Vizita.si
Soja je bogat vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov.

Bilke

Soja – recept narave za bolj vitko postavo

Lina Eržen
11. 01. 2011 07.27
1

Soja je gotovo najbolj raziskana zdrava hrana, ki jo trg danes ponuja. Njene dobrodejne učinke bi lahko naštevali in naštevali, poleg tega pa je na voljo še v toliko različnih oblikah, da gotovo lahko najdete vsaj eno zase.

Soja je bogat vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov.
Soja je bogat vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov.FOTO: iStockphoto

Pri nas že precej znana stročnica je resnično bogata z beljakovinami (samo skodelica zadovolji polovico dnevnih potreb), esencialnimi maščobnimi kislinami, vlakninami in izoflavoni (oziroma fitoestrogeni), poleg tega pa vsebuje še pravo obilje vitaminov (posebno B kompleksa in vitamina E) ter mineralov (železa, magnezija in cinka). Prav zato ker vsebuje vse esencialne aminokisline in železo, mora biti tudi nepogrešljiv del vsake vegetarijanske prehrane.

Nešteto študij je že dokazalo, da soja zanesljivo niža krvni pritisk in raven slabega holesterola v krvi ter preprečuje pojav srčne kapi. Je torej izredno blagodejna za zdravo srce in ožilje. Uravnava tudi raven krvnega sladkorja, zato se še posebno priporoča bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 2. Deluje tudi protivnetno, izboljšuje celotno zdravstveno sliko in nasploh preprečuje pojav kakršnih koli bolezenskih stanj (celo rakavih).

Soja ima izredno sposobnost topljenja maščobe na trebuhu.
Soja ima izredno sposobnost topljenja maščobe na trebuhu. FOTO: iStockphoto

Če vas to vseeno ne prepriča, da kljub njihovemu, morda na prvi pogled, malo manj slastnem videzu posežete po sojinih izdelkih, vas bo morda vsaj to, da imajo fitoestrogeni izredno sposobnost topljenja maščobe na trebuhu – posebno v kombinaciji s telovadbo lahko trebušček veliko hitreje postane raven in mišičast. Poleg tega lahko z uživanjem soje dosežete tudi veliko bolj vitko postavo, saj povzroči, da telo proizvede manj maščobnih celic, pa še tiste, ki vseeno nastanejo, so manjše.

Soja mora biti tudi na jedilniku vsake ženske, ki se bliža menopavzi. Strokovnjaki so prepričani, da redno uživanje sojinih živil na dolgi rok učvrsti kostno maso in tako prepreči osteoporozo, lajša pa tudi vse druge težave, ki se pojavijo v menopavzi (denimo vročične navale, zmanjšalo naj bi se celo tveganje za pojav raka na dojkah). Soja preprečuje tudi rak prostate, zato bi se na njen okus morali navaditi tudi moški. Prav soja naj bi bila največji razlog, zakaj je pojav raka prostate v Aziji mnogo manj razširjen kot v Evropi in Ameriki, poleg tega pa tudi ženske v Aziji z veliko manj težavami vstopajo v svoje starejše življenjsko obdobje.

Sojina zrna lahko vmešate tudi v juho ali enolončnico.
Sojina zrna lahko vmešate tudi v juho ali enolončnico.FOTO: iStockphoto

Prav tako so študije pokazale, da nobeno prehransko dopolnilo sojinih učinkovin nima enakega vpliva kot uživanje samega sojinega izdelka. Narava je pač ustvarila najbolj popolno formulo. Poleg zrn lahko sojo v svojo prehrano vključite tudi v obliki sira, mleka, moke, kalčkov in za nas še malo bolj eksotičnih: tempeha in misa. V trgovinah z zdravo prehrano denimo prodajajo priročne dehidrirane miso juhe, ki jih samo vmešate v vročo vodo in ustvarite zdrav obrok, tudi ko ste v službi. Sicer pa sojo postrezite z dušeno zelenjavo ali jo vmešajte v juhe, enolončnice in solate. Če pa vam res ne diši, prilijte vsaj malo sojinega mleka v jutranjo kavo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 643