10 znakov, ki kažejo, da lahko v vašem telesu raste rak
RAKAVE BOLEZNI

10 znakov, ki kažejo, da lahko v vašem telesu raste rak

Če ste na svojem telesu opazili kakšno spremembo, zaradi katere ste zaskrbljeni, obiščite zdravnika, ki bo lahko opravil prave teste in preveril, za kaj gre. Tu pa je nekaj znakov, s katerimi so se spopadali ljudje, ki so zboleli za rakom.

Rak dojke
Rak dojke / FOTO: Shutterstock

1. Bulica pod kožo, ki je na otip trda

Ženske, ki si redno pregledujejo dojke, bodo v svojem prsnem tkivu pogosto začutile bulice. A z rednimi pregledi bodo zaznale, katere bulice so običajne in katere ne. Z dotiki svojega telesa lahko sami hitro prepoznamo nevarne bulice, ki jih prej na našem telesu ni bilo. Lahko gre tudi za maščobno tkivo, kljub temu nenavadne bulice pokažite zdravniku, še posebej tiste na prsih, pod pazduho, na grlu, trebuhu, na koži, tudi na vratu. S samopregledi lahko hitro odkrijemo prve spremembe, še preden se razvijejo v večje tumorje.

2. Razdražena koža

Tumor telo zazna kot tujek, zato nanj prične tako tudi reagirati. Na tem področju se lahko pospeši pretok krvi, kar lahko občutimo s tem, da je področje toplo, na videz rdeče, področje je otrdelo in lahko srbi.

3. Rane, ki se ne zacelijo

Rane, ki se ne zacelijo, so lahko znak raka. Poleg tega seveda tudi drugih možnih bolezni, zato je nujno, da se o tem pogovorite s svojim zdravnikom. Če se vam rane ne celijo, pazite, da rana ostane čista in prosite zdravnika, naj vam pregleda kri.

Rane, ki se ne zacelijo
Rane, ki se ne zacelijo / FOTO: Dreamstime

4. Bulice na jeziku ali v ustih

Bulice v ustih, denimo na dlesnih, v grlu ali na jeziku, so lahko razlog za skrb. V tem primeru se posvetujte z zdravnikom.

5. Težave s požiranjem, prebavne težave in izguba apetita

Vse, kar razdraži vaš želodec ali prebavo, je razlog za skrb, saj pomeni, da ta živila škodijo vašemu telesu in sposobnosti, da živilo prebavi. Če se spopadate z zgago, je dobro, da prilagodite prehrano, dokler se stanje ne izboljša, saj imajo ljudje z zgago večje tveganje za raka požiralnika. Tudi če ste popolnoma izgubili apetit ali se spopadate z nenehnimi prebavnimi težavami, se posvetujte z zdravnikom.

6. Kri v blatu

Kri v blatu je vedno razlog za skrb. Morda gre za hemoroide ali kaj drugega, a lahko je tudi znak raka debelega črevesa in danke. Presojo prepustite zdravniku, ki vas bo poslal na kolonoskopijo, s katero bodo pregledali vaše črevo.

Rak grla
Rak grla / FOTO: Dreamstime

7. Spremembe pri uriniranju

Bodite pozorni na spremembe pri uriniranju, se pravi, da ne morete popolnoma izprazniti mehurja, da imate težave pri uriniranju, kri v urinu. Vse to so znaki, na katere morate biti pozorni.

8. Krvavitev iz nožnice

Kakršno koli krvavitev iz nožnice, ki ni povezana z vašim mesečnim perilom, je treba preveriti pri zdravniku.

9. Spremembe glasu

Rak grla lahko povzroči spremembe vašega glasu. Prihaja lahko do spremembe tona glasu do spremembe višine glasu. Tudi hripavost, ki se ne preneha, je znak, na katerega bodimo pozorni.

10. Pohrkavanje

Tvorba lahko nastaja v vašem telesu, v vašem grlu, pljučih, tudi želodcu, zaradi česar ves čas pohrkavate. Če pohrkavanje ni znak druge bolezni, obiščite zdravnika.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Kakršno koli krvavitev iz nožnice, ki ni povezana z vašim mesečnim perilom, je treba preveriti pri zdravniku.
Kakršno koli krvavitev iz nožnice, ki ni povezana z vašim mesečnim perilom, je treba preveriti pri zdravniku. / FOTO: Shutterstock