Kako močne so vaše kosti?
ZDRAVJE

Kako močne so vaše kosti?

12.02.2020, 8:34
2

Že napačen korak lahko pri osteoporozi povzroči zlom kosti. Pri tej bolezni so namreč kosti tako krhke, da lahko pride do zloma že pri manjši obremenitvi. Kako vemo, ali imamo zdrave kosti in kdaj je čas za preplah, pa preverite spodaj.

Osteoporoza je ena pogostejših bolezni staranja, ki prizadene več kot polovico ljudi, starejših od 50 let. Kosti so krhke in porozne, bolniki pa za njo pogosto ne vedo tako dolgo, dokler ne pride do prvih zlomov. Ker so zapleti te bolezni lahko celo smrtni, je izjemno pomembno, da se že prej zavarujemo pred osteoporozo. Kdo mora biti nanjo bolj pozoren?

1. Ste imeli v preteklih letih več kot dva zloma?

Ste imeli v zadnjem času več zlomov, ti pa so se zgodili v nekoliko neobičajnih okoliščinah. Za osteoporozo je namreč značilno, da pride do zloma kosti že pri povsem običajnih dnevnih aktivnostih, na primer pri gospodinjstvu ali pa pri hoji, ko le narobe stopimo in podobno. Zdrave kosti namreč prenesejo običajne pritiske, medtem ko krhke kosti počijo že pod manjšim pritiskom. Če ste imeli v zadnjih nekaj letih pogostejše zlome, ki so se zgodili v nenavadnih okoliščinah, potem je dobro, da to sporočite svojemu zdravniku, ki vas bo napotil na meritve mineralne kostne gostote in tako ugotovil, ali imate morda osteopenijo – zgodnjo obliko osteoporoze.

2. Ste naravno bolj suhi in drobni?

Na žalost je pomembna tudi genetika. Če so vaše kosti že naravno bolj drobne, imate več možnosti za osteoporozo. Če ima oseba nizko maksimalno kostno gostoto, bo namreč za razvoj osteoporoze zadoščala manjša izguba kostnine kot sicer. Kar pomeni, da je hitrost tega proces odvisna tudi od naše genetske osnove. Poleg tega pa še od življenjskih navad, kot so nezdravo prehranjevanje, premalo vadbe, kajenje … Tako uživajte hrano bogato s kalcijem, magnezijem in vitaminom D, telovadite večkrat na teden, saj vadba dokazano krepi kosti in pomaga vzdrževati pravilno držo, ter se odpovejte nezdravim navadam, kot so prekomerno pitje alkohola, kajenje in podobno.

Če ste kadilec, potem prenehajte to razvado.
Če ste kadilec, potem prenehajte to razvado./ FOTO: Dreamstime

3. Uživate kortikosteroide za zdravljenje avtoimunskih bolezni?

Ljudje, ki imajo avtoimunske bolezni, kot je na primer Crohnova bolezen, lupus, revmatoidni artritis, morajo daljši čas uživati zdravila, ki vsebujejo kortizol oziroma kortikosteroidni hormon. Ker ta hormon zavira nastajanje nove kostnine, se po daljšem obdobju uživanja teh zdravil pojavi osteoporoza. Še posebej naj bodo na opozorilne znake pozorne ženske, saj ne samo, da so bolj nagnjene k avtoimunskim boleznim, ampak so po menopavzi, ko se zmanjša količina estrogena v njihovem telesu, tudi bolj nagnjene k osteoporozi. Zdravila, ki še pospešujejo pojav osteoporoze, so zdravila za zdravljenje motenj ščitnice in depresije. Če uživate katero od teh zdravil dlje časa, je pomembno, da vaš zdravnik redno spremlja gostoto vaših kosti. Lahko pa vam poleg teh zdravil predpiše še bisfosfonate za krepitev kosti.

4. Kadite?

Številne raziskave so pokazale, da je kajenje močno povezano z osteoporozo. Če ste bili kadilec ali ste še, potem ste bolj nagnjeni k osteoporozi. Kaj lahko storite? Če ste kadilec, potem prenehajte to razvado. Dobra novica je namreč, da so ne glede na to, koliko časa že kadite, pozitivni učinki na telo, ko prenehate s to razvado, veliki, saj telo takoj začne okrevati.

5. Spijete več kot dve alkoholni pijači na dan?

Alkohol nase veže kalcij, magnezij in druge minerale iz kosti. Več alkoholnih pijač kot spijete, bolj ste nagnjeni k osteoporozi. Tako je pomembno, še posebej pri tistih, ki pogosto uživajo alkoholne pijače, da zmanjšajo količino zaužitega alkohola. Večerni kozarec vina tako raje zamenjajte z zeliščnim čajem ali toplim mlekom z medom.

