Vizita.si
Kožni rak

Rakave bolezni

2 živili, ki zmanjšata tveganje za kožnega raka

K.B.
01. 08. 2019 20.04
4

Ljudje, ki uživajo zelenjavo bogato z vitaminom A, kot sta korenje in brokoli, imajo za 17% manjše tveganje za razvoj kožnega raka. Žal pa pri temu ne pomagajo prehranski dodatki.

Uživajte veliko korenja, brokolija in sladkega krompirja, da bi preprečili kožnega raka, pravijo strokovnjaki iz Brown Univerze, ki so opravili zadnjo študijo. Uživanje te zelenjave v kombinaciji z drugimi živili, ki vsebujejo veliko vitamina A (nekateri deli mesa, sadje), varujejo zdravje naše kože. Bogat vir vitamina A so še sladka rdeča paprika, špinača in goveja jetra. Ne samo, da bo uživanje veliko te hrane telesu pomagalo pri nenehni proizvodnji novih kožnih celic, varuje lahko tudi pred negativnimi učinki UV svetlobe, kažejo podatki nove študije Univerze Brown.

Korenje
KorenjeFOTO: iStock

To je prva študija o vitaminu A, kjer so ljudi spremljali več kot 20 let, da bi odkrili, kakšna je povezava med visokim vnosom vitamina A in zmanjšanim tveganjem za razvoj kožnega raka. Pokazalo se je, da lahko visok vnos vitamina A za 17 odstotkov zmanjša možnosti za pojav kožnega raka. A strokovnjaki opozarjajo, da boste v resnici morali uživati to zelenjavo, saj prehranski dodatki niso imeli enakega učinka.

Naše telo pokriva več kot 19 milijonov kožnih celic, a vsak dan se odlušči okoli 30 000 do 40 000 celic, kar pomeni, da telo ves čas trdo dela, da proizvaja nove kožne celice in nadomešča vse izgubljene. Vitamin A pa igra ključno vlogo pri tem procesu. Ne samo pri ohranjanju kožnih celic, a tudi pri aktivaciji tako imenovanih fibroblastov, ki ohranjajo kožo napeto in zdravo. Predhodniki vitamina A imenovani betakaroteni so pomembni antioksidanti, ki pomagajo uničevati proste radikale - škodljive snovi, ki spodbujajo razvoj rakavih celic. Njihov vpliv pri varovanju zdravja kože je jasen, a le malo raziskav je bilo opravljenih o preventivnih učinkih vitamina A imenovanega retinol na kožnega raka. Kožni rak prizadene od 7 do 11 odstotkov svetlopoltih ljudi. Če ima kdo povišano tveganje za razvoj kožnega raka, denimo zaradi prekomerne izpostavljenosti UV žarkom ali zaradi družinske nagnjenosti, lahko povišan vnos vitamina A pomaga preprečiti kožnega raka. Gre za majhno spremembo življenjskega sloga, ki lahko zmanjša tveganje.

Brokoli
BrokoliFOTO: Profimedia

Kako je potekala raziskava?

Raziskovalci iz Univerze Brown so preučevali podatke 123570 ameriških moških in žensk, katerih prehrano, življenjske navade in zdravstveno stanje so spremljali več kot 26 let. Spodbuden je bil podatek, da so skoraj vsi zaužili zadostno količino prehranskega vitamina A in dosegli dnevno priporočen vnos 3000 IU za moškega in 2331 za žensko. Skoraj 4000 udeležencev v raziskavi je v tem času razvilo ploščatocelični karcinom, obliko kožnega raka. A več vitamina A, kot so zaužili v svoji vsakodnevni prehrani, manjše tveganje so imeli za razvoj kožnega raka - tako ženske kot moški. A enak varovalni učinek se ni pojavil, če so posamezniki oralno jemali prehranski dodatek vitamina A, kar kaže na to, da je pomembna tudi presnova živila in spremljujoča hranila v živilih bogatih z vitamonom A.

Danes imamo na voljo tudi številne topične kreme z vitamonom A (retinolom), ki se jih predpisuje za zravljenje aken in za upočasnitev staranja kože, saj spodbujajo proizvodnjo novih kožnih celic. A predhodnje manjše raziskave, kjer so preučevali, ali lahko topična krema pomaga preprečiti raka kože, so pokazale, da topični nanos vitamina A nima ključnega vpliva na preprečevanje kožnega raka. Poleg tega ima lahko sintetični retinol tudi neprijetne stranske učinke, kot je sušenje kože, rdečica kože, razdraženost in slabša odpornost pred sončno svetlobo. Zadnja študija je bila objavljena v strokovni reviji JAMA Dermatology.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587