Vizita.si
Če pa se ne morete navaditi na njegov okus, ga izboljšajte s svežim sadjem.

Bilke

Kefir – vir zdravja in daljše mladosti

Lina Eržen
23. 12. 2010 10.50
0

Gotovo ste na policah trgovin med mlečnimi izdelki opazili izdelek z eksotičnim imenom, niste pa morda ravno vedeli, zakaj bi ga izbrali namesto dobrega starega jogurta. Toda kefir je bil že tisočletja nazaj poznan kot superhrana. Zaradi njegovih izrednih zdravilnih učinkov so ga na Kavkazu, od koder izhaja, dobesedno častili.

Če pa se ne morete navaditi na njegov okus, ga izboljšajte s svežim sadjem.
Če pa se ne morete navaditi na njegov okus, ga izboljšajte s svežim sadjem.FOTO: iStockphoto

Pijača, katere ime pravzaprav pomeni "dober občutek“, je bila v Evropi dolgo časa pozabljena, dokler je ni spet odkril sam Nobelov nagrajenec Elie Metchnikoff. Kefir je – kot njegov sorodnik jogurt – pravzaprav fermentirano mleko; dva različna izdelka pa nastaneta, ker so mleku dodane druge bakterije. Kefir je proizvod tako imenovanih kefirjevih zrn – zapletene naravne mešanice kvasa in bakterij laktobacilov. Ker je probiotičen, ga torej lahko prebavijo tudi ljudje, ki sicer slabo prenašajo mleko oziroma laktozo, ki jo ta vsebuje.

Številne študije so pokazale, da kefir pomaga preprečevati in zdraviti vrsto manjših in večjih bolezenskih stanj.
Številne študije so pokazale, da kefir pomaga preprečevati in zdraviti vrsto manjših in večjih bolezenskih stanj. FOTO: iStockphoto
Stara ljudstva na Kavkazu, ki so kljub svojemu ne preveč lahkemu življenju znana po neverjetni dolgoživosti, se niso kaj preveč motila, ko so intuitivno prepoznala vrednost pijače, odkrite povsem po naključju. Kefir je resnično naravni antibiotik. Ne le da zagotavlja močan imunski sistem, ampak so raziskovalci ugotovili, da celo zaustavlja rast rakavih celic. Številne študije so pokazale, da pomaga preprečevati in zdraviti vrsto manjših ter večjih bolezenskih stanj: med drugim vse prebavne motnje, alergije ter bolezni srca in ožilja (tudi previsok krvni tlak in poapnenje žil). Na prvi pogled je sicer čudno, toda kefir, kljub temu da vsebuje kvas, zdravi celo kandidazo oziroma glivično vnetje. Vsebuje namreč prav posebno vrsto kvasovk, ki je zmožna v telesu nadomeščati tiste, ki so človeku škodljive. Pri nožničnih vnetjih lahko z njim tudi namočite tampon in ga vstavite za nekaj ur.

Poleg tega se kefir lahko pohvali z vrsto vitaminov in mineralov, kakor tudi beljakovin in encimov. Zaradi obilja kalcija in magnezija ter čudežne aminokisline triptofan deluje še posebno blagodejno na živčni sistem. Njegove pomirjevalne lastnosti so tako dobro dokumentirane, da bi v današnjem stresnem svetu res moral postati obvezen del vsake prehrane. Tudi če ponoči ne morete spati, zvečer posezite po kozarcu kefirja. Kot naraven antioksidant tudi podaljšuje mladosten videz (dejansko naj bi odložil nastanek gub), preprečuje pa celo pojav različnih kožnih nadlog, kot so akne in luskavica. Kot bogat vir kalcija krepi kosti ter preprečuje in zdravi osteoporozo. Za povrh pa še zmanjša željo po sladkem, zato je idealen sopotnik pri dietah.

Zanimivo je, da kefir lahko pridobivamo iz najrazličnejših vrst mleka: torej ne samo iz kravjega, kozjega ali ovčjega, ampak tudi iz kokosovega, sojinega, mandljevega ali ovsenega. Lahko se vam zgodi tudi, da boste naleteli na kefir iz mleka kamel! Če pa se ne morete navaditi na njegov okus, ga izboljšajte s svežim sadjem ali sadnim sokom in s kefirjem končno res nazdravite: na zdravje!

Kefir podaljšuje mladosten videz, saj dejansko odloži nastanek gub.
Kefir podaljšuje mladosten videz, saj dejansko odloži nastanek gub.FOTO: iStockphoto
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650