Kako prepoznamo alergijo na nikelj?
Najpogostejši simptomi vključujejo dermatitis in srbečico ob fizičnem stiku ali zaužitju niklja. Pojavijo se lahko tudi afte, vnetje v ustni votlini ali vnetje dlesni, napihnjenost, splošno slabo počutje, utrujenost, slabost in glavobol, eden od simptomov pa je tudi previsoka telesna teža. Simptomi, ki se lahko razvijajo tudi postopoma, so odvisni predvsem od količine niklja, ki ga občutljiva oseba zaužije in od tega, ali je bila v tesnem in dolgotrajnem stiku z nikljem ali ne.
Do alergijske reakcije lahko pride ob dotiku predmeta, ki vsebuje nikelj, na primer zadrge, gumbov, nakita, ure, ključev, očal, vžigalnika, kovancev, ročajev dežnika, kuhinjskih pripomočkov, bucik, škarij, jedilnega pribora, kljuk, barv za lase … Na seznam potencialno nevarnih stvari je treba dodati še številna živila, kot so kakav, sladki koren, leča, fižol in oreščki, ki jih pogosto uživamo in vsebujejo majhne količine niklja v obliki nikljevega sulfata. Tudi ta namreč lahko povzročijo izbruh ali poslabšanje simptomov.
Kako prepoznati alergijo?
Ali ste alergični na nikelj, lahko izveste na popolnoma enostaven način. V roke primite kovanec in ga položite na spodnji del podlakti. Fiksirajte ga s hipoalergenskim obližem. Po 48 urah odstranite obliž in kovanec. Če so se vam na roki oblikovali rdeči izpuščaji, obstaja velika verjetnost, da ste alergični na nikelj ali imate intoleranco nanj. Za natančno diagnozo boste morali seveda obiskati vašega osebnega zdravnika, ki bo opravil alergenski test.
Prepovedana hrana:
– paradižnik;
– kakav v prahu;
– jedilna ali mlečna čokolada
– rozine, orehi, lešniki, arašidi, mandlji;
– sladki koren;
– črni čaj;
– koruzna zrna in izdelki iz koruzne moke;
– oves, ajda, rž, ječmen;
– soja in sojino mleko in drugi sojini izdelki;
– polnozrnat kruh;
– svetlo pivo;
– rdeče vino;
– drobovina;
– morski sadeži, rakci in školjke;
– kivi, hruške, jabolka, pomaranče, fige, slive, grozdje, rozine in konzervirano sadje;
– grah, leča, zelena solata, fižol, stročji fižol, čebula, beluši, špinača, gobe;
– industrijska živila, predvsem tista, ki vsebujejo hidrogenirane rastlinske maščobe;
– vsa konzervirana hrana.
Dovoljena hrana
V zmernih količinah lahko uživate cvetačo, zelje, kumare, buče, bučke, korenje, gorčico, beli riž, moko tipa 00, pecivo in sadje, razen kivija, hrušk, sliv, grozdja in rozin, marmelado, če je narejena doma in kuhana v aluminijasti posodi, kavo, zeleni čaj, oljčno olje in jajca.
Neomejeno lahko uživate ribe, mleko in mlečne izdelke ter krompir. Hrano vedno kuhajte v posodah iz litega železa, anodiziranega aluminija ali nerjavečega jekla, ki ne vsebuje niklja.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV