Zaščitite srce
Okusno kikirikijevo maslo vsebuje veliko maščob, zaradi česar se ga mnogi izogibajo – vendar pa to ni potrebno, saj so te večinoma zdrave, nenasičene, ki so za telo dobrodejne. Maščobe, ki jih vsebuje kikirikijevo maslo, so podobne maščobam, s katerimi se lahko pohvali olivno olje, zato ravno tako zmanjšajo tveganje za pojav bolezni srca in ožilja. Uživanje kikirikija dokazano zniža raven slabega holesterola, preprečevati pa pomaga tudi pojav sladkorne bolezni. Ker kikirikijevo maslo vsebujejo veliko kalija, za povrh odstrani nekaj posledic prevelikega uživanja natrija, ki prav tako močno bremeni delovanje srca.
Odženite bakterije
Malo ljudi ve, da kikirikijevo maslo vsebuje substanco, ki deluje antimikrobno ter tako telesu pomaga v boju s škodljivimi bakterijami in glivicami. Resveratrol je sicer tudi antioksidant, najdemo pa ga še v rdečem grozdju in vinu, zaradi česar naj bi slednji tudi imel svoje dokazano pozitivne učinke na zdravje.
Najejte se antioksidantov
Poleg resveratrola ima kikirikijevo maslo še kopico drugih vitaminov in mineralov: niacin, vitamin E, kalcij, baker, kalij, železo in magnezij. Znanstvenike je sicer nekoč skrbelo, da jih kikiriki s praženjem morda izgubi, toda študije so pokazale, da so izgube zanemarljive (izgubi se denimo samo pet odstotkov vitamina E). Praženi kikirikiji, iz katerih pridobivajo kikirikijevo maslo, se sicer s količino antioksidantov, ki jih vsebujejo, ne morejo meriti z vrstami sadja in zelenjave, ki so z njimi najbolj bogate – lahko pa se primerjajo z jagodami in robidami ter celo presegajo jabolka, korenje ali rdečo peso.
Uredite prebavni sistem
Vlaknine vzdržujejo zdravo črevesje, ki deluje nemoteno; dokazano pa tudi zmanjšajo tveganje za pojav kolorektalnega raka. Seveda naj kikirikijevo maslo ne bo edini vir vlaknin v prehrani, prav tako pa z njim ne pretiravajte: omejite se na dve žlici dnevno, ne pa na celoten kozarec.
Ohranjajte telo krepko in vitko
Kikiriki sicer ni orešek, temveč stročnica, sorodnik graha, fižola, leče in čičerke. Prav tako je bogat z beljakovinami, to čudežno sestavino, ki hrani mišice ter telo ohranja krepko, kar postaja še posebno pomembno, bolj kot se staramo. Ker spodbujajo delovanje presnove ter nas dlje časa pustijo site, pa je njihovo uživanje neobhodno tudi, če želimo imeti vitko postavo. Ker kikirikijevo maslo ne vsebuje vseh aminokislin, ki jih telo potrebuje, pa si s sendvičem, ki ste ga z njim premazali, privoščite še kozarec mleka.
Poskrbite za zdrave možgane
Študije so pokazale, da uživanje kikirikija oziroma vsake hrane, ki je tako bogata z niacinom (enim od vitaminov B), ščiti pred pojavom Alzheimerjeve bolezni in poslabšanjem kognitivnih sposobnosti.
Izbirate lahko med povsem gladkim kikirikijevim maslom ali takšnim, ki vsebuje manj zmlete delce kikirikija in ima tako še močnejši okus. Z njim premažite polnozrnat kruh ali krekerje, ga v mešalniku zmešajte s sadjem in mlekom ali pa ga uporabite v mesnih omakah oziroma z njim obogatite tofu.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV