Vizita.si
Izbirate lahko med belim in rdečim zeljem.

Zdravje

Čudežna zelenjava, ki vas bo varovala vso jesen in zimo

E. D.
09. 11. 2015 08.16
3

Jesen je čas, ko se na marsikateri mizi znajde sveže ali kislo zelje. In prav je tako, kajti ta zelenjava, ki je sicer na voljo skozi vse leto, je bogat vir vitaminov in mineralov ter ima številne blagodejne učinke na naš organizem.

Izbirate lahko med belim in rdečim zeljem.
Izbirate lahko med belim in rdečim zeljem.FOTO: iStockphoto
100 gramov svežega zelja vsebuje približno 25 kalorij, kislo pa celo nekoliko manj in ravno zaradi nizke kalorične vrednosti ter občutka sitosti, ki ga daje, je zelje dobrodošlo živilo pri hujšanju. Ta listnata zelena zelenjava je bogat vir vitaminov A, B in C, vsebuje pa tudi veliko kalcija, magnezija, železa, žvepla, fosforja, folne kisline ter vlaknin.
V 100 gramih zelja je približno 6 gramov ogljikovih hidratov (od tega 3 grame sladkorjev), 1 gram beljakovin, 0,1 gram maščob.
Zaradi aminokisline glutamin se zelje uvršča med živila, ki blažijo vnetne procese v telesu in posledično pomagajo pri vnetjih ustne, želodčne ali črevesne sluznice, celo pri vnetjih dihalnih poti. Zelje lajša tudi črevesne motnje, spodbuja izločanje žolča in delovanje trebušne slinavke ter blagodejno vpliva celo na ščitnico in posledično na raven ščitničnih hormonov v organizmu. Mnogi zelje že od nekdaj uporabljajo tudi kot pripomoček pri premagovanju nespečnosti in v boju proti napetostim ter stresu. Še kako pomemben pa je tudi podatek, ki ga dokazuje kar nekaj raziskav, in sicer da zelje (tako kot druga zelena listnata zelenjava) zmanjšuje tveganje za nastanek raka na črevesju in prostati.

Zelje je zelo trpežna zelenjava. Sveže vam bo v hladilniku zdržalo kakšen teden dni, le pred uporabo boste morali zgornjo plast zeljne glave zavreči. V kleti bo zdržalo še dlje, vendar ga ne smete hraniti v polivinilasti vreči, temveč ga preprosto zavijte v časopisni papir. Pripravite ga lahko na veliko različnih načinov – kot solato, sarmo, segedin, joto, juho, dodatek klobasam ali drugim mesnim jedem … Medtem ko nekateri prisegajo na sveže zelje, pa imajo drugo veliko rajši kislega. To je tudi še bolj koristno za našo črevesno floro kot sveže zelje, saj se pri pravilnem postopku kisanja v zelju razvijejo mikroorganizmi, ki pomagajo pri razgradnji in izločanju škodljivih snovi iz črevesja.

Iz zelja lahko pripravite številne okusne jedi – tudi slastno zeljno juho.
Iz zelja lahko pripravite številne okusne jedi – tudi slastno zeljno juho.FOTO: iStockphoto
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650