4 nevarni tipi glavobolov, na katere morate paziti
BOLEZNI

4 nevarni tipi glavobolov, na katere morate paziti

27.11.2019, 12:58
10

Vsake toliko časa ima vsak glavobol. Takrat se ga lahko znebimo že s počitkom, s pitjem veliko vode ali uživanjem banane. A pri nekaterih tipih glavobolov ti ukrepi ne pomagajo. Preverite, na katere glavobole morate biti pozorni.

Obstaja več kot sto tipov različnih glavobolov in za številne znanstveniki niti ne vedo, kaj natančno jih povzroča, zato je tudi njihovo zdravljenje lahko zapleteno. Nekatere glavobole lahko povzroči že nekaj tako preprostega, kot je dehidracija ali utrujenost, spet drugi so lahko znak nevarne bolezni. Najpogosteje so tisti bolj neprijetni glavoboli posledica 4 tipov glavobolov, o katerih bomo govorili. Vsak izmed njih pa vam pove nekaj več o vašem telesu in tem, da je treba nekaj popraviti. Čeprav lahko protibolečinske tablete začasno pomagajo, ne bodo odpravile težave. Zato je pomembno, da tem glavobolom prisluhnete in začnete odpravljati vzrok.

10 nasvetov, kako ublažiti glavobol z bolečinami v vratu
PREBERI ŠE
10 nasvetov, kako ublažiti glavobol z bolečinami v vratu

1. Tenzijski glavobol

Tenzijski glavobol je najpogostejši tip glavobola, ki ga občutimo kot nenehno bolečino ali pritisk okoli glave, še posebej na področju senc ali na zadnji strani glave ali vratu. Občutimo ga lahko tudi kot sevajočo bolečino nad in pod očmi. Tenzijski glavobol ni tako močan kot migrena, zato navadno ne povzroča slabosti ali bruhanja. Strokovnjaki menijo, da ta tip glavobola lahko sproži zakrčenost vratu ali mišic na glavi, kar je lahko posledica stresa.

Zakaj bi morali vsako jutro začeti z ingverjem?
PREBERI ŠE
Zakaj bi morali vsako jutro začeti z ingverjem?

Ingverjev čaj lahko pomaga blažiti vnetje.
Ingverjev čaj lahko pomaga blažiti vnetje./ FOTO: iStock

Kako si pomagati?

Ingverjev čaj lahko pomaga blažiti vnetje. Pepermintovo olje pa nanašajte na področje vratu in glave, kar bo pomagalo sprostiti mišice. Kombinacija teh naravnih pripravkov bo pomagala ublažiti napetosti v vratu in glavobol.

Pet glavobolov, ki jih nikar ne ignorirajte
PREBERI ŠE
Pet glavobolov, ki jih nikar ne ignorirajte

2. Migrene

Migrene so precej pogost glavobol, s katerim se najpogosteje spopadajo ljudje stari od 25 do 55 let. Migrene niso samo hud glavobol, a gre za skupek različnih izjemno izčrpavajočih nevroloških simptomov. Prihaja do hude ponavljajoče se bolečine in/ali utripajoče bolečine na eni strani glave (v približno 1/3 primerov se pojavi na obeh straneh), spremljajo jo lahko še motnje vida, slabost, bruhanje, omotičnost, ekstremna občutljivost na zvok, svetlobo, dotik in vonj, mravljinčenje in omrtvelost obraza.

Kako si pomagati?

Vitamin B12 (riboflavin) se je pokazal za učinkovitega pri tistih, ki trpijo za migrenami, prav tako omega-3 maščobne kisline in magnezij. Pazite, da s prehrano vsakodnevno vnesete dovolj teh vitaminov, mineralov in maščob v telo, da bi preprečili migrene. Študija, izvedena leta 2011, je pokazala tudi, da je aerobna vadba lahko ravno tako učinkovita proti migrenam kot zdravila proti migrenam. Prav zato je priporočljivo tudi, da vsakodnevno telovadite.

Zakaj so bolečine hujše ponoči?
PREBERI ŠE
Zakaj so bolečine hujše ponoči?

Sinusni glavobol se pojavi, ko se vnamejo sinusi, saj to lahko vodi do močnih bolečin.
Sinusni glavobol se pojavi, ko se vnamejo sinusi, saj to lahko vodi do močnih bolečin./ FOTO: Shutterstock

3. Glavobol v skupkih

Glavobol v skupkih se običajno pojavi na predelu enega očesa in se pogosteje pojavi pri moških kot ženskah. Pojavi se lahko nenadno in povzroči močno, izčrpavajočo bolečino na enem delu glave. Pojavlja se v ciklih in lahko za nekaj časa izgine, nato pa znova izbruhne. Spremlja ga lahko tudi zamašen nos ali izcedek iz nosu, prav tako solzenje oči. Vzrok zanje ni znan, a ta tip glavobola se pojavi, ko se aktivirajo živčne povezave na dnu glave.

Kako si pomagati?

Snov, imenovana kapsaicin, lahko pomaga. Dobimo jo v kajenskem popru, ob glavobolu pa je najbolje, da uporabimo kremo s kapsaicinom, ki jo nanesemo na predel, kjer čutimo bolečino. To lahko pomaga ustaviti živčne signale.

Najpogostejši vzroki glavobola
PREBERI ŠE
Najpogostejši vzroki glavobola

4. Sinusni glavobol

Sinusni glavobol se pojavi, ko se vnamejo sinusi, saj to lahko vodi do močnih bolečin. Sinusni glavobol povzroči vnetje in pogosto ga spremlja vročina, močan pritisk okoli oči, ličnic in na čelu.

Kako si pomagati?

Spijte veliko tekočine, da hidrirate svoje telo. Topla voda lahko pomaga odpreti sinuse in zmanjševati vnetje. Vitamin C je pomemben antioksidant, ki lahko pomaga blažiti vnetje, zato jejte veliko sadja in zelenjave z vitaminom C. Pijete lahko tudi zeleni čaj, ki je bogat z antioksidanti. Pomagajo lahko tudi topli obkladki, topla juha in svež ingver, ki vsebuje protivnetne snovi in blaži bolečino.

6 alternativnih načinov zdravljenja vnetja sinusov
PREBERI ŠE
6 alternativnih načinov zdravljenja vnetja sinusov

Migrene so precej pogost glavobol, s katerim se najpogosteje spopadajo ljudje stari od 25 do 55 let.
Migrene so precej pogost glavobol, s katerim se najpogosteje spopadajo ljudje stari od 25 do 55 let./ FOTO: Thinkstock

NOVICE
Fotoreporterstvo – podobe, ki govorijo
ŠPORT
Vzhičeni Joshua že išče tekmeca: Napišite na ...
POP IN
Laibach izdali neobjavljene skladbe z nastopa v ...
TV ODDAJE
Vsi dosežki Nike Kljun: od Britney in J.Lo do ...
VIZITA.SI
4 zgodnji simptomi raka jajčnikov, ki jih mora ...
OKUSNO.JE
Rahli piškoti, ki jih ne boste mogli nehati jesti
ZADOVOLJNA.SI
Znani Slovenec objavil še nikoli videno ...
MOSKISVET.COM
Varnostna razdalja in pravilo dveh sekund: kaj ...
BIBALEZE.SI
Bodoči oče je postal 'živi stol' za svojo nosečo ...
CEKIN.SI
Tudi tako odpuščajo delavce v Sloveniji
DOMINVRT.SI
Najbolj priljubljena pasma psa na svetu
CEKIN.SI
Ko se odločate za kredit, morate biti realni