Javorjev sirup je kralj med sladili. Vsebuje namreč kar 54 različnih hranilnih snovi, od tega večinoma močne antioksidante in protivnetne učinkovine. Te sestavine naj bi pomagale preprečevati razvoj raka, diabetesa in bakterijskih bolezni ter pomagale pri premagovanju številnih kroničnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja ter alzheimerjeva bolezen.
V javorjevem sirupu so strokovnjaki odkrili tudi fenole, močne antioksidante, ki zavirajo delovanje dveh hidrolizirajočih encimov, ki so pomembni pri nadzorovanju sladkorne bolezni tipa 2. In prav ironično je, da se morda zdravilo za diabetes tipa 2 nahaja ravno v sladilu.
Ena od petih učinkovin v javorjevem sirupu, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje v naravi, je tudi novo odkriti quebecol. Sestavina je dobila ime po kanadskem mestu Quebec, ki je vodilno mesto v proizvodnji javorjevega sirupa, sprošča pa se, ko pridelovalec vre javorjev sok, da iz njega izpari voda in nastane sirup. Za liter sirupa je potrebnih kar 40 litrov javorjevega soka. “Quebecol ima edinstveno strukturo, ki je nismo zasledili še nikjer,“ razlaga profesor botanike Navindra Seeram. “Domnevamo, da se quebecol sprošča pri procesu koncentracije javorjevega soka v sirup, njegovo edinstveno strukturo pa povzroča vročina.“
Izdelki iz stoodstotnega javorjevega sirupa imajo številne zdravstvene lastnosti. “Zagotavljam vam, da imajo le redka, če sploh katera, naravna sladila toliko antioksidantov in zdravilnih učinkovin,“ zatrjuje Seeram. “V javorjevem sirupu najdemo nekatere učinkovine, ki se nahajajo samo v jagodičevju, nekatere, ki jih najdemo v čajih, in učinkovine, ki se nahajajo v lanenih semenih. Ljudje se ne zavedajo, da je javorjev sirup narejen zgolj iz javorjevega soka in da v njem ni nobenih drugih dodatkov. Je izjemno zdrav in ga zato močno priporočamo.“
Najkakovostnejše, manj kalorično in izjemno zdravo naravno sladilo
Javorjev sirup tako velja za eno najbolj kakovostnih naravnih sladil, ki poleg tega, da je trikrat bolj sladek od trsnega sladkorja, vsebuje manj kalorij od drugih naravnih sladil in vsebuje izjemno malo maščob, natrija in holesterola. Poleg tega, da je manj kaloričen, je tudi izjemno zdrav. Vsebuje namreč pomemben mineral mangan, ki spodbuja delovanje encimov, odgovornih za proizvodnjo energije in delovanje imunskega sistema, lajša vnetja, pospešuje celjenje ter spodbuja delovanje antioksidantov, ki uničujejo proste radikale. V šilcu javorjevega sirupa se nahaja kar 22 odstotkov dnevne potrebe po tem pomembnem mineralu.
Javorjev sirup je tudi bogat vir cinka, ki deluje kot antioksidant in ščiti srce ter ožilje, povečuje količino zdravega holesterola v krvi ter upočasnjuje napredovanje arterioskleroze. V njem pa najdemo tudi pomembne omega-6 maščobne kisline, ki skrbijo za zdravje srca, lepo kožo, lase in nohte ter močne kosti in dober metabolizem, vlaknine, kalij, kalcij, magnezij, železo in vitamine B (B5, B6, riboflavin, niacin, folno kislino).
Javorjev sirup je tudi izjemno koristen za moške, saj skrbi za njihove reproduktivne organe. Cink je v telesu namreč najbolj koncentriran v prostati, pomanjkanje cinka pa povečuje tveganje za raka prostate. Pomembno vlogo pri tem igra tudi mangan, ki sodeluje pri proizvodnji spolnih hormonov in na ta način ohranja zdravje moških spolnih organov.
Kateri sirup izbrati?
Javorjev sirup lahko dobimo v različnih oblikah. Kakovost je odvisna od njegove barve, okusa in strukture. Vsi sirupi so označeni s črkami, ki označujejo stopnjo sirupa. Stopnja A pomeni, da je sirup svetlejše barve in bolj blagega okusa ter ni ravno najkakovostnejši, saj obstaja velika možnost, da so mu proizvajalci pri pridelavi kaj primešali. Znotraj stopnje A imamo še tri stopnje, svetla, srednja in temno rjava, obstajata pa tudi stopnji B in C, ki sta močnejšega okusa in sta veliko temnejši. Ker je verjetnost, da so takšnemu sirupu kaj primešali, strokovnjaki za zdravje najbolj priporočajo ravno stopnji B in C. Sicer obstaja na tržišču tudi stopnja D, vendar je ta zelo redka.
Neodprt javorjev sirup je treba shranjevati v hladnem in temnem prostoru, odprtega pa v hladilniku. Lahko se ga tudi zamrzne in nato pred uporabo odtali, če se na njem pojavi kakršna koli sled plesni, ga je treba takoj zavreči.
Kako ga uživati?
Nekateri z javorjevim sirupom prelivajo palačinke, uporabljajo pa ga tudi za sladkanje čaja in kave. Prelijete ga lahko tudi čez ovsene kosmiče, ki jim dodate rozine in lešnike, skupaj s cimetom pa ga lahko dodate tudi sladkemu krompirju.
Če boste sirup zmešali s pomarančnim sokom in tamari sojino omako, lahko iz te mešanice naredite marinado za pečen tofu. Lahko pa ga uporabite tudi za pripravo obloženih kruhkov. Te naredite tako, da na polnozrnat kruh namažete arašidovo maslo, nanj zrežete banano in nato vse skupaj poškropite s sirupom.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV