Margarina vam bo znižala holesterol
Maslo vsekakor vsebuje škodljive nasičene maščobe, ki dokazano povečujejo ravan slabega holesterola v telesu, ki lahko sčasoma vodi v resne bolezni srca in ožilja. Na dan lahko pojemo od 10 do 15 gramov nasičene maščobe – le ena žlica masla pa jih vsebuje že več kot sedem. Margarine večinoma vsebujejo veliko manj nasičenih maščob in več nenasičenih, tako imenovanih zdravih maščob, ki ravan slabega holesterola celo znižujejo.
Toda, če nismo previdni, lahko spet pridemo le z dežja pod kap: niso vse margarine enako dobre. Nekatere namreč zaradi postopka hidrogenizacije vsebujejo veliko prav tako škodljivih trans maščobnih kislin, ki prav tako povečujejo nevarnost za srčno kap in podobne življenjsko nevarne situacije. Priporočljivo je, da izberite margarino, ki ima čim manjšo količino nasičenih maščob in trans maščobnih kislin (ponavadi se s tem pravzaprav hvalijo tudi na embalaži). ''Na deklaraciji živila morajo biti hidrogenirane rastlinske maščobe navedene med sestavinami živila, vendar je označevanje vsebnosti trans maščobnih kislin še vedno prostovoljno, tako da potrošnik ne more izbirati med bolj in manj kakovostnimi margarinami,'' pojasni nutricionistka Cirila Hlastan Ribič. Sicer pa naj bo margarina tudi čim mehkejša, kajti trde margarine so vir škodljivih trans maščobnih kislin. Poiščete pa lahko celo takšne, ki imajo dodane rastlinske sterole, ki še dodatno pomagajo proti holesterolu.
Toda maslo vsebuje veliko vitaminov in mineralov
Po drugi strani maslo vsebuje veliko dobrodejnih sestavin: denimo antioksidante, ki preprečujejo za celice škodljivo delovanje prostih radikalov, s katerimi nas vsakodnevno bombardira naše okolje. Vsebuje tudi vitamin D ter kalcij in selen. Njegova linolejska kislina naše telo vzdržuje bolj vitko, preprečuje nabiranje kilogramov in celo zmanjšuje tveganje za nastanek nekaterih vrst rakavih obolenj. Maščobe v maslu pa izboljšujejo vsrkavanje nekaterih vitaminov in mineralov, ki jih zaužijemo z našo prehrano.
Oba sta naravna
Nekateri se tudi bojijo obtožb, da je margarina preveč umetna. Konec koncev maslo obstaja veliko dlje in z njim so postali prav dovolj močni in krepki tudi naši dedki. Obtožbe pa jim vsaj navidezno potrjuje tudi dejstvo, da se margarina pokvari veliko pozneje kot maslo. Toda vse to še ne pomeni, da je maslo bolj naravno kot margarina. Pravzaprav je margarina proizvedena iz rastlinskih olj, ki so enostavno manj občutljiva na kvarjenje.
Bodite zmerni
Kar koli izberete, bodite zmerni. Tako preveč margarine kot preveč masla je namreč škodljivo. Lahko pa jima dodate vsaj malo začimb, kot je bazilika, ter tako vsekakor izboljšate njun učinek na vaše zdravje.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV