Ublažite razbolelo grlo na naraven način
BOLEZNI

Ublažite razbolelo grlo na naraven način

Bolečine pri požiranju sline so lahko v primeru angine precej močne. Kako si lahko pri zdravljenju pomagate s podporo naravnih sestavin?

Angina se običajno pokaže s povišanjem telesne temperature, naše grlo pa postane boleče, težko požiramo, jezik oteče, pojavi se hripavost glasu, otečejo pa tudi bezgavke na vratu. Zdravljenje angine ni težavno, saj antibiotiki začnejo delovati po nekaj dneh. Nezdravljena bolezen pa lahko pusti večje zdravstvene posledice, kot revma ali težave s srcem.

Pri bolniku z angino je v grlu opaziti povečani in močno pordeli nebnici. Tam se lahko pojavijo tudi gnojni čepi ali bele obloge. Ravno tako je opaziti tudi pordel nebni lok, jeziček in mehko nebo, na katerem se pojavijo drobne pikčaste krvavitve. Jezik pa zaradi povečanja brbončic pridobi malinast videz. Vse to se kaže kot posledica izjemno bolečega požiranja sline, tekočine in hrane. Ker gre za zelo neprijetne občutke, pa vam predstavljamo nekaj naravnih rešitev, ki lahko pomagajo pri odpravljanju simptomov razbolelega grla.

Pri bolniku z angino je v grlu opaziti povečani in močno pordeli nebnici.
Pri bolniku z angino je v grlu opaziti povečani in močno pordeli nebnici. / FOTO: Shutterstock

Zakaj je pomembna preventiva?

Vsem nevšečnostim, ki jih povzroča angina, se lahko izognete, če se boste držali preventivnih ukrepov, ki bodo pomagali preprečiti nastanek bolezni. Večina bakterij, ki so škodljive in potencirajo razvoj bolezni, se zjutraj nahaja v vaši ustni votlini in grlu. Zato je izjemnega pomena ustna higiena, pri kateri lahko s strgalom za jezik odstranite škodljive bakterije. Ravno tako si lahko pomagate z grgranjem tinkture iz vrtnega timijana. Ta bo namreč pomagala pri odstranitvi bakterij iz vašega grla.

Kako pa ukrepati, ko že zbolimo?

Kadar zbolimo zaradi angine, si lahko pomagamo s toplimi oblogami, ki jih ovijemo okoli vratu. Čez oblogo si zavijemo debel šal, da toplotna obloga lažje učinkuje. Oblogo si naredimo s pomočjo mešanice kisa in vode ali pa vode in žganja, ki jih namočimo v tkanino. Oblogo je potrebno na vratu pustiti vsaj dve uri.

Tudi česen ima antimikrobne in protivnetne učinke, zato je prava sestavina, kadar se spopadate z angino. Pomagalo bo žvečenje česna, na dan pa je priporočljivo zaužiti strok ali dva. Olajšanje simptomov bolečega grla naj bi se poznalo v roku enega do dveh dni.

Pomagate si lahko s toplimi oblogami.
Pomagate si lahko s toplimi oblogami. / FOTO: Shutterstock

V kozarec tople vode pomešajte čajno žličko soli. Z grgranjem te vode pa si boste ravno tako lahko pomagali pri blaženju vnetega in bolečega grla. Tudi limona je ena izmed naravnih sestavin, ki bo pripomogla predvsem pri blaženju nočnega kašlja, ki še dodatno draži vaše boleče grlo. Mešanico medu in limone dodajte v kozarec tople vode in po požirkih pijte čez ves dan.

Ravno tako si lahko pomagate s polovico čajne žličke stisnjenega ingverjevega soku. Večkrat na dan spijte pol žličke te tekočine in vaše težave s simptomi bolečega grla bodo začele pojenjati. Med drugim pa bo pravo domače zdravilo za razdraženo grlo tudi surovo maslo, ki lahko pomiri bolečino in ublaži pekoč občutek v ustih. Žličko do dve surovega masla popivnajte na dan, temu pa lahko dodate še med, ki bo zaradi vsebnosti encimov, mineralov in vitaminov deloval kot naraven antibiotik.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke