Da ne bo vsega preveč
Naš želodec je velik le za dobro pest in toliko hrane lahko tudi sprejme. Da ga ne bi preobremenili, si veliko ljudi namesto mesa privošči vegetarjanske dobrote, ki niso prav nič manj slastne od razkošnih in mastnih pojedin. Predstavljamo vam jedilnik, ki bo razveselil vse tiste, ki ne uživate mesa, pa vendar bo na vaših krožnikih vse, kar sodi k zdravi pojedini. Pri receptih so nam pomagali Matjaš Kološa, Sanja Lončar in Damjana Goter iz društva Ognjič za projekt Skupaj za zdravje človeka in narave.
Krepčilna juha (40 min)
Zmanjšuje simptome prehlada in odpira zamašene dihalne poti. Šitake gobe imajo antivirusno delovanje in tako zdravijo prehladna in gripozna obolenja. Zaradi številnih zdravilnih snovi spadajo med pomembne imunostimulatorje. Por s pomočjo sulfidov deluje razkuževalno na dihala, prebavila in sečne poti. Spodbuja izločanje sluzi, kar je še posebej pomembno pri prehladnih obolenjih. Čičerka koristi prebavi, deluje prebiotično in omogoča boljše delovanje črevesni mikroflori. Amarant velja za krepčilno in močno hranilo. Pomaga proti utrujenosti, spodbuja prebavo, krepi sluznice dihalnih poti. Ker v škrobu prevladuje amilopektin, je lažje prebavljiv kot ostala škrobna živila.
Potrebujemo:
150 g namočene ali malo nakaljene čičerke
100 g amaranta
1 por
4 korenčke
100 g šitake gob
ingverjev gomolj
peteršilj, lovorjev list
sol ali sojino omako
kokosovo maščobo – rafinirano
Priprava:
Oprano in čez noč namočeno čičerko kuhamo približno 45 min. Zelenjavo očistimo, korenje na grobo naribamo, por narežemo na tanke kolobarje. Namesto korenja lahko uporabimo tudi zimsko bučo. Na maščobi na kratko popražimo na kolobarje narezane gobe. Ko so gotove, jih odstranimo iz ponve, zatem popražimo por in korenje. Zalijemo z juho, v kateri se je kuhala čičerka, dodamo amarant in popražene gobe. Kuhamo kakih 15 minut. Proti koncu kuhanja juho solimo, ko je pa že kuhana, pa naribamo še svež ingver in nasekljan peteršilj ali kako drugo posušeno zelišče.
Gratinirane ohrovtove sarmice (30–40 min)
Potrebujemo:
100 gr prosene kaže
kokosovo maščoba
150–200 g sejtana
čebulo ali por
korenje, zeleno, komarček ali drugo jušno zelenjavo
kumino v prahu
zelenjavno sol
sojino omako (Tamari ali Shoyu)
svež peteršilj
Za gratiniranje:
150 g tofuja
150 g sojine smetane za kuhanje (Soya Dream)
1/3 žličke kurkume, ki smo jo raztopili v nekaj žlic mlačne vode sojino omako
semena za posipanje
Liste ohrovta kuhamo v kropu cca 5 minut. Zadebeljene dele listov potolčemo ali odrežemo z nožem. Na kokosovi maščobi prepražimo čebulo in mleti sejtan (najdete ga pod nazivi Marinirani sejtan ali Drobljenec) Dodamo na drobno narezano ali naribano zelenjavo in začimbe, ter skupaj dušimo cca 5–10 minut. Ločeno skuhamo proseno kašo, ki smo jo pred tem oprali v vroči vodi. Kuhamo v 2,5 krat več vode, cca 10 minut. Zmešamo nadev in proseno kašo in s tem nadevamo ohrovtove liste. Zlagamo jih v namaščen pekač.
Bešamel omaka brez moke in jajc:
Narežemo tofu, prelijemo z sojino smetano in dodamo sol (sojino omako) in raztopljeno kurkumo. S paličnikom mešamo, da dobimo gladko zmes. Lahko po želji dodate tudi nekaj žlic olja. Prelijemo čez sarmice, posujemo s semeni in zapečemo v pečici, ki smo jo segreli na 170–180 stopinj, da dobi skorjico.
Čokoladni datlji, polnjeni z medenim marcipanom (30 min)
Sestavine:
100 g mandljev
50–60 g medu
10 večjih svežih datljev
100 g temne čokolade
1 j. žlica kokosove maščobe
Priprava:
Iz namočenih, olupljenih in popolnoma zmletih mandljev in kristaliziranega medu v dobrem mešalcu pripravimo medeni marcipan. Ponudimo ga lahko samostojno, lahko pa z njim napolnimo izkoščičene sveže datlje. Za še večji užitek jih namočimo v raztopljeno temno čokolado, kateri smo dodali malo kokosove maščobe. Namesto marcipana lahko uporabimo amlou, maroško sladico iz mandljev, medu in arganovega olja.
Čokoladna krema (30 min)
Čokolada oz. kakav vsebuje številne snovi, ki vplivajo na dvig razpoloženja, in mnogo magnezija, ki nas pomirja, sprošča ter skrbi za zdravo srce in ožilje. Bogastvo antioksidantov nas ščiti pred prostimi radikali in preprečuje škodljive celične poškodbe. Tofu je lahko prebavljivo živilo, ki vsebuje visokokakovostne beljakovine, nenasičene maščobne kisline, kalcij, železo, vitamine skupine B in druge bioaktivne snovi.
Potrebujemo:
200 g temne čokolade
300 g tofuja
100 ml javorjevega sirupa
50 ml kokosove maščobe – nerafinirane
3 j. žlice pomarančnega soka in pomarančno lupinico
1 č. žličko kardamoma
1 č. žličko cimeta
1 č. žličko ingverja
Priprava:
V mešalniku zmeljemo koščke čokolade in dodamo maščobo, začimbe, javorjev sirup, pomarančni sok ter naribano pomarančno lupinico. Ko je masa gladka, primešamo še tofu in ponovno premešamo. Javorjev sirup lahko zamenjamo z medom ali zgoščenim jabolčnim sokom. Pripravimo lahko tudi različice, pri katerih uporabimo grenki kakav, čokoladna zrnca, višnjevo marmelado ali mlete lešnike. Ponudimo ohlajeno.
Želim vam vesel božič in obilico veselja pri pripravi slastnih jedi!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV