Vizita.si
Lubenica je bogata z enim najmočnejših antiokisdantov, likopenom, zato je učinkovita pri preprečevanju malignega melanoma.

Preventiva

S prehrano povečajte zaščito pred soncem

Katja Benčina
01. 08. 2011 13.06
0

Najboljša preventiva pred kožnim rakom je zagotovo izogibanje nevarnim sončnim žarkom in zaščitita s kremo z visokim zaščitnim faktorjem. Kljub temu pa se lahko dodatno zavarujete še z nekatero prehrano.

Lubenica je bogata z enim najmočnejših antiokisdantov, likopenom, zato je učinkovita pri preprečevanju malignega melanoma.
Lubenica je bogata z enim najmočnejših antiokisdantov, likopenom, zato je učinkovita pri preprečevanju malignega melanoma.FOTO: iStockphoto
Paradižnik

Poleti nikar iz svojega jedilnika ne izpuščajte paradižnika. Privoščite si ga vsakodnevno v solati, kuhanih jedeh ali pa ga pojejte kar kot jabolko. Paradižnik je namreč bogat z likopenom, antioksidantom, ki varuje pred razvojem raka in zmanjšuje občutljivost kože na sonce ter opekline. Britanski raziskovalci so v svoji raziskavi ugotovili, da so ljudje, ki so pred sončenjem popili kozarec paradižnikovega soka, pri sončenju utrpeli manj opeklin.

Pred nevarnimi sončnimi žarki se zavarujte tako, da se zadržujete v senci in se zaščitite z visokim zaščitnim faktorjem. K preprečevanju kožnega raka pa lahko pripomore tudi sadje in zelenjava.
Pred nevarnimi sončnimi žarki se zavarujte tako, da se zadržujete v senci in se zaščitite z visokim zaščitnim faktorjem. K preprečevanju kožnega raka pa lahko pripomore tudi sadje in zelenjava. FOTO: iStockphoto

Lubenica

Ko boste naslednjič na tržnici kupovali sadje, nikar ne pozabite na lubenico. Ta je odlično poletno sadje, s katerim se ne samo osvežite, ampak tudi zavarujete pred negativnimi vplivi sonca. Tako kot paradižnik tudi lubenica namreč vsebuje veliko likopena, ki daje sadju in zelenjavi rdečo barvo.

Maline, borovnice in robide

Tako kot vsako leto komaj čakamo sočne lubenice, tako nestrpno pričakujemo tudi borovnice, maline in robide. Te si lahko privoščimo v sadnih solatah, lahkih kolačih ali pa jih zmrznemo in jih prihranimo za zimske dni. Kljub vsemu pa vsega le ne prihranite za ozimnico, še posebej, če poletne dni radi preživljate zunaj in ste pogosto izpostavljeni sončnim žarkom. Maline, borovnice in robide namreč vsebuje antioksidante, ki zvišujejo naravni zaščitni faktor kože.

Špinača

Babice in mame so vedno poudarjale, kako zdrava je špinača in kako prav so imele. Vitamini surove špinače namreč pomagajo koži v boju proti škodljivim vplivom sonca in upočasnjujejo procese staranja kože. Antisokidanti, ki se nahajajo v zelenih listih špinače, pa uničujejo proste radikale v telesu. Neka raziskava je pokazala, da vsakodnevno uživanje špinače, kuhane na pari, za kar 50 odstotkov zmanjša možnosti za ponovni razvoj malignega melanoma, pri tistih, ki so ga preboleli.

Beta karoten v koži spodbuja tvorbo kožnega barvila melanina, ki predstavlja enega izmed najbolj učinkovitih obrambnih mehanizmov kože pred sončnim sevanjem.
Beta karoten v koži spodbuja tvorbo kožnega barvila melanina, ki predstavlja enega izmed najbolj učinkovitih obrambnih mehanizmov kože pred sončnim sevanjem. FOTO: iStockphoto

Brokoli

Vitamin C, ki se nahaja v brokoliju, poveča proizvodnjo kolagena, zaradi česar je koža bolj odporna na negativne vplive sonca, poleg tega je bogat s prehranskimi vlakninami, ki varujejo pred razvojem raka. Čeprav vsebuje veliko hranilnih snovi, pa ima zelo malo kalorij, zato brokoli krepi še naš imunski sistem, zmanjšuje možnost za nastanek očesne mrene, dobro vpliva na bolezni srca in ožilja, krepi kosti in se bori proti prirojenim boleznim.

Sladki krompir in korenček

Če ste alergični na sonce, ste zagotovo že slišali za beta karoten. Gre za pomemben vir vitamina A in antioksidant, ki ga kot barvilo med drugim najdemo tudi v korenju in sladkem krompirju. Ta v koži spodbuja tvorbo kožnega barvila melanina, ki predstavlja enega izmed najbolj učinkovitih obrambnih mehanizmov kože pred sončnim sevanjem. Poleg tega je beta karoten poznan tudi kot antioksidant, ki nas varuje pred rakom in drugimi kožnimi spremembami. Vpliv beta-karotena na zaviranje prezgodnjega staranja kože povezujejo z njegovim zaščitnim učinkom na kolagen v koži, saj ščiti osnovne gradnike kolagena (prolin) pred oksidacijo povzročeno z UV-žarki.

Zeleni in črni čaj

Jutro namesto s kavo začnite z zelenim ali črnim čajem. Ta vsebuje polifenole, ki kožo varujejo od znotraj in navzven. Raziskave kažejo, da dve ali tri skodelice tega čaja na dan zmanjšujejo možnosti za razvoj malignega melanoma za kar 30 odstotkov.

Temna čokolada in kakav

Temna čokolada, ki vsebuje visok odstotek kakava, vas varuje pred razvojem raka. Kakav je močen antioksidant in vsebuje veliko flavanola, ki koži pomaga pri hidraciji oziroma vlaženju. Tako postane bolj mehka in na videz mlajša. Namesto čokolade pa si lahko privoščite tudi skodelico kakava.

Seveda pa se pri zaščiti pred sončnimi žarki ne zanašajte le na prehrano, ampak se zavarujte tako, da se zadržujete v senci, se pokrijete s pokrivalom, sončnimi oblačili in lahkimi dolgimi oblačili. Izogibajte se sončenju med 11. in 16. uro in se pred direktnim sončnim sevanjem zaščitite s kremami z visokim zaščitnim faktorjem (nad 30). Pri tem ne pozabite na predele za ušesi, med prsti, na glavi .... Zagotovo pa se izogibajte sončenju v solariju in sončenju pred osemnajstim letom starosti, saj tovrstno vedenje močno zveča možnosti za razvoj kožnega raka pozneje v odraslem življenju.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662