14 znakov, da je vaš krvni sladkor previsok
BOLEZNI

14 znakov, da je vaš krvni sladkor previsok

04.11.2019, 19:18
6

Prva stvar, na katero pomislimo, ko se pogovarjamo o visokem krvnem sladkorju, je sladkorna bolezen. Gre za izjemno nevarno in smrtonosno stanje, ki ga moramo jemati resno, če se z njim spopademo. A še preden se razvije sladkorna bolezen, nam telo sporoča, da je krvni sladkor previsok. Preverite, kako.

Nezdrava prehrana, ki vsebuje veliko predelane in umetne hrane, je glavni razlog za vse pogostejšo sladkorno bolezen. Da bi to ustavili, je pomembno, da pravočasno prepoznamo, kdaj je naš krvni sladkor previsok. Simptomi se pokažejo že veliko pred boleznijo. Tu je nekaj najpogostejših.

1. Prekomerno urniniranje

Morate ves čas hoditi na stranišče? Tudi ponoči? Če vzrok za to ni, da ste pred spanjem spili velike količine vode, je še en možen vzrok, da je vaš krvni sladkor previsok. Visoka raven sladkorja posameznika tudi dehidrira, saj telo skuša prekomerno količino glukoze iz telesa odstraniti preko odvajanja vode.

2. Zamegljen vid

Če se občasno spopadate z zamegljenim vidom, vzrok za vaše težave ni nujno dioptrija, a je lahko tudi previsok krvni sladkor. Ta namreč povzroči otekanje očesnih leč, zaradi česar je vid zamegljen.

3. Težave s koncentracijo

Ko telesu primanjkuje inzulina, le s težavo prenaša glukozo iz krvi v celice. To povzroča, da telo ne deluje pravilno, zaradi česar prihaja do močne utrujenosti in težav s koncentracijo.

4. Suha usta

Usta postanejo suha zaradi visoke ravni glukoze v krvi in slini, kar povzroča visok nivo sladkorja v krvi.

Usta postanejo suha zaradi visoke ravni glukoze v krvi in slini.
Usta postanejo suha zaradi visoke ravni glukoze v krvi in slini./ FOTO: iStock

5. Impotenca

Moški se lahko spopadejo z impotenco, saj dolgotrajne težave z nadzorom sladkorja poškodujejo živce in krvne žile.

6. Ponavljujoča se vnetja

Zaradi vnetij v telesu je lahko motnja ščitnice, nadledvične žleze in hipofize. Prav tako bolezni trebušne slinavke, ki so posledica povišanega krvnega sladkorja.

7. Rane se celijo počasi

Če opazite, da se manjše ureznine ali modrice celijo veliko počasneje kot nekoč, je vzrok za to lahko visok krvni sladkor. Ta namreč poškoduje živce in lahko vodi do slabe cirkulacije, zaradi česar telo s težavo pozdravi poškodovano področje.

8. Težave z želodcem

Ko imamo povišan krvni sladkor, je lahko praznenje želodca upočasnjeno. To lahko vodi do napihnjenosti, bolečin v trebuhu, omotičnosti in bruhanja.

9. Žeja

Ko imate povišan krvni sladkor, so ledvica prisiljena prekomerno delati, da bi filtrirala in absorbirala odvečni sladkor. Da bi jim to uspelo, potrebujejo veliko tekočine. Prav zato se pojavlja močna žeja.

10. Suha in srbeča koža

Ko je slaba cirkulacija krvi po telesu, se pojavi srbeča in razdražena koža. Najpogosteje na spodnjih predelih nog.

Ves čas ste lačni in žejni.
Ves čas ste lačni in žejni./ FOTO: Thinkstock

11. Ves čas ste lačni

Morda ste eden od ljudi, ki ima velik apetit, s čimer ni nič narobe. A pri ljudeh, ki običajno nimajo velikega apetita in ga nenadno dobijo, je lahko razlog pomanjkanje hormona, imenovanega incretin. Ta zmanjšuje pretok sladkorja iz jeter po zaužitem obroku. Če vam primanjkuje tega hormona, boste hitro po obroku znova lačni, kar bo znova povišalo nivo vašega krvnega sladkorja.

12. Težave z živci

Ko je krvni sladkor visok, poškoduje krvne žile, ki prenašajo kisik in druga hranila do živcev, kar povzroča težave z živčevjem.

13. Spremembe na koži

Se spopadate z določenimi spremembami barve na koži ali izrastki na koži? Morda se pojavijo temna zadebeljena področja na zadnji strani vratu ali na rokah? To je lahko posledica povišanega sladkorja v krvi.

14. Mravljinčenje in odrevenelost

To je posledica poškodovanega živčevja na določenih predelih v telesu. Ta tip poškodbe živcev imenujemo nevropatija.

15. Maščoba na trebuhu

Debelost z velikim obsegom trebuha je pogosto posledica povišanega nivoja sladkorja v krvi. Trebušno maščevje poveča odpornost tkiv na inzulin, čezmerno sprošča v obtok proste maščobne kisline, spodbuja vnetja in vpliva na strjevanje krvi.

NOVICE
Višnjegorski klanec je odprt, a znova brez ...
ŠPORT
Mourinho zamenjal Pochettina na klopi Tottenhama
POP IN
Hči Sarah Palin rodila dvojčici
TV ODDAJE
Po izboru prvega dvobojevalca je postalo vroče
VIZITA.SI
Zakaj je pomembno čiščenje črevesja in kako lahko ...
OKUSNO.JE
Peka kruha in peciva s kislim testom
ZADOVOLJNA.SI
David Amaro v velikem strahu: ’Ves čas sem si ...
MOSKISVET.COM
Nenavaden hobi brhke blondinke, ki poje več hrane ...
BIBALEZE.SI
Ne mečite jih stran! Iz njih lahko ustvarite ...
CEKIN.SI
Ne plačujete najemnine ali kredita? Odlična ...
DOMINVRT.SI
Kar je naredil pes, vas bo nasmejalo
OKUSNO.JE
Ideja za hitro družinsko kosilo med tednom