5 različnih vrst alkoholikov

BOLEZNI

5 različnih vrst alkoholikov

N.R.A.
21.04.2024, 4:12
1

Alkoholizem oz. kot mu strokovno rečejo, odvisnost od alkohola, je značilna močna, neustavljiva želja po pitju kljub negativnim znanim posledicam te razvade. Odvisnost od alkohola je v naši družbi precej razširjena, trpi pa ne le zdravje 'bolnika', temveč tudi in predvsem družina in družba v celoti.

Združenje Drinkaware, ki se bori proti alkoholizmu in zlorabi alkohola, opozarja, da lahko alkoholizem negativno vpliva na zdravje oziroma ima lahko posledice na osebnih, družbenih in poslovnih odnosih, pišejo na net.hr

Obstaja 'funkcionalen alkoholik'?
PREBERI ŠE

Obstaja 'funkcionalen alkoholik'?

Vendar pa ni enotne definicije, kaj je alkoholik in kako se nekdo, ki je odvisen od pitja, obnaša. Dejansko je po ameriškem centru za odvisnost Desert Hope alkoholizem kompleksna bolezen in obstajalo naj bi pet različnih vrst alkoholikov.

1. Kronični hudi alkoholik

Ljudje, ki so kronični čezmerni pivci, so največkrat in "na splošno moški srednjih let, ki so začeli piti v mladosti" in imajo resne težave. Ta podtip je "verjetno tisto, na kar ljudje najprej pomislijo, ko pomislijo na zasvojenost z alkoholom," so povedali strokovnjaki iz centra Desert Hope.

Alkoholizem
Alkoholizem / FOTO: Dreamstime

Ljudje, ki se spopadajo s hudim kroničnim alkoholizmom, imajo težave pri vsakdanjem življenju, pogosto ne morejo obdržati službe, lahko izgubijo svoje domove in družino, trpijo zaradi številnih zdravstvenih težav in imajo številne vedenjske, medosebne in socialne težave, povezane z zlorabo alkohola. 

Bi zdržali en mesec brez alkohola?
PREBERI ŠE

Bi zdržali en mesec brez alkohola?

Alkoholiki imajo tudi družinsko anamnezo zlorabe alkohola, medtem ko imajo tudi težave z duševnim zdravjem, kot so depresija, anksiozne motnje, bipolarna motnja in druge zlorabe substanc.

2. 'Funkcionalni' alkoholik

Mogoče je tudi, da ste odvisni od alkohola in še vedno ohranjate vtis, da je življenje v redu, in ne trpite (vsaj ne na zunaj!) za enakimi posledicami kot zgornji podtip.

Znaki, ki kažejo, da ste funkcionalni alkoholik
PREBERI ŠE

Znaki, ki kažejo, da ste funkcionalni alkoholik

Funkcionalni alkoholik je nekdo, ki je odvisen od alkohola, vendar lahko še vedno razmeroma učinkovito deluje v vsakdanjem življenju. Lahko obdržijo službo, so funkcionalni v družini in zdi se, da večina ljudi ne posumi, da imajo težave. Vendar obstaja več opozorilnih znakov, da imate morda vse večje težave z alkoholom. Znaki so na primer hrepenenje po alkoholu, to, da raje pijete pijačo, kot da bi jedli, izkazovanje neznačilnih dejanj in obnašanja med pitjem, omedlevica, nezmožnost nadzora pogostosti in trajanja epizod pitja, zdravnikovo opozorilo, da prenehate s pitjem ali zmanjšate količino popitega alkohola, in zapravljanje prevelikih količin denarja v barih ali trgovinah z alkoholnimi pijačami.

Alkoholizem
Alkoholizem / FOTO: Dreamstime

3. Mlad odrasel alkoholik

Mladi odrasli alkoholiki so ljudje, stari okoli 24 let, ki se borijo z odvisnostjo od alkohola že od svojega 20. leta. "Ta podtip morda ne pije tako pogosto kot drugi podtipi alkoholikov. Vendar pa, ko pijejo, uživajo alkohol v vzorcu popivanja," so povedali strokovnjaki iz centra Desert Hope.

Nacionalna zdravstvena služba Združenega kraljestva opredeljuje popivanje kot "prekomerno pitje v kratkem času", čeprav si ga lahko predstavljate tudi kot "pitje, da se napijete". Ta praksa je lahko nevarna in vas izpostavlja nevarnosti nesreč, zastrupitve z alkoholom ter drugih kratkoročnih in dolgotrajnih zdravstvenih težav.

Zakaj hrepenimo po sladkorju, ko prenehamo piti alkohol?
PREBERI ŠE

Zakaj hrepenimo po sladkorju, ko prenehamo piti alkohol?

Drinkaware pravi, da je pitje več kot osem enot alkohola naenkrat za moške in šest za ženske popivanje. Takšni alkoholiki imajo redko družinsko anamnezo zasvojenosti in običajno ne trpijo za duševnimi težavami ter redko poiščejo pomoč zaradi zlorabe alkohola.

Alkohol
Alkohol / FOTO: AdobeStock

4. Mladi asocialni alkoholik

Ti posamezniki so običajno v srednjih dvajsetih in so se morda začeli boriti z odvisnostjo prej kot drugi alkoholiki. "Približno polovica ima družinsko zgodovino alkoholizma, približno tri četrtine pa tudi kadijo cigarete in zlorabljajo marihuano," so povedali strokovnjaki Desert Hope.

Spijete več kot 2 kozarca na dan?
PREBERI ŠE

Spijete več kot 2 kozarca na dan?

Ugotovili so tudi, da polovica mladih antisocialnih alkoholikov trpi tudi za antisocialno osebnostno motnjo, ki se redno pojavlja skupaj z zlorabo alkohola in odvisnostjo. 

5. 'Povprečen' družinski alkoholik

Čeprav pogosto začnejo piti v mladosti, se zmerni družinski alkoholiki običajno ne bodo spopadali s težavami, povezanimi z alkoholom, vse do sredine svojih tridesetih. Pogosto imajo družinsko povezavo z alkoholizmom.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: net.hr/magazin/zdravlje