Vizita.si
Med dejavnike tveganja za raka na želodcu sodi tudi okužba z bakterijo Helicobacter Pylori.

Bolezni

Ste izpostavljeni raku na želodcu?

Eva Doljak
18. 11. 2010 08.09
0

Rak na želodcu se večinoma pojavi v obliki malignega tumorja v želodčni sluznici, obolenje pa se lahko hitro razširi v druge dele telesa. Čeprav vseh dejavnikov tveganja še ne poznamo, pa strokovnjaki med najbolj verjetnimi in najpogostejšimi navajajo naslednje …

Med dejavnike tveganja za raka na želodcu sodi tudi okužba z bakterijo Helicobacter Pylori.
Med dejavnike tveganja za raka na želodcu sodi tudi okužba z bakterijo Helicobacter Pylori.FOTO: iStockphoto
1. Starost in spol

Statistike kažejo, da za rakom na želodcu večinoma zbolevajo starejši ljudje, stari nad 50 let. Vendar pa se po drugi strani obolenje vedno večkrat pojavlja tudi pri nekoliko mlajši populaciji. Tako zbolevajo tudi mlajši od 40 let. Sicer pa je med obolelimi več moških kot žensk, tako da se kot dejavnik tveganja vse pogosteje uvršča ne le starost, temveč tudi spol.

Za zdrav želodec je priporočljivo jesti dovolj svežega sadja in zelenjave.
Za zdrav želodec je priporočljivo jesti dovolj svežega sadja in zelenjave. FOTO: iStockphoto

2. Prehrana

Raziskave kažejo, da bi lahko tveganje za raka na želodcu povečevala tudi neustrezna prehrana, predvsem preveč slana in dimljena živila. Tudi pomanjkanje svežega sadja in zelenjave v prehrani bi lahko bilo nezdravo za vaš želodec, zato poskrbite, da boste na svoj jedilnik vključili dovolj sveže zelenjave in sadja.

3. Okužba z bakterijo Helicobacter Pylori

Okužba z omenjeno bakterijo je ena najpogostejših kroničnih okužb in lahko povzroči vnetje želodčne sluznice in razjede ter rane na želodcu, pravijo strokovnjaki, posledično pa lahko pri nekaterih zvišuje tudi tveganje za nastanek želodčnega raka. A le pri približno petini bolnikov se okužba pokaže tudi navzven, v obliki različnih obolenj želodca in dvanajstnika. Ostali okuženi pa sploh nimajo očitnih zdravstvenih težav in pravzaprav sploh ne vedo, da so se okužili z bakterijo.

4. Kajenje in alkohol

Tudi prekomerno uživanje alkohola ter kajenje lahko načneta želodčno sluznico in povečujeta tveganje za nastanek želodčnega raka. Pa ne le to – kajenje in popivanje se navajata tudi kot poglavitna dejavnika tveganja še za številna druga rakava obolenja (rak grla, pljuč, jeter …), zato se tema nezdravima razvadama izognite oziroma ju opustite.

Tudi kajenje in prekomerno uživanje alkohola sodita na seznam dejavnikov tveganja za raka na želodcu.
Tudi kajenje in prekomerno uživanje alkohola sodita na seznam dejavnikov tveganja za raka na želodcu.FOTO: iStockphoto

Težava pri raku na želodcu je predvsem v tem, da se znaki bolezni pogosto pojavijo šele tedaj, ko se je bolezen že močno razširila oziroma napredovala. Simptomi, ki lahko opozarjajo na raka na želodcu, so naslednji:

- bolečine v zgornjem delu trebuha, ki se morda pojavlja takoj po obrokih;

- občutek tiščanja v želodcu;

- pekoča zgaga in spahovanje;

- izguba apetita in hujšanje;

- slabost in bruhanje;

- črno blato;

- lahko tudi slabokrvnost, ki je posledica blage krvavitve iz želodčne sluznice.

Več o bolezni in zdravljenju pa si lahko preberete v članku Prepoznajte prve znake raka na želodcu.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650