8 simptomov pretresa možganov
BOLEZNI ŽIVČEVJA IN MOŽGANOV

8 simptomov pretresa možganov

Simptomi pretresa možganov so lahko očitni in se pojavijo takoj, lahko pa so subtilni in se pojavijo šele več dni ali tednov po poškodbi. Tukaj so simptomi pretresa možganov, ki jih morate poznati.

Nedavne raziskave kažejo, da ima lahko celo en sam pretres možganov (in seveda več njih) dolgoročne posledice, kot je strukturna poškodba možganov, ki lahko povzroči depresijo in anksioznost, pa tudi kronične glavobole, težave z ravnotežjem in težave s pozornostjo ali koncentracijo. Prav tako so presenetljivo pogosti. V nedavni anketi, v kateri je sodelovalo več kot 3000 moških in žensk, jih je 23 odstotkov izjavilo, da so v življenju utrpeli vsaj en pretres možganov. Toda trenutno še ni dokončnega, objektivnega pregleda, ki bi točno in z gotovostjo razkrival podatke – denimo z magnetno resonanco ali s CT-jem.

''Če imate določen niz simptomov, ste lahko razumno prepričani, da imate pretres možganov,'' pravi dr. Kenneth Podell, direktor Houstonskega metodističnega centra za pretres možganov. Pomembno se je zavedati, da so simptomi lahko nenadni in akutni ali pa so subtilni in se v naslednjih nekaj dneh poslabšajo, dodaja. Prepoznajte znake, da boste lahko čim prej dobili pomoč, ki jo potrebujete, da se možgani pozdravijo in zmanjšate tveganje za trajne posledice. Tukaj je devet opozorilnih znakov, ki jih morate poznati.

Pretres možganov
Pretres možganov / FOTO: Adobe Stock

Imate glavobol, ki ne preneha

Če imate pretres možganov, ta glavobol ne bo izginil in se bo verjetno občutil drugače od tistih, ki ste jih imeli v preteklosti, pravi nevrolog Barry Kosofsky. ''Gre za glavobol, ki je nenehen in se lahko celo poslabša v ležečem položaju in je malo boljše, ko človek vstane,'' pravi in dodaja: ''Povzroča ga povečan pretok krvi v možganih.'' Torej bo duševna ali fizična dejavnost, ki prinaša več krvi v možgane, povzročila bolečino.

Imate vrtoglavico, niste v ravnovesju in morda vas boli želodec

Omotičnost ali neravnovesje je pogost simptom pretresa možganov, tako da je testiranje ravnotežja običajno ocenjevalno orodje za diagnosticiranje poškodbe in za oceno okrevanja. Če se vam vrti v glavi in se spotikate, so to rdeče zastavice, ki signalizirajo pretres možganov. Toda celo subtilni simptomi, kot je občutek nestabilnosti na nogah, lahko kažejo na poškodbo možganov. V nekaterih primerih vam lahko postane slabo v želodcu ali bruhate po udarcu v glavo – oboje je znak pretresa možganov.

Ste zmedeni in dezorientirani 

Občutek meglenosti, zmedenosti ali duševne počasnosti so vsi znaki pretresa možganov, pravi dr. Podell. Lahko je globoko, na primer da človek ne ve, katera pot vodi do doma, ali pa gre bolj subtilne težave z obdelavo informacij. Težave s spominjanjem stvari, nezmožnost zbranosti ali pozornosti ali več težav kot običajno pri organizaciji dnevnih nalog, reševanju težav ali sprejemanju odločitev so znaki, da ste poškodovali možgane.

Pretres možganov
Pretres možganov / FOTO: Adobe Stock

Težave z vidom in neprenašanje svetlobe

Če imate težave z osredotočanjem, slabo oz. slabše vidite in vas moti svetloba, gre vsekakor za pretres možganov. Dvojni ali zamegljeni vid je simptom, kot je tudi občutljivost na svetlobo. Če se vam svet nenadoma zdi preveč svetel in vas svetloba resnično moti, je to znak pretresa možganov. 

Počutite se tesnobno, razdražljivo ali preprosto niste podobni sebi

Pravkar ste imeli travmatičen incident, ki vas je verjetno hudičevo bolel in prestrašil, tako da zagotovo niste sami. Ampak ne odmikajte se. Bodite pozorni, če drugi opozarjajo na kakršne koli spremembe osebnosti. 

Se počutite letargično?
Se počutite letargično? / FOTO: Adobe Stock

Počutite se letargično

Za ozdravitev poškodovanih možganov je potrebno veliko energije. Zelo pogosto se počutite zaspani, brezvoljni in naravnost letargični. Fizični in kognitivni počitek v prvih 24 do 48 urah je bistven za pravilno celjenje pretresa. Priporoča se, da si poiščete nekoga, ki bo ostal pri vas, če prvih 24 ur po poškodbi živite sami. To velja v primeru, da se pojavijo simptomi življenjsko nevarnega hematoma, kot so izguba zavesti, nezmožnost prebujanja, pa tudi poslabšanje hudega glavobola.

Težave s spancem 

Kruta ironija pretresa možganov je, da čeprav se morda počutite popolnoma izčrpane, lahko ugotovite, da ponoči ne morete dobro spati. Raziskave kažejo, da do 90 odstotkov ljudi, ki so imeli pretres možganov, trpi zaradi motenj spanja, kot je nespečnost.

Zaupajte svojim instinktom in ne ugibajte, ko gre za možgane. Če ste se močno udarili v glavo, se počutite slabo in se vam zdi, da bi lahko imeli pretres možganov, obiščite zdravnika!

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po health