6. Ste alergični na mleko ali imate kakšen drugi razlog, da ne pijete mleka?

Mleko je pomembno živilo za zdrave kosti, saj je bogato s kalcijem, magnezijem in vitaminom D. A kaj, če mleka ne prenašamo dobro? Pomembno je, da se zavedate tega, da so snovi v mleku tiste, ki preprečujejo osteoporozo in ne mleko samo po sebi. Te snovi pa lahko pridobimo tudi iz drugih virov. Tako lahko uživate sojino ali riževo mleko. Ta sicer sama po sebi ne vsebujeta kalcija, jima pa ga ponavadi dodajajo. Bogat vir kalcija so še tofu, zelena listnata solata, kalčki, semena, oreščki, suho sadje (fige, grozdje), bogat vir magnezija so žita, fige, sončnična semena, bučna semena, otrobi, oreščki in mandlji, bogat vitamina D pa predvsem hrana živalskega izvora, na primer ribe (tuna, sardine, skuša, losos), škampi, goveja jetra. Poleg tega še jajčni rumenjak, nekatere vrste gob in kvas.

Mleko je pomembno živilo za zdrave kosti, saj je bogato s kalcijem, magnezijem in vitaminom D.
Mleko je pomembno živilo za zdrave kosti, saj je bogato s kalcijem, magnezijem in vitaminom D./ FOTO: iStock

7. Ste imeli motnje hranjenja?

Če ste v preteklosti bolehali za anoreksijo ali bulimijo, potem morate biti bolj pozorni tudi na prve znake osteoporoze. Takšno zmanjševanje telesne teže namreč znižuje raven hormonov v telesu, zaradi česar ženske z motnjami hranjenja pogosto tudi izgubijo menstruacijo. Vse, kar spreminja raven estrogena v krvi, pa povzroča krhanje kosti. Če ste v preteklosti bolehali za motnjami hranjenja, potem na to opozorite svojega zdravnika, poleg tega pa uživajte hrano, bogato s kalcijem, magnezijem in vitaminom D. Če se z motnjami hranjenja borite še danes, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vas bo usmeril v program, ki vam bo pomagal nadzorovati in premagati to bolezen.

8. Ženske, so vaše menstruacije neredne?

Če imate neredno menstruacijo ali pa se vam je cikel ustavil, potem lahko vzrok iščete v nizki ravni estrogena. Vzroki za nizke vrednosti estrogena so lahko že omenjene motnje hranjenja, lahko tudi prekomerna vadba ali policistični jajčniki. Tako je pomembno, da vaš zdravnik odkrije pravi vzrok in ga zdravi.

So vaše menstruacije neredne?
So vaše menstruacije neredne?/ FOTO: Shutterstock

9. Imate sorodnika z osteoporozo?

Če je več vaših sorodnikov imelo osteoporozo, potem imate zanjo večje možnosti tudi vi. Lahko se zgodi tudi, da je sorodnikom niso diagnosticirali, a dobro veste, da so pogosto utrpeli zlome in imeli sključeno držo, ki je eden prvih znakov osteoporoze. V tem primeru to povejte svojemu zdravniku, ki vas bo usmeril na redne preglede kostne gostote.

10. Ste starejše od 50 let?

Naše kosti imajo največjo gostoto gobaste kostnine okrog 25. leta starosti, kompaktne kostnine pa okrog 35. leta. Ko ženska pride v menopavzo, pa se znižuje raven estrogena in progesterona, zato pričnejo pospešeno izgubljati kostno gostoto. Tako lahko ženska do 80. leta starosti izgubi že skoraj polovico kostne mase. To pa lahko preprečite s hormonskim zdravljenjem, torej jemanjem estrogena z zdravo prehrano, redno vadbo in izogibanjem nezdravih navad.

Simptomi, ki kažejo na osteoporozo:

Po 50. letu se pojavi poudarjena ukrivitev hrbtenice.

Izguba telesne višine.

Bolečine v hrbtu, križu, sklepih, okončinah ali otekli sklepi prstov.

Pogosti zlomi.

NOVICE
Sezona pisem: 75 akademikov svari pred Janševo ...
ŠPORT
Vrača se Liga prvakov: vroča četa Liverpoola pred ...
POP IN
50-letna J.Lo objavila fotografijo v kopalkah: ...
TV ODDAJE
Tamara in Renato razdrla zaroko: Žal so se najine ...
VIZITA.SI
Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo ...
OKUSNO.JE
Zdravo in hitro kosilo, ko nimate časa
ZADOVOLJNA.SI
Sanjski moški dobil košarico
MOSKISVET.COM
Čeferinov bonbonček: nova nagrada v Ligi prvakov
BIBALEZE.SI
Nevarnosti družbenih omrežij, ki jih kot starši ...
CEKIN.SI
Razmišljate o dopustu z avtodomom? To je dobro ...
DOMINVRT.SI
Takšnih kuhinj še niste videli
MOSKISVET.COM
5 stvari, ki ji morate vedeti pred nakupom ...