Tudi dandanes olive in oljčno olje veljajo za učinkovito preventivno sredstvo v boju proti boleznim srca in ožilja, saj zvišujejo raven dobrega holesterola v krvi in nižajo raven slabega, hkrati pa znižujejo krvni tlak in razširjajo žile. Olive in oljčno olje spodbujajo tudi izločanje žolča in s tem zmanjšujejo možnosti za nastanek žolčnih kamnov, blagodejno vplivajo na prebavo in pomagajo zniževati sladkor v krvi. Ker so olive bogat vir antioksidantov, ki nase vežejo škodljive proste radikale v našem telesu, redno uživanje tega sadeža in njegove olja zmanjšuje tudi tveganje za številne druge težave in obolenja, celo nekatere oblike raka, pravijo strokovnjaki. Poleg visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin in vitamina E so olive tudi bogat vir železa in bakra ter vlaknin.
A ne le za boljše zdravje, olive in njihovo olje se danes uporabljajo tudi v lepotne namene. Gotovo ste na prodajnih policah že zasledili mila za telo, šampone in balzame za lase, kreme za obraz, losjone za telo in druge izdelke, ki so narejeni na osnovi oliv oziroma oljčnega olja. Pa tudi takšne in drugačne masaže z olivnim oljem niso nobena redkost. Pravzaprav se lahko za masažo uporablja tudi mešanica oljčnega olja in kakšnih zelišč, na primer sivke, rožmarina, šentjanževke …
Oliv ne uživamo svežih, naravnost z drevesa. Sveže so namreč sila grenke in to naravno grenkobo je mogoče zmanjšati le s posebnimi obdelovalnimi metodami. Tako se olive največkrat fermentira in konzervira v olju, slani vodi ali soli ali pa se iz njih pridobiva kakovostno oljčno olje.
Ste tudi vi navdušeni nad olivami in oljčnim oljem? Kakšne so vaše izkušnje? Pridružite se nam na naši Facebook strani in nam zaupajte svoje mnenje. To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV