10 vrst bolečine, ki so lahko povezane s čustvi
BOLEZNI

10 vrst bolečine, ki so lahko povezane s čustvi

Psihosomatske bolezni so tiste, ki vključujejo tako um kot telo. To pomeni, da je bolezen posledica nakopičenih čustvenih napetosti, strahov in se izraža s telesnimi simptomi, kot je bolečina. Tu je seznam vrst bolečine, pri kateri je pogosto vzrok stres.

Bolečino lahko povzroči tudi čustveno ali mentalno stanje. Znanstveniki so dokazali, da lahko čustva sprožijo fizično bolečino, saj se aktivirajo ista področja v možganih kot, če se pojavi bolečina. Psihološka povezava med možgani in telesom je že dokazana. Tu pa je 10 različnih oblik bolečine, ki so povezane s čustvi, občutki in mislimi. S tem znanjem, boste lahko tudi na čustveni ravni naredili korake v pravo smer, da bi znova pridobili dobro počutje.

1. Bolečina v hrbtu

Področje hrbta in ramen je nedvomno področje telesa, kjer čutimo največ napetosti mišic, ki so posledice stresa, negativnih čustev. Kiropraktiki, osteopati in drugi zdravilci že dolgo pojasnjujejo, da se stres in anksioznost najpogosteje kažejo z bolečinami v hrbtu.

Bolečine v hrbtu so najpogosteje posledica jeze, frustracij in čustvenih napetosti.
Bolečine v hrbtu so najpogosteje posledica jeze, frustracij in čustvenih napetosti. / FOTO: Thinkstock

Najpogosteje so posledica jeze, frustracij in čustvenih napetosti. Bolečine v hrbtu in ramenih lahko dokazano premagamo z jogo, tai-chijem in drugimi vajami, ki raztezajo hrbet in preprečujejo zategovanje mišic na tem predelu. Tovrstna telesna aktivnost se je pokazala za bolj učinkovito pri premagovanju teh bolečin kot protibolečinske tablete, saj odstrani vzrok in ne blaži le bolečine.

2. Glavoboli, migrene

''Stres se lahko pojavi v različnih oblikah. Lahko gre za stres zaradi pomanjkanja časa, čustveni stres, stres zaradi utrujenosti in vsa ta negativna čustva lahko sprožijo migreno,'' je pojasnila psihoterapevtka dr. Christina Peterson. Čustva, kot so jeza, anksioznost, jok, žalost in depresija lahko sprožijo glavobol in migrene. Zdravniki svetujejo, da si v tem primeru pomagate s sprostitvenimi tehnikami, meditacijo in opazovanjem telesa, in sicer tako, da spremljate, v katerih primerih se takšni glavoboli pojavijo. Sprožilcem se poskusimo v prihodnosti izogniti.

3. Bolečina v vratu

Nakopičena negativna čustva lahko sprožijo tudi bolečine v vratu. Prav te bolečine so po podatkih klinike Calm ene najpogostejših, s katerimi se spopadejo ljudje, ki trpijo za anksioznostjo ali drugimi podobnimi duševnimi motnjami. Anksioznost se lahko pojavi zaradi finančnih težav, težav v partnerskih odnosih, lahko je posledica dolgotrajne žalosti, utrujenosti ...

Joga lahko pomaga odpraviti bolečine v hrbtu in ramenih.
Joga lahko pomaga odpraviti bolečine v hrbtu in ramenih. / FOTO: Thinkstock

4. Bolečine v ramenih

Številni kineziologi verjamejo, da je področje ramen tisto, ki je najprej na udaru, če smo pod velikimi pritiski. Prav zato naj bi rekli tudi, da 'nosimo vsa bremena na ramenih'. Tudi v tem primeru lahko pomagajo sprostitvene tehnike, masaža in joga.

5. Bolečine v želodcu, krči

Vsi dobro vemo, da nas v stresnem obdobju lahko prične boleti želodec. Boleč želodec je povezan tudi z zaskrbljenostjo, strahovi in skrbmi. Če ta čustva izkušamo pogosto in dlje časa, se lahko pojavijo bolečine v želodcu. Kronični stres lahko prav tako dokazano privede do razjede na želodcu.

Boleč želodec je povezan tudi z zaskrbljenostjo, strahovi in skrbmi. Če ta čustva izkušamo pogosto in dlje časa, se lahko pojavijo bolečine v želodcu.
Boleč želodec je povezan tudi z zaskrbljenostjo, strahovi in skrbmi. Če ta čustva izkušamo pogosto in dlje časa, se lahko pojavijo bolečine v želodcu. / FOTO: Thinkstock

6. Bolečine v komolcu

Dr. Alan Fogel je v članku v reviji Psychology Today zapisal: ''Vsa čustva se lahko izrazijo tudi z bolečinami v sklepih. Komolec ni izjema. Medtem ko medicinska stanja, kot je artritis, povzročajo bolečino in okorelost, se lahko duševna stanja, kot so anksioznost in depresija prav tako izrazijo v nekaterih delih telesa ... vključno s komolci.''

7. Bolečina v rokah

Podobno kot bolečina v komolcih, se lahko pojavi tudi bolečina v dlaneh ali rokah. Nekateri pravijo, da se ta bolečina izrazi zaradi občutkov izoliranosti in osamljenosti. Dr. Fogel pravi, da se vsaka čustvena bolečina izrazi tudi kot fizični simptom.

8. Bolečine v kolkih

Človeško telo ima v kolkih več živčnih končičev, kot bi si mislili. Čustveni stres se zato lahko kaj hitro manifestira tudi v bolečino na tem predelu.

9. Bolečine v kolenu

Številni živci, ki so povezani z možgani, so tudi v kolenu. Prav zato je možno, da anksioznost, strah, depresija in drugi negativni občutki sprožijo bolečine v kolenu.

10. Bolečina v nogah

Takole podiatristi povezujejo čustvena in fizična stanja, ki izzovejo bolečino v nogah: ''Ljudje, ki so pod stresom, se spopadejo s celo vrsto biomehanskih težav. Nočem biti guru, a prepričan sem, da obstaja povezava med spodnjimi okončinami in bolečinami v stopalih in emocionalnem stanju posameznika.'' Strokovnjaki iz univerze Columbia pa priznavajo, da obstajajo določeni dokazi, ki kažejo povezavo med psihološkimi stanji in fizičnimi simptomi in da bi lahko bilo zdravljenje pravega vzroka težav lahko bil odgovor pri odpravljanju bolečin v telesu.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke