Vizita.si
Uživanje uravnotežene prehrane zmanjša tveganje za smrt zaradi raka za 65 odstotkov, je pokazala zadnja ameriška raziskava.

Bolezni

Celo strokovnjaki šokirani, kako pomembno je

K.B.
27. 06. 2018 08.05
3

Uživanje uravnotežene prehrane zmanjša tveganje za smrt zaradi raka za 65 odstotkov, je pokazala zadnja ameriška raziskava. Strokovnjaki, ki so raziskavo izvedli, pa so priznali, da so bili šokirani nad tem, kako pomembna je prehrana v resnici.

Uživanje uravnotežene prehrane zmanjša tveganje za smrt zaradi raka za 65 odstotkov, je pokazala zadnja ameriška raziskava.
Uživanje uravnotežene prehrane zmanjša tveganje za smrt zaradi raka za 65 odstotkov, je pokazala zadnja ameriška raziskava.FOTO: iStock
Ko je govora o tem, kako pomembna je prehrana, včasih zamahnemo z roko in to vzamemo zlahka. A vse več študij kaže, da zdrave prehrane ne bi smeli jemati zlahka. Še posebej, ko je govora o preprečevanju bolezni, kot je denimo rak. Za rakave bolezni porabimo na milijone evrov, ko gre za raziskave, kako ozdraviti raka, a vse bolj jasno je, da bomo veliko morali vložiti predvsem tudi v preventivo. Mnogo bolezni lahko preprečimo predvsem z bolj zdravim življenjskim slogom. Čeprav se sliši kot kliše, so številke bolj zgovorne.
Mnogo bolezni lahko preprečimo predvsem z bolj zdravim življenjskim slogom. Čeprav se sliši kot kliše, so številke bolj zgovorne.
Mnogo bolezni lahko preprečimo predvsem z bolj zdravim življenjskim slogom. Čeprav se sliši kot kliše, so številke bolj zgovorne. FOTO: iStock

Zadnja raziskava strokovnjakov iz Univerze Florida je pokazala, da lahko uravnotežena prehrana, ki je bogata z zelenjavo, sadjem, polnozrnatimi žitaricami, beljakovinami in mlečnimi izdelki zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt zaradi raka za 65 odstotkov. Nad rezultati študije so bili šokirani celo raziskovalci in soavtorica študije dr. Kalyani Sonawane iz raziskovalnega centra Health Services Research na Univerzi Florida je za britanski DailyMail.com pojasnila: ''Pričakovali smo, da bo povezava med uravnoteženo prehrano in zmanjšanim tveganjem za smrt, a za 65 odstotkov - to je res veliko manjše tveganje.''

To je ena prvih študij, ki je pokazala direktno povezavo. Prav tako je ena prvih študij, ki kaže tudi pomembno celostne prehrane bolnika z rakom, Do sedaj se je večina študij o prehrani za bolnike osredotočala le na določene dele prehrane - denimo na vitamin D, ki se je pokazal, da zmanjša tveganje za nastanek raka debelega črevesa ali pa na kurkumo, kjer se je pokazalo, da lahko upočasni rast tumorjev. A pristop s celostno prehrano je manj raziskan. Zdi se očitno, da mora biti nekaj na tem, a za mnoge je to še vedno tabu tema. ''S stališča bolnika je sprememba celostne prehrane težka naloga. Lažje si je reči: 'Ok, poleg ostale hrane, ki jo jem, bom pojedel še to in to.' S tem imaš občutek, da si nekaj naredil zase, a v resnici je ključ v celostni prehrani,'' je še pojasnila.

Celostna prehrana je z vidika znanosti nepriljubljena tudi, ker jo je težje meriti. ''Pomislite s stališča klinične študije. Izjemno težko je slediti celostni prehrani posameznika,'' pojasni dr. Sonawanova in doda: ''V taki študiji pa je zelo pomembno, da sledimo različnim živilom, ki jih posameznik zaužije.''

Prav zato v tej študiji niso sledili prehrani prostovoljcev, ampak sta dr. Sonawaneova in vodja študije Ashish Deshmukh pogledala podatke 34 000 ljudi v ZDA, ki so sodelovali v nacionalni raziskavi od leta 1988 do leta 1994. Vsak izmed njih je moral vsakodnevno izpolnjevati dnevnih prehrane.

Strokovnjaki so pogledali prehrano 1200 ljudi, ki so se spopadali z rakom in ocenili ali je bila njihova prehrana uravnotežena, predvsem na podlagi ameriških priporočil za zdravo prehrano. Tem ljudem so sledili 17 let in do leta 2011 jih je polovica umrla. Kljub temu se je pokazalo, da so tisti, ki so uživali uravnoteženo prehrano imeli 65 odstotkov več možnosti, da so ostali živi.

''Pričakovali smo, da bo povezava med uravnoteženo prehrano in zmanjšanim tveganjem za smrt, a za 65 odstotkov - to je res veliko manjše tveganje,'' je pojasnila soavtorica študije dr. Kalyani Sonawane.
''Pričakovali smo, da bo povezava med uravnoteženo prehrano in zmanjšanim tveganjem za smrt, a za 65 odstotkov - to je res veliko manjše tveganje,'' je pojasnila soavtorica študije dr. Kalyani Sonawane.FOTO: iStock

V študiji niso ocenili, koliko dlje so pacienti živeli od svoje prognoze, prav tako niso pogledali podatkov o tem, kako je na njihovo življenjsko dobo vplivala telovadba. A odkrili so, da je odstotek preživetja ostal visok v primeru uravnotežene prehrane, čeprav niso vzeli v zakup ostalih dejavnikov tveganja.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650