Tu pa je nekaj pozitivnih učinkov na telo, če zmanjšate količino zaužitega sladkorja:
1. Vaša koža bo videti mlajša
Koža bo videti mlajša, na njej bo manj gub, manj bo povešena. Študije kažejo, da količina sladkorja v krvi (ki je posledica tega, koliko sladkorja pojeste), povzroča molekularni domino efekt, imenovan glikacija – zaradi njega je koža manj napeta in elastična. Vas že motijo prve gube? Potem zmanjšajte količino zaužitega sladkorja in vaša koža bo bolj mladostna, potrjujejo študije.
2. Imeli boste manj maščobe na trebuhu
Gre za visceralno ali globoko maščobo, ki se nabira okoli vaših vitalnih organov, kot so jetra, trebušna slinavka in prebavila. To je trdovratna maščoba, ki se je je težko znebiti. Prav tako je nevarna, saj je dobro poznan dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja in sladkorno bolezen. Raziskava Framingham Heart Study je leta 2016 pokazala, da več kot spijete sladkih pijač, več visceralne maščobe boste imeli.
3. Imeli boste več energije
Dodani sladkorji so enostavni ogljikovi hidrati. To pomeni, da se hitro prebavijo in hitro vstopijo v krvni obtok, zaradi česar se vam krvni sladkor hitro poviša in na hitro pridobite veliko energije. Prav zato mnogi, ko so utrujeni, posežejo po čokoladici. A ko se sladkor presnovi, se zgodi velik padec energije. Takrat ste utrujeni, izčrpani in izžeti.
Da ne bi doživeli hitrega padca energije, namesto čokoladice pojejte prigrizek, ki ima malo sladkorja, a več beljakovin ali zdravih maščob. Na primer mandlje. Ker bo trajalo dlje časa, da jih prebavite, bo vaše telo energijo pridobivalo počasi, ta pa bo trajala dlje časa.
4. Imeli boste manjše tveganje za debelost
Epidemiološke študije kažejo močno povezavo med pridobivanjem telesne teže in količino zaužitega sladkorja. Ena študija, ki je pregledovala podatke 75 različnih držav med letoma 1997 in 2010, je pokazala, da je za 1 odstotek povečana poraba sladkih pijač povzročila dodatnih 4,8 na 100 ljudi s prekomerno telesno težo in dodatnih 2,3 ljudi od 100 ljudi, ki so se spopadali z debelostjo.
5. Vaše srce bo bolje delovalo
Več kot pojeste dodanega sladkorja, večje tveganje imate, da boste umrli zaradi bolezni srca in ožilja – čeprav imate zdravo telesno težo. V JAMA študiji so leta 2014 raziskovalci odkrili, da so imeli tisti, ki so zaužili največjo količino sladkorja (21 odstotkov njihove dnevne porabe kalorij), dvakrat večje tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja kot ljudje, ki so pojedli manj sladkorja (od 17 do 21 odstotkov dnevne porabe). Ta skupina pa je imela 38 odstotkov večje tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja v primerjavi s tistimi, ki so zaužili samo 8 odstotkov sladkorja v svoji dnevni porabi kalorij.
6. Zmanjšali boste tveganje za sladkorno bolezen tipa 2
Raziskovalci so dolgo časa debatirali, ali obstaja neposredna povezava med uživanjem sladkorja in razvojem sladkorne bolezni tipa 2. A zadnja raziskava je potrdila to teorijo. Izvedena je bila leta 2014 na Univerzi Stanford, kjer so preučevali podatke 175 držav o porabi sladkorja. Odkrili so, da bolj kot je bil sladkor dostopen v prehranski verigi države, večjo stopnjo sladkorne bolezni je imela država.
Epidemiološki podatki so pokazali tudi, da prehrana, ki vsebuje veliko sladkorja, a malo kalorij, prav tako povzroči, da telo začne nalagati visceralno maščobo na sredini telesa – na trebuhu – kar lahko vodi do inzulinske odpornosti in s tem do sladkorne bolezni tipa 2.
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV