Alergija na morsko hrano je relativno pogosta alergija na hrano. Nekateri ljudje z alergijo na školjke reagirajo na vse školjke, drugi pa le na določene vrste. Reakcije segajo od blagih, kot sta koprivnica ali zamašen nos, do hudih in celo smrtno nevarnih, kot je anafilaksija.
Alergija na morsko hrano simptomi
Simptomi alergije na morsko hrano se običajno pojavijo nekaj minut do ene ure po zaužitju ali stiku s tovrstno hrano. Simtpomi vključujejo:
– izpuščaj,
– srbenje, razdražena koža,
– zamašen nos (kongestija),
– otekanje ustnic, obraza, jezika in žrela ali drugih delov telesa,
– piskajoče ali težko dihanje,
– kašelj in dušenje ali tiščanje v grlu,
– bolečine v želodcu (trebuhu), driska, slabost ali bruhanje,
– omotica, omotičnost ali omedlevica.
Alergije lahko povzročijo resno, potencialno smrtno nevarno alergijsko reakcijo, znano kot anafilaksa. Pojavi se lahko v nekaj sekundah ali minutah po izpostavljenosti nečemu, na kar se odziva imunski sistem, in se hitro poslabša.
Anafilaktična reakcija na morsko hrano zahteva nujno medicinsko pomoč. Zahteva takojšnje zdravljenje z injekcijo adrenalina in pot na urgenco. Če anafilaksije ne zdravimo takoj, je lahko smrtna. Anafilaksija povzroči, da imunski sistem sprosti poplavo kemikalij, ki lahko povzročijo šok. Znaki in simptomi anafilaksije vključujejo:
– oteklo grlo ali jezik ali tiščanje v grlu (zoženje dihalnih poti), ki oteži dihanje,
– kašelj, dušenje ali piskajoče dihanje s težkim dihanjem,
– šok, z velikim padcem krvnega tlaka in hitrim ali šibkim utripom,
– hud kožni izpuščaj, koprivnica, srbenje ali otekanje,
– slabost, bruhanje ali driska,
– omotica, omotičnost ali omedlevica.
Več o njej v spodnjem članku:
Zakaj se pojavi alergija na morsko hrano?
Vse alergije na hrano so posledica prekomerne reakcije imunskega sistema. Imunski sistem neškodljivo snov prepozna kot škodljivo. Ta snov se imenuje alergen. Pri alergiji na morsko hrano imunski sistem napačno opredeli določeno beljakovino v školjkah kot škodljivo. Imunski sistem pretirano reagira s proizvodnjo protiteles imunoglobulina E (IgE) za zaščito pred tem alergenom.
Naslednjič, ko pride telo v stik z beljakovinami školjk, ta protitelesa signalizirajo imunskemu sistemu, naj sprosti kemikalije, kot je histamin, v krvni obtok. To povzroči reakcijo, ki vodi do simptomov alergijske reakcije.
Čeprav lahko ljudje katere koli starosti razvijejo alergijo na školjke, je pogostejša pri odraslih. Pravzaprav je alergija na školjke najpogostejša alergija na hrano pri odraslih. Med odraslimi je alergija na školjke pogostejša pri ženskah. Pri otrocih je alergija na školjke pogostejša pri dečkih.
Preprečevanje alergij na morsko hrano
Zgodovina alergijskih reakcij kmalu po izpostavitvi školjkam je lahko znak alergije na školjke, simptome pa lahko povzroči tudi kaj drugega, na primer zastrupitev s hrano. Alergološko testiranje je edini zanesljiv način, da ugotovite, kaj povzroča vaše simptome.
Kožni vbodni test – majhne količine beljakovin, ki jih najdemo v školjkah, se vbrizgajo v kožo na roki ali zgornjem delu hrbta. Nato se spremlja pojav alergijske reakcije. Pri alergiji se na testnem mestu na koži pojavi izpuščaj (koprivnica). To običajno traja približno 15–20 minut. Alergologi so običajno najbolje opremljeni za izvajanje alergijskih kožnih testov.
Krvni test – vzorec krvi se pošlje v laboratorij za merjenje odziva imunskega sistema na določen alergen. Ta test meri odziv imunskega sistema na beljakovine lupinarjev z merjenjem količine protiteles, ki povzročajo alergije v krvnem obtoku, znanih kot protitelesa imunoglobulina E (IgE).
Če ste alergični na morsko hrano, je edini način, da se izognete alergijski reakciji, da se izogibate vsej morski hrani.
Vizita e-novice
Vir: krenizdravo
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV