Poznamo tri sorte ribeza – rdečega, črnega in belega. Medtem ko je rdeč običajno precej kisel, je črn sladko-kislega okusa. Bel ribez pa je v resnici zgolj mutacija rdečega. Ribezove jagode lahko jeste sveže, iz njih lahko pripravite pito, torto, sladoled ali drugo slaščico, nekateri jih uporabljajo kot sestavino za omake ali pa iz ribeza pripravijo marmelado, sok, celo vino ali liker.
Ribez je sicer znan kot zelo zdravilen sadež. V ljudski medicini so ga uporabljali za lajšanje prebavnih težav ter kot sredstvo za spodbujanje apetita in spodbujanje delovanja ledvic. Še danes zaradi visoke vsebnosti C-vitamina velja kot učinkovito naravno sredstvo za krepitev imunskega sistema, nekateri pa s sokom iz ribeza poskušajo zbijati tudi povišanje telesno temperaturo in lajšati vneto grlo. Ribez vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki nase vežejo proste radikale v telesu. in tako zmanjšujejo tveganje za številna, tudi zelo nevarna obolenja.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV