Vizita.si
image (28)

Bilke

Buča na bučo pogača

Bilka Baloh
28. 10. 2009 11.26
1

Bliža se noč čarovnic, ko bomo z bučami, izrezljanimi tako ali drugače, odganjali zle duhove. No, na ta dan pa si lahko privoščite tudi kakšno zdravo jed iz buč.

 

Noč čarovnic in buče

Praznik prihaja iz Irske. Poznali so ga že stari Kelti, ki so v tem času praznovali novo leto, tridnevno rajanje, ki se je imenovalo "Samhain". Keltski koledar je bil razdeljen na dva dela. Na svetlo in temno obdobje. Trideseti oktober je označeval konec svetlega obdobja in s tem konec žetev ter začetek temnega obdobja leta. Z nošenjem mask v obdobju "Samhaina" so mirili zle duhove, da bi letina ostala do svetlega dela.

Ameriški "Halloween"

Praznik se v Ameriki imenuje "Halloween". Pri starih Keltih je vsako leto na ta dan vsaka družina v vasi morala darovati enega otroka ognju, da bi s tem umirili hude duhove. Otroka so živega zažgali, ostanke pa položili v izdolbeno repo ali bučo, na katero so izdolbli strašljive dele obraza. Torej nič kaj prijazen praznik, zato v Ameriki še danes buri zle duhove.

Bučna kuhinja je zdrava in okusna

O tem, da buče lahko pripravimo na tisoč in en način, na kmetih vedo že od nekdaj. Pa ne le na kmetih, tudi v vseh samostanih na slovenskem so imele buče velik pomen. V današnjih časih bučno meso spet pridobiva na veljavi. Vsebuje namreč veliko betakarotena, zelo pomembnega vitamina pri večanju odpornosti. Bučno meso lahko tudi zamrznete. Nastrgate ga ali drobno narežete, zavijete v vakumske vrečke in globoko zamrznete. Tako pripravljene so užitne vsaj tri mesece.

Nekaj receptov, ki naj vam popestrijo jedilnik v naslednjih dneh.

Kremna bučna juha s fižolom

2 dl kuhanega belega fižola
750 g bučnega mesa
1l vode ali jušne osnove
½ l mleka
30 g masla
šetraj, drobnjak
sol, poper

Priprava: Narezano bučno meso kuhamo 20 min v vodi ali jušni osnovi. Prilijemo mleko in kuhan fižol ter segrevamo do vretja. Dodamo maslo, sol, poper in pretlačimo, lahko si pomagamo tudi z paličnim mešalnikom, da postane zmes gosta in kremna. Preden postrežemo, potresemo s šetrajem in drobnjakom.

Sirova bučna pogača

1 plast listnatega testa
750 g mesa zimske buče, iz katere ste izrezljali svojo bučo za noč čarovnic
3 žlice oljčnega olja
2 čebuli
2 stroka česna
3 jajca
2 dl kisle smetane
125 g sira ementalca
30 g bučnih pečk
sol, poper, timijan

Priprava: Listnato testo razvaljamo in ga položimo na vlažen model. Testo večkrat prebodemo z vilicami. Bučke razrežemo na tanke rezine. Čebulo drobno nasesekljamo in zarumenimo na olju. Primešamo rezine bučk in strt česen ter še nekaj časa pražimo. Začinimo s soljo, poprom in timijanom. Jajca penasto umešamo, dodamo smetano in nariban sir. Po testu porazdelimo popražene bučke in jih prelijemo z jajčno mešanico ter posujemo z bučnimi peškami. Pogačo pečemo približno 45 minut pri 200 stopinjah Celzija. Tekne topla ali hladna.

Palačinke z bučnim pirejem

250 g bele pšenične ali pirine moke
ščepec soli
6 dl mleka
250 g bučnega pireja
1 jajce
sladkor
sok limone

Priprava: Moko, sol, jajca in bučni pire zmešamo. Počasi dodajamo mleko, da dobimo srednje gosto testo za palačinke. Morda ne bomo uporabili vsega mleka, odvisno od gostote bučnega pireja. Testo naj počiva vsaj pol ure. V ponvi segrejemo malo masla in spečemo majhne palačinke, ki jih postavimo na toplo. Palačinke so zelo mehke, zato bodimo previdni pri obračanju. Postrežemo jih s sladkorjem, ki ga lahko nadomestimo z medom in limoninim sokom. Bučni pire pripravimo tako, da buče skuhamo do mehkega in jih pretlačimo!

Bučni čips za najmlajše

500 g bučnega mesa
sol
5 žlic pšenične bele moke
½ l olja za cvrtje

Priprava: Bučno meso zelo tanko narežemo. Lahko si pomagamo s strojčkom ali nožem za rezanje sira. Rezine dobro nasolimo z obeh strani, pokrijemo in pustimo počivati vsaj eno uro. Rezine osušimo s papirnatimi brisačami in povaljamo v moki. Ocvremo v zelo vročem olju in polagamo na papirnato brisačo, da odteče maščoba. Čips lahko pomakamo v kremo iz kisle smetane, avokada in različnih zelišč.

Opozorilo: Primerna je le jesenska buča, ker ima bolj mokasto meso.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587