Vizita.si
image (28)

Bilke

Zdravje iz 'kuhančka'

Nataša Jurca
06. 12. 2010 08.51
1

Sneg, nizke temperature in vedno hitreje bližajoči se veseli december mnogi povezujemo s kuhanim vinom. Ta nas pogreje, dom napolni s prazničnimi aromami, poleg tega pa je tudi zdrav! No, vsaj sestavine v njem ...

Kuhano vino naredimo iz vina (belega ali rdečega), nekaj vode in sladkorja, ki mu med kuhanjem dodamo nekaj klinčkov oziroma nageljnovih žbic in cimetovo skorjo, pri čemer moramo paziti, da mešanica nikoli ne zavre. Čeprav morate biti pri uživanju kuhanega vina previdni, saj je ne nazadnje le alkoholna pijača, so sestavine v njem v resnici zdrave. Zakaj so dobri klinčki in zakaj cimet?

Vsestranske nageljnove žbice

Nageljnove žbice, posušeni popki zimzelenega tropskega drevesa klinčevca, imajo sladkast in izjemno aromatičen okus, njihova struktura pa je oljnata, saj vsebuje evgenol, ki je tudi ključna sestavina, ki klinčkom daje zdravilne in hranilne lastnosti. Klinčki so tako odličen vir magnezija, kalcija, kalija, vitamina C in vitamina K ter dietetičnih vlaken. Da so klinčki zares vir zdravja, preverite tako, da v klinček pritisnete noht. Če se iz njega pocedi eterično olje, je klinček dober. Glede na to, da boste klinčke najverjetneje uporabili pri kuhanju vina, njihovo pristnost lahko preverite, ko jih vsujete v tekočino. Morajo se potopiti ali plavati v pokončnem položaju – ne vzporedno z gladino.

Posušeni popki nageljnovih žbic v od 15 do 20 odstotkih tvorijo eterično olje, katerega glavna sestavina je evgenol. Ta je znan kot izjemno učinkovito naravno zdravilo proti atletskemu stopalu in glivičnim vnetjem. Evgenol se uporablja tudi v zobozdravstvu, saj deluje kot analgetik, lokalni anestetik in ima protivnetne ter protibakterijske učinke. Če želite ublažiti zobobol, na razboleli zob namestite eno žbico, uporabite lahko tudi eterično olje, ki ga na zob nanesete z vato. Eterično olje je poleg tega dobro tudi za zdravljenje alergij in deluje pomirjujoče.

Nageljnove žbice naj bi uravnavale tudi raven inzulina v krvi in tako ščitile pred sladkorno boleznijo, preprečevale zgoščevanje krvi in ščitile pred nastankom krvnih strdkov, poleg tega pa žbice veljajo tudi za afrodiziak. Sestavine v nageljnovih žbicah delujejo blagodejno na želodčno razjedo, pospešujejo izločanje želodčnega soka in prebavo, zavirajo nastajanje črevesnih plinov in blažijo krče gladkih mišic. So pa klinčki tudi sestavni del nekaterih zdravil proti kašlju, saj eterično olje lajša dihanje in izkašljevanje. Nekatere študije so pokazale tudi, da določene sestavine v klinčkih spodbudijo nastanek encimov, ki nevtralizirajo nekatere strupe v tankem črevesu in jetrih ter tako zavirajo strupenost kancerogenih snovi.

Kljub temu previdnost pri uporabi klinčkov ne bo odveč, saj eterično olje lahko draži kožo in sluznico. Poleg tega naj bodo previdni tudi ljudje, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, saj klinčki že tako redčijo kri.

Brez cimeta ni kuhanega vina

Cimet se pridobiva iz skorje majhnega zimzelenega drevesa, ki raste v jugovzhodni Aziji, mogoče pa ga je dobiti v obliki eteričnega olja, ekstrakta, osušenega prahu ali v palčkah. Cimet so v zdravstvene namene uporabljali že v starem Egiptu, poleg tega pa se je uporabljal tudi kot dišava in sredstvo za balzamiranje. V tradicionalni kitajski medicini pa je cimet eno najstarejših naravnih "zdravil", ki ga uporabljajo za skoraj vse – proti diareji, mrzlici, gripi, parazitskim črvom …

Cimet je bogat vir hranil. Vsebuje ogromno magnezija, dietetičnih vlaken, železa in kalcija, vsebuje pa tudi veliko antioksidantov (epikatehin, kamfen, evgenol, fenol, salicilna kislina in tanini). Raziskave pa so med drugim pokazale, da dodajanja cimeta v tople napitke (na primer čaj) še dodatno poveča delovanje antioksidantov, ki so prisotni v čaju.

Cimet vsebuje tudi veliko polifenolov in izboljšuje profil glukoze in lipidov pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2. Cimet pri teh osebah tudi znižuje krvni sladkor, raven trigliceridov in slabega holesterola v krvi, kar so potrdile tudi raziskave na osebah s to boleznijo, ki so na dan dnevno zaužile od enega do šest gramov cimeta na dan.

Zdravilnih učinkov cimeta pa še ni konec. Določene raziskave so namreč pokazale, da je eterično olje cimetove skorje učinkovito proti plesni in ščiti pred glivičnimi boleznimi oziroma mikozami dihalnih poti, ki jih povzročajo zajedavske glive kvasovke, plesni in dermatofiti, pomagala pa naj bi tudi pri zdravljenju glivičnih bolezni (kandide) v ustni votlini.

Raziskav, ki bi na kakršen koli način potrdile učinkovitost prekuhanih klinčkov in cimeta v kuhanem vinu, sicer ni, glede na to, koliko zdravilnih učinkov imata ti dve začimbi sicer, škoditi ravno ne moreta. Poleg tega vas bo kuhano vino v mrzlih dneh ogrelo, saj si boste na topli skodelici greli roke, sladkor v njem vas bo napolnil z energijo, dišave in družba, v kateri ga boste srkali, pa bodo na vaš obraz narisale nasmeh. Skrivnost pozitivnih učinkov kuhanega vina pa je seveda v zdravi meri. Na zdravje, pa po pameti, torej! Saj veste, kuhano vino je kljub vsemu alkoholna pijača.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650