Bučno olje je neupravičeno ostalo v senci oljčnega, saj je v resnici prav tako zdravo. Vsebuje veliko vitaminov, tako A kot tudi C, E in K, ter mineralov, od cinka do magnezija, mangana in kalcija. Za povrh predstavlja zdravo maščobo, saj ga sestavljajo nenasičene omega-3 in omega-6 kisline.
Zelo temno zeleno olje ima kopico dobrodejnih učinkov. Ker je polno močnih antioksidantov, se pomaga boriti proti prostim radikalom, ki uničujejo zdrave celice in pospešujejo staranje. Študija je odkrila, da znižuje slab holesterol in previsok krvni pritisk. Omega-6 maščobne kisline povzročijo hitrejšo rast las in obnavljanje kože, uravnavajo presnovo in ohranjajo zdrave kosti; k boljšemu zdravju slednjih pa pripomore še vitamin K, ki za povrh skrbi za normalen pretok krvi. Omega-3 maščobne kisline lajšajo vnetja (tudi sklepov) ter preprečujejo nastanek rakavih tvorb.
Zaradi svojega rahlo lešnikastega okusa je odličen preliv za solate; nikar pa ga ne uporabljajte za kuhanje, saj toplota uniči vse njegove prednosti. Za več okusa ga juham, enolončnicam in omakam primešajte na koncu. Prelijte ga tudi prek rib ali govejega zrezka; če cenite eksotične recepte, pa celo prek vanilijevega sladoleda. Kupite hladno stiskano bučno olje ter preverite, da mu proizvajalci niso primešali veliko cenejšega sončničnega.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV