Od spomladi do jeseni
V aprilu in maju nabiramo mlade poganjke in mlade liste. Cvetove nabiramo le v sončnem vremenu v juniju, septembra pa je čas za obiranje dozorelih jagod. Raste na sončnih legah in ob robovih gozdov in jas. V samem gozdu ga bomo težko našli. Le-ti zrastejo tudi do 10 metrov visoko. Cvetovi so rumenkasto bele barve, iz njih se najprej razvijejo zelene, nato pa rdeče in črne jagode. Imajo značilen in tudi zelo intenziven, aromatičen vonj. Okus cvetov je grenak, medtem ko imajo surovi plodovi popolnoma drugačen vonj in okus. Surove in sveže jagode niso užitne.
Zdravilne lastnosti
Surovih bezgovih jagod ne jemo. Uživanje povzroči slabost, bruhanje, drisko, lahko tudi mrzlico. Listi spomladi vsebujejo emulin, invertin, kalijev nitrat, saharozo, sambucin in še vrsto drugih zdravilnih snovi. Vse te učinkovine, spodbujajo delovanje znojnic in pospešujejo izločanje seča. Na ta način odvajajo strupe iz telesa. Čaj iz listov in poganjkov tudi znižuje krvno koncentracijo sladkorja. Zeliščarji priporočajo pitje bezgovega čaja v času prehladnih obolenj in pri tistih boleznih, katerih stanje se hitro popravi ravno z močnim potenjem. Uporabljamo ga še za obnavljanje krvi, zdravljenje vnetij, proti vročici in pri lajšanju dihalnih težav. Liste lahko uporabljamo tudi kot antiseptični obkladek za rane in za odganjanje insektov. Čaj iz bezgovih korenin je lahko tudi odlično odvajalno sredstvo. Olje cvetov pa je odlično zdravilo za razpokano kožo.
Bezga nikakor ne smejo uživati nosečnice in doječe matere, saj vsi deli vsebujejo strupene alkaloide.
Vraže in verovanja
Veje posvečenega bezga se uporabljajo za izdelavo ritualnih magičnih palic. Na Danskem verjamejo, da prinaša nesrečo, če imaš pohištvo izdelano iz bezgovega lesa. Cigani prepovedujejo uporabo bezgovega lesa za kurjavo. Če bezeg raste v bližini hiše ali če ga obesimo nad vrata in okna, vam zagotavlja zaščito. Pri ritualu za zaščito raztresete bezgove liste na vse štiri strani neba. Če bezgov les nosite s seboj, vas bo obvaroval prešuštva. Da bi preprečili revmatizem, so včasih pri sebi nosili bezgovo vejico, na katero so zavozljali tri vozle. Uporabljajo ga pri porokah, ker prinaša srečo mladoporočencema.
Bezeg v hrani
Bezgovo cvrtje
1/4 l mlačnega mleka
22 dag moke
pol žličke soli
žlica sladkorja
3 rumenjaki
sneg treh beljakov
6 do 12 bezgovih cvetov
maščoba za cvrenje
Žvrkljajte mleko z moko in rumenjaki, pridenite sladkor in sol ter zamešajte trd sneg beljakov. Bezgovo cvetje splaknite z vodo, ga odcedite na rešetu, pomakajte ga posamezno v testo in ga na vroči maščobi rumeno ocvrite. Ocvrtke potresite s sladkorjem ali pa pomakajte cvetove v vinsko ali pivovo testo. Če želite bolj krhko ocvrto cvetje, vzemite več jajc in manj moke.
Šabesa za vroče dni
4,5 litra vode
30 ml jabolčnega ali vinskega kisa
700 g sladkorja
sok in tanko olupljena lupina 1 limone
12 bezgovih cvetov
Bezgovo cvetje nabirate v suhem in sončnem vremenu, ker se kvasovke za vrenje nahajajo predvsem v cvetnem prahu. Zavrete vodo in jo prelijete v sterilizirano posodo, dodate sladkor in mešate, da se ta raztopi. Ko se ohladi, dodte kis, sok in lupino limone ter bezgove cvetove. Pokrijete s krpami in pustite stati 24 ur. Skozi krpo precedite tekočino v steklenice z debelim steklom. Pijača bo gotova čez približno dva tedna. Ponudite jo primerno ohlajeno.
Marmelada iz bezgovih jagod
Za 3 kg marmelade potrebujemo:
1.5 kg bezgovih jagod
2 kg želirnega sladkorja
2 žlici limoninega soka
vodo
Bezgove jagode osmukate s kobulov, odstranite nezrele jagode, vse dobro opererite in obrišete. Nato date jagode v lonec, jih grobo zmečkate, dolijete četrt litra vode in date na štedilnik, da se razkuha v kašo. V kašo vmešate želirni sladkor in marmelado na hitro prevrete. Pri tem morate stalno mešati, da se ne prime. Po eni minuti jo odstavite iz štedilnika. Šele zdaj vmešate limonin sok in še vročo marmelado vlijete v kozarce, ki jih preje poplaknete z mrzlo vodo in jih takoj dobro zaprete.
Bezgov sok
40 bezgovih cvetov
2 limoni
5 dkg citronske kisline
1kg sladkorja in košček ingvarja
Limoni operete in skrtačite v vroči vodi, ki ste ji dodali ščepec sode bikarbone. Narežete ju na tanke rozine. Bezgovim cvetom odrežete debela stebla. V loncu zmešate bezgove cvetove, limono, ingver, citronsko kislino in 2 l vode. Vse skupaj pustite stati 24 ur, nato precedite skozi krpo, primešate sladkor in zavrete. Vročega nalijete v čiste steklenice in zaprete. Pijemo ga razredčenega z mrzlo vodo, dodamo ga ledenemu čaju ali penečemu se vinu .
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV