Vizita.si
Olja visoke temperature pri kuhanju in pečenju prenašajo različno. Oljčno olje tako spada v srednjo kategorijo in je uporabno za kuhanje do 180 stopinj Celzija, saj se takrat maščobne kisline v oljčnem olju spremenijo v tako imenovane transmaščobne kisline.

Bilke

Z oljčnim oljem do zdravja

Katja Benčina
21. 06. 2011 16.08
0

Oljčno olje se dobro prida morskim jedem, ki si jih še posebej z veseljem pripravljamo poleti. Ne samo da je okusno, izjemno je tudi zdravo. Preverite, kakšni so njegovi zdravilni učinki.

Olja visoke temperature pri kuhanju in pečenju prenašajo različno. Oljčno olje tako spada v srednjo kategorijo in je uporabno za kuhanje do 180 stopinj Celzija, saj se takrat maščobne kisline v oljčnem olju spremenijo v tako imenovane transmaščobne kisline.
Olja visoke temperature pri kuhanju in pečenju prenašajo različno. Oljčno olje tako spada v srednjo kategorijo in je uporabno za kuhanje do 180 stopinj Celzija, saj se takrat maščobne kisline v oljčnem olju spremenijo v tako imenovane transmaščobne kisline.FOTO: iStockphoto
Oljčno olje je bogat vir antioksidantov (polifenolov), ki nase vežejo proste radikale in tako varujejo pred rakavimi obolenji. Dobro znan je tudi po tem, da znižuje vrednosti slabega holesterola v telesu, da varuje telo pred boleznimi srca in ožilja ter artritisom, pospešuje izločanje želodčnih sokov in je zaradi podobne sestave kislin, kot ga ima človeško telo, lahko prebavljivo. Zadnja raziskava španskih znanstvenikov je pokazala, da znižuje tudi krvni pritisk. Poleg tega je oljčno olje bogato s številnimi minerali in vitamini ter vsebuje aminokisline, kot sta metionin in triptofan, ki sta pomembna za delovanje jeter, ledvic in za izkoriščanje vitamina B. Za njegovo značilno zeleno barvo so krivi klorofilu podobne snovi karotenoidi, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema in zavirajo tvorbo nekaterih tumorjev.

Tako nutricionisti priporočajo, da vsak dan zaužijete 2 žlici (23 gramov) oljčnega olja. Z njim si lahko začinite solato, ga dodate v marinado ali pa ga pri kuhi uporabite namesto masla. Ker je oljčno olje visoko kalorično, ga ne zaužijte več, kot je priporočeno. Dobro pa je vedeti, da je še posebej zdravilno ekstra deviško oljčno olje, kar pomeni, da je manj predelano in tako vsebuje več zdravih antioksidantov.

Kuhanje z oljčnim oljem: da ali ne?

Olja visoke temperature pri kuhanju in pečenju prenašajo različno. Oljčno olje tako spada v srednjo kategorijo in je uporabno za kuhanje do 180 stopinj Celzija, saj se takrat maščobne kisline v olju spremenijo v tako imenovane transmaščobne kisline. ''Ne da ni primerno za kuhanje, ampak ga je škoda,'' pojasni nutricionistka Andreja Čampa Širca. ''Primerno je za kakšno hitro pripravo, kjer z dodajanjem zelenjave ali mesa znižate temperaturo kuhanja, da bi pekli in kuhali na žaru, pa je kakovostnih olj škoda. Tako jih raje dodajajte na koncu, po pripravi jedi oziroma peki. Bučke na primer pečete na teflonski ponvi, na koncu pa še dodate maščobe.'' Pri peki tako namesto oljčnega olja raje uporabite sončnično, sojino ali repično olje.

Kozmetika

Oljčno olje ni uporabno le v kulinariki, ampak tudi v kozmetiki. Predvsem se uporablja za nego las in kože, saj suhim in lomljivim lasem vrača sijaj, blagodejno in pomirjevalno pa deluje tudi na suho in občutljivo kožo. Tako lahko z njim pomirite razdraženo kožo po britju, primerno pa je tudi za negovanje obnohtne kožice in nohtov. Dobro znan pa je tudi v ljudski medicini, saj lahko z njim zdravite opekline, odrgnine ter lajšate srbečico zaradi pikov ali alergij. Kožo očisti in uničuje stafilokoke, streptokoke in glivice. V zadnjem času se je pokazal kot uspešen pri zdravljenju luskavice. V kozmetiki ga sicer običajno mešajo z drugimi olji, a kljub temu ga lahko uporabite tudi samega.

Tako se letos oljčnemu olju nikar ne odpovedujte, pa naj bo to v kulinarične ali kozmetične namene.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587