Nasveti za naravno čiščenje jeter
RAZSTRUPLJANJE

Nasveti za naravno čiščenje jeter

Jetra so eden najpomembnejših organov, saj s čiščenjem krvi in izločanjem prebavnih sokov opravljajo vitalne funkcije v telesu. Zaradi nepravilnega delovanja jeter nastanejo številne bolezni v prebavi in ožilju.

Holesterol glavni sovražnik jeter

Na ostankih odmrlih bakterij in zajedavcev se začnejo v jetrnih kanalih nabirati kristali holesterola, ki postopoma rastejo in vedno bolj mašijo jetra. Mnoge grudice postopoma zdrsijo v žolčnik in od tod v prebavni trakt, veliko pa jih ostane nekaj nekje vmes. Nekatere se v žolčniku obložijo s kalcijem in tako nastanejo žolčni kamni (ti so vidni šele pod rentgenom). Številne grudice holesterola tako ostanejo v jetrih, kjer lahko zrastejo tudi do velikosti polovice palca. Ker grudice in kamni močno ovirajo delovanje jeter, jih je priporočljivo redno čistiti in jesti manj nezdrave hrane, ki vsebuje veliko holesterola.

Kar se tiče samega tretmaja, naj nebi povzročil zapletov v telesu. Olivno olje pospešuje izločanje žolčnika, sol deluje kot odvajalo, edino grenivka lahko povzroči manjše težave ljudem, ki imajo probleme s kislino. Omenjenega tretmaja ne priporočam srčnim in ledvičnim bolnikom, če pa že, potem je dobro, da poleg omenjene tekočine popijejo vsaj en liter vode.
dr. Tatjana Puc Kous

Na dan, ki smo si ga izbrali za čiščenje, ne smemo jesti nič mastnega.
Na dan, ki smo si ga izbrali za čiščenje, ne smemo jesti nič mastnega. / FOTO: iStock

Princip čiščenja je zelo enostaven

Jetra pustimo počivati ves dan in ne jemo ničesar, kar vsebuje maščobo. Tako se v jetrih in žolčniku nabere veliko žolča. Potem spijemo odvajalo (raztopino grenke soli), ki se ne vpije v črevesje, poleg tega pa blagodejno sprosti kanale v jetrih. Zvečer pred spanjem spijemo nekaj lahkega in zelo oljnatega, kar povzroči, da se v približno 20 minutah iz jeter in žolčnika iztisne v dvanajsternik ves žolč ter s sabo potegne tudi nečistoče. Črevo poplaknemo s še malo raztopine grenke soli, vse se pa potem izloči skozi analno odprtino. Za najpreprostejši postopek potrebujemo dan in pol – prvi dan popoldne začnemo, drugi dan pa končamo. Večini ljudi najbolj ustreza konec tedna - v petek pozno popoldne začnejo, v soboto opravijo čiščenje, nedelja pa jim ostane za dodatni počitek.

Zahtevnejša metoda čiščenja

Gre za bolj zahtevno metodo, ki je opisana v ajurvedskih spisih in je bolj zapletena. Opravljati jo je treba na dan polne lune spomladi (torej so na razpolago tri možnosti v obdobju od marca do junija). Že dan prej se začne post s sokovi, na dan čiščenja pa je treba izvajati razne tehnike joge in meditacije. Zvečer se začne izmenično pitje čistega olja in limoninega soka v polurnih presledkih, med katerimi potekajo vaje posebnih položajev sedenja in meditacije z zrenjem v mesec. V praksi se izkaže, da se pri tej metodi nečistoča bolje izloči (če seveda zdržite predpriprave), kar se očiščenja tiče pa so razlike zanemarljive.

V ajurvedski metodi se uporabljajo limone in z njimi je učinek približno enak, le okus je bolj zoprn; če ni rdečih, lahko uporabite tudi rumene grenivke.
V ajurvedski metodi se uporabljajo limone in z njimi je učinek približno enak, le okus je bolj zoprn; če ni rdečih, lahko uporabite tudi rumene grenivke. / FOTO: Shutterstock

Kaj potrebujemo za običajni postopek

– 50 g grenke soli (MgSO4). Odvajalo, ki se dobi v lekarnah brez recepta; prvič zadostuje 30 g; mero prilagodite telesni teži in vitalnosti telesa.
– 800 ml mlačne vode.
– 150 ml soka rdečih grenivk. V ajurvedski metodi se uporabljajo limone in z njimi je učinek približno enak, le okus je bolj zoprn; če ni rdečih, lahko uporabite tudi rumene grenivke.
– 150 ml olivnega olja. Najboljše je deviško hladno prešano.
– Steklen kozarec z dobrim pokrovom.

Izvedba samega postopka

– Na dan, ki smo si ga izbrali za čiščenje, ne smemo jesti nič mastnega. Idealno je, če se držimo popolnega posta, sicer pa lahko dopoldne jemo sadje ali nemastno kuhano zelenjavo.

– Po 14. uri ne smemo jesti ničesar več. Tako bodo jetra zvečer spočita in polna žolča.

– Popoldne pripravimo raztopino grenke soli v 8 dcl vode.

– Ob 18. uri spijemo 2 dcl raztopine. Nekaterim se zdi hudo grenka. Če vam bo šla težko po grlu, se primite za nos in jo spijte naenkrat, lahko pa ji dodate tudi malo citronke.

– Ob 20. uri spijemo druga 2 dcl raztopine. Grenka sol prepreči, da bi se voda vpila v črevesju, zato ne čutimo lakote.

– Ob 22. uri si v steklenem kozarcu pripravimo mešanico soka grenivke in olivnega olja. Kozarec pokrijemo z dobro tesnečo pokrovko in močno pretresemo, da nastane povsem gladka, belkasta emulzija. Hitro jo spijemo. Ne bi smelo biti težko, saj je mešanica presenetljivo okusna. Najbolje je leči na hrbet z blago dvignjenim vzglavjem in čim prej zaspati. Preden zaspimo, lahko razmišljamo o tem, kako se nečistoča kot vagončki steka iz jeter navzdol.

– Ob 6. uri zjutraj spijemo tretja 2 dcl raztopine grenke soli (če se zbudimo kasneje, pa takoj, ko vstanemo). V redkih primerih se utegne zgoditi, da čutimo blago omotičnost. V tem primeru malo počakamo, da omotičnost izgine in raztopino spijemo potem.

– Ob 8. uri spijemo zadnja 2 dcl raztopine.

– Dve uri po zadnjem kozarcu lahko spijemo naravni sok, še kasneje pa pojemo nekaj sadja. S kuhanimi obroki je dobro počakati do popoldneva in začeti počasi, s preprosto, lahko hrano. Do večera bi se morala prebavila že povsem umiriti.
Nečistoča začne prihajati iz črevesa zelo različno – pri nekaterih že takoj zjutraj, pri nekaterih pozno dopoldne, pri nekaterih gre naenkrat, pri drugih pa v petih ali šestih presledkih. Če izvajate čiščenje prvič, bodite vse jutro v pripravljenosti, občutek pri tem je namreč malo drugačen kot ob običajni veliki potrebi.

Razstrupljanje
Razstrupljanje / FOTO: Dreamstime

Rezultati

Velikokrat pridejo pri prvem čiščenju nečistoče le iz črevesja, iz jeter pa samo gošča in le malo kamnov, zato je dobro postopek čez dva tedna ponoviti. Ko čiščenje opravimo prvič, pridejo ven grudice, ki so bile na koncu kanalov, tiste globlje pa se pomaknejo proti žolčniku. S ponavljanjem čiščenja jih počasi spravljamo ven. Sicer pa lahko zelene grudice zasledimo v blatu še dan ali dva po čiščenju in plavajo na gladini vode v straniščni školjki, saj so pretežno iz holesterola. Grudice in kamni so porozni, zato so leglo bakterij in virusov. Če se želite znebiti čirov na črevesju in podobnih infekcij, je to praktično nemogoče, če ne očistite jeter in žolčnika.