša najljubša sladica so skutni kupčki z vročimi slivami. Boste z njo postregli tudi za silvestrovo?

“Vsem bralcem želim obilico dobre volje, srečno in zadovoljno novo leto 2010, predvsem pa veliko miru in zadovoljstva v ožjem družinskem krogu.”

Res je, vsi jo imamo radi – jaz, Miha, prijatelji, starši ... Približno pol kilograma nemastne in nepasirane skute zmešam z dvema žlicama sladkorja, najbolje rjavega ali sadnega. Včasih namesto sladkorja uporabim tudi med. Dodam vrečico vanilij sladkorja in dobro premešam ter postavim v hladilnik. Medtem v kozico narežem 250 gramov suhih sliv brez koščic in ožamem sok ene ali dveh pomaranč ter ga prelijem čez slive. Kuham na zmernem ognju kakšnih 20 minut. Po okusu včasih dodam tudi nekaj ruma za dobro aromo. Skuto običajno pripravim dve do ti ure prej, omako pa tik pred zdajci. Skuto z žlico oblikujemo v žličnike in po dva cmočka položim na krožnik. Dodam dve žlici vročih, pokuhanih suhih sliv, okrasim s kakšnim listkom sveže mete in posujem s cimetom v prahu. Sladica je nekaj posebnega in zelo osvežilna. Pa slastna tudi ...

Boste praznovali doma?

V vsakem primeru bomo zaradi naše male princeske praznovali doma v ožjem družinskem krogu. Za božič smo se vsi zbrali pri nas, za novo leto pa se bo “restavracija” premaknila k Mihovim. Vsem skupaj želim dober tek in prijetno praznovanje.

Saša bo svoje najdražje razveselila z okusno silvestrsko pojedino.
Saša bo svoje najdražje razveselila z okusno silvestrsko pojedino.FOTO: osebni arhiv
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662