Previdno, če imate te simptome

BOLEZNI ŽIVČEVJA IN MOŽGANOV

Previdno, če imate te simptome

N.R.A.
13.06.2024, 4:44
2

Simptomi možganskega tumorja so zelo podobni simptomom nekaterih drugih stanj, pri katerih se pojavijo glavoboli in omotica. Prav zato pa ga velikokrat ne diagnosticiramo takoj oz. dovolj zgodaj.

Možganski tumor
Možganski tumor / FOTO: Dreamstime

Dobra novica je, da se ta maligna bolezen pojavlja pri manj kot 1 odstotku svetovnega prebivalstva, slaba novica pa je, da jih pogosto spremljajo simptomi, ki so lahko povezani tudi z nekaterimi drugimi boleznimi. Pozitivna družinska anamneza je zelo pomembna za pravočasno izvajanje vseh razpoložljivih oblik zdravljenja z rednimi pregledi.

Glavoboli, ki so pogosti pri nenavadnih in ponavljajočih se simptomih, zahtevajo pregled in zdravljenje pri nevrologu. Večino možganskih tumorjev, zlasti tistih z malignimi obolenji, zdravimo s kombinacijo kirurgije, obsevanja in kemoterapije. Po odstranitvi tumorja se izvaja radioterapija. Sevanje redko pozdravi možganski tumor, lahko pa ga tako skrči, da ga lahko mesece ali celo leta nadzorujemo. Na katere znake in simptome bi morali biti pozorni ter takoj obiskati zdravnika?

Možgani
Možgani / FOTO: Dreamstime

1. Glavobol

Glavobol je eden najpogostejših simptomov, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju. Za mnoge ljudi je ta celo sestavni del življenja. Tudi zdravniki težko ločijo 'navadne' glavobole od tistih, ki so simptom katerega od bolj resnih stanj. "Najbolj pogost pokazatelj možganskega tumorja, sicer pa tudi nekaterih ostalih bolezni, so dnevni glavoboli, ki ne minejo, kljub temu da denimo vzamemo zdravila, pogosto pa se tudi čez dan stopnjujejo in postajajo hujši. Pri bolnikih so prisotni od trenutka, ko se zbudijo, do trenutka, ko gredo spat," pravi vodja nevrokirurgije v bolnišnici Hope v Kaliforniji dr. Mike Chen. Dodaja, da so glavoboli lahko močni ne glede na to, ali gre za majhen ali velik tumor.

2. Postopna izguba vida

Bolniki, ki imajo ta simptom, se morda ne zavedajo, da gre za resno bolezen, kaj šele za možganski tumor. Spremembe vida morda niti ne opazite, dokler ne pride do posledic, kot so nesreče, ki se pogosto zgodijo ravno zaradi tega simptoma. "Ta simptom pogosto opazimo pri bolnikih, pri katerih tumor pritiska na optične živce," dodaja dr. Chen.

3 dejavniki, ki najbolj škodujejo možganom
PREBERI ŠE

3 dejavniki, ki najbolj škodujejo možganom

3. Težave z govorom

Težave z govorom so še en pogost simptom možganskega tumorja, jecljanje, težave z izgovarjanjem imena predmeta ali razumevanje, kaj govorijo drugi, lahko vsekakor nakazujejo na omenjene tvorbe. V možganih sta dva govorna centra, ki se običajno nahajata na levi strani, in kadar je na tej prisoten tumor, sposobnost razumevanja in izgovarjanja besed ne deluje dobro.

Možgani
Možgani / FOTO: Dreamstime

4. Spremembe razpoloženja

"Bolniki, ki trpijo za tem stanjem, lahko trpijo tudi za nepojasnjeno depresijo, jezo ali tesnobo, tudi če drugače nimajo težav s takim vedenjem," pravi dr. Sumeer Vadera, nevrokirurg na kalifornijski univerzi. To je pogosto za tumor, ki se nahaja na čelnem režnju, območje, ki je odgovorno za značilnosti naše osebnosti. Bolniki se lahko tudi zelo razjezijo, zlahka razdražijo in so nagnjeni k tveganim dejanjem.

Možgani
Možgani / FOTO: Shutterstock

5. Izguba sluha

Čelni reženj se nahaja približno nekje za ušesom in je odgovoren tako za sluh kot za razumevanje slišanega. Če nenehno slišite zvok na eno uho ali opazite izgubo sluha, se naročite pri zdravniku, saj tovrstni simptomi in znaki niso običajni!

6. Težave z ravnotežjem

Ena pomembnejših nalog možganov je ravnotežje telesa. Če nenadoma opazite težave s hojo, zlasti v temi in se denimo pri hoji nagibate na eno stran, so to lahko tudi simptomi možganskega tumorja. 

"Vsekakor je treba stopiti v stik z zdravnikom, če vrtoglavico spremlja nenaden ali močan glavobol. Ne smemo zanemariti tudi ponavljajočega se bruhanja, nenadnih sprememb ali motenj govora, vida ali sluha,"  še pojasnjuje in dodaja nevrologinja doc. dr. sc. Sandra Morović.

Kot že omenjeno, določeni simptomi možganskega tumorja so lahko tudi simptomi nekaterih drugih bolezni, zato se je vedno dobro posvetovati s svojim osebnim zdravnikom!

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po Ordinacija.hr