Vizita.si
Oves je odličen za zdravje srca, zmanjšuje pa tudi tveganje za kap, arteriosklerozo in določene oblike raka ter znižuje krvni pritisk.

Bilke

Z ovsom nad holesterol in diabetes

Nataša Jurca
14. 01. 2011 08.10
0

Oves je pravo 'superživilo'. Je odličen za zniževanje holesterola, pomaga pri skrbi za zdravje srca in ožilja ter jeter in je celo v pomoč pri sladkorni bolezni in hujšanju!

Oves je odličen za zdravje srca, zmanjšuje pa tudi tveganje za kap, arteriosklerozo in določene oblike raka ter znižuje krvni pritisk.
Oves je odličen za zdravje srca, zmanjšuje pa tudi tveganje za kap, arteriosklerozo in določene oblike raka ter znižuje krvni pritisk.FOTO: iStockphoto
Stari Rimljani so oves imeli za plevel, primeren zgolj za hranjenje konjev in barbarov. Zatem, ko so škotski priseljenci v 17. stoletju oves predstavili v Združenih državah Amerike kot živilo za ljudi, se je njegova uporaba nekoliko povečala, a se kljub temu za prehrano porabi zgolj pet odstotkov pridelanega ovsa. Vse ostalo gre za krmo za konje.

Glede na to, koliko zdravilnih učinkov v sebi skriva ta 'hrana za konje', pa ne bi škodilo, če bi se odstotek porabe med ljudmi nekoliko povečal. Oves je namreč bogat vir hranil, saj vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, vitamin B, vlaknine in minerale, kot so na primer fosfor, magnezij, mangan, železo, selen in kalcij. Zaradi vsega tega je odličen za zdravje srca, zmanjšuje pa tudi tveganje za kap, arteriosklerozo in določene oblike raka ter znižuje krvni pritisk.

Oves in zniževanje holesterola

V zadnjih letih je bilo opravljenih kar nekaj raziskav, ki so potrdile učinkovitost ovsa pri zniževanju holesterola. To naj bi bila posledica visoke vsebnosti topnih dietetičnih vlaken in betaglukana, ki pomaga pri zniževanju holesterola. Pri osebah s povišanim holesterolom so ugotovili, da je z zaužitjem približno 1025 do 150 gramov ovsa mogoče znižati holesterol za od 8 do 23 odstotkov. Teoriji, ki razlagata to učinkovitost, sta dve. Prva pravi, da pektin v ovsu tvori nekakšen gel v želodcu, ki vpija maščobe in preprečuje njihovo prehajanje v kri, druga pa, da se bakterije v črevesju hranijo z vlakninami iz ovsa in pri tem proizvajajo kratke verige maščobnih kislin, ki preprečujejo tvorbo holesterola v jetrih.

Oves v pomoč sladkornim bolnikom

Ovsene kosmiče naš organizem, čeprav vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, prebavlja zelo počasi, zato se krvni sladkor pri njihovem zaužitju le malo poviša. Zaradi tega telo potrebuje veliko manj inzulina, da bi nadzorovalo krvni sladkor, kakor po zaužitju drugih ogljikovih hidratov, na primer kruha ali krompirja. Študija, ki so jo opravili na odraslih s sladkorno boleznijo tipa 2, je pokazala, da se je pri tistih, ki so uživali veliko ovsa, krvni sladkor bistveno manj zviševal kakor pri tistih, ki so namesto ovsa jedli riž in kruh. Betaglukan v ovsu namreč povečuje viskoznost želodčne vsebine, s tem upočasnjuje prebavo in podaljšuje absorpcijo ogljikovih hidratov v krvni obtok.

Oves naj bi učinkovito zniževal slabi holesterol v krvi, tako pri tistih, ki že imajo povišan holesterol, kakor tudi pri zdravih ljudeh. Zato si za zajtrk privoščite ovsene kosmiče.
Oves naj bi učinkovito zniževal slabi holesterol v krvi, tako pri tistih, ki že imajo povišan holesterol, kakor tudi pri zdravih ljudeh. Zato si za zajtrk privoščite ovsene kosmiče. FOTO: iStockphoto

Zaščitite se pred boleznimi srca in ožilja!

Zmanjšanje količine holesterola v obtoku pomeni manjše tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Študija, ki so jo opravili na univerzi v Kentuckyju, je pokazala, da polovica skodelice suhega ovsa na dan pomaga znižati slabi holesterol, pri osebah s povišanim holesterolom za do 25 odstotkov. Druga študija, v kateri je sodelovalo 220 zdravih ljudi pa je poleg tega pokazala, da se je pri njih holesterol, z uživanjem 50 gramov ovsa na dan, zmanjšal za 9,3 odstotka. Ker so poleg ovsa uživali tudi manj mastno hrano, strokovnjaki ocenjujejo, da je za dve tretjini znižanja holesterola zaslužna manj mastna hrana, tretjino pa oves. Strokovnjaki zato zaključujejo s trditvijo, da lahko dieta, ki vsebuje malo nasičenih maščob in vključuje zaužitje od 50 do 100 gramov ovsa na dan, zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

Pomaga celo pri hujšanju

Ker oves vsebuje veliko vlaknin, ki uravnavajo in pospešujejo metabolizem in ga organizem dolgo prebavlja, so znanstveniki iz harvardske univerze za javno zdravstvo v Bostonu ugotovili, da na dolgi rok pomaga znižati telesno težo oziroma da preprečuje pridobivanje odvečnih kilogramov. V kombinaciji z uravnoteženo dieto in gibanjem, seveda.

Ščiti pred arteriosklerozo

Avenantramidi oziroma fenolni antioksidanti, ki jih najdemo v ovsu, so učinkovine z izjemnim protivnetnim delovanjem. Poleg tega zmanjšujejo odlaganje odpadnih snovi v arterijah ter tako ščitijo pred utrjevanjem sten arterij in s tem pred arteriosklerozo.

Ker oves vsebuje majhne količine gliadina, ni primeren za osebe, ki imajo celiakijo in so občutljive na gluten.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650