Maline so bogat vir vitaminov A, B in C, vsebujejo pa tudi veliko železa, magnezija, fosforja, kalija ter veliko antioksidantov, ki nase vežejo škodljive proste radikale v telesu in so krivi za številna bolezenska stanja ter nenazadnje tudi za bolj starikavo kožo. Prav visoke vsebnost antioksidantov uvršča maline na seznam živil, ki so zdrava in koristna pri zmanjševanju za mnoga obolenja, tudi rakava. Poleg tega so prav zaradi antioksidantov in velikih količin vitamina C maline znane tudi kot učinkovito sredstvo pri varovanju kože in pri doseganju lepše polti. Če boste torej jedli veliko malin in si na vsake toliko časa iz njih naredili še hranilno masko za obraz, bo vaša koža bolj napeta in sijoča, vitamin C v njih pa bo menda celo nekoliko pripomogel k zmanjšanju starostih peg in k neenakomerni razbarvanosti kože.
Poleg vitaminov, mineralov in antioksidantov maline vsebujejo tudi veliko prehranskih vlaknin, zaradi česar blagodejno vplivajo na prebavo in pomagajo pri lajšanju prebavnih težav. Mnogi si z njimi pomagajo tudi pri hujšanju – dajejo namreč občutek sitosti, hkrati pa naj bi celo nekoliko spodbujale delovanje metabolizma in s tem hitrejšo izgubo odvečnih kilogramov.
Maline imajo tudi številne druge blagodejne učinke na zdravje, česar so se dobro zavedale že mnoge kulture tisočletja nazaj. Tako so jih na primer v azijskem zdravilstvu nekoč uporabljali za izboljševanje vida in odpravljanje težav z očmi, pri odpravljanju krvavitev iz nosu in dlesni, za lepšo kožo in bolj sijoče, krepke lase, pri lajšanju menstrualnih krvavitev in težav z mehurjem ter ledvicami. Še danes si mnogi z njimi pomagajo pri blažjih krvavitvah iz dlesni ali nosu.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV