Zadnja velika študija, ki jo je vodil dr. Rowan Chlebowski iz Biomedicinskega raziskovalnega centra v Los Angelesu, je spremljala skoraj 50 000 žensk kar dve desetletji. Polovico žensk so prosili, da zmanjšajo vnos maščob za 20 odstotkov in uživajo dodatno porcijo sadja, zelenjave in stročnic. Ostale ženske so še naprej uživale hrano kot dotlej. Pokazalo se je, da so imele ženske, ki so v svojo prehrano vnesle manj maščob in več sadja, zelenjave in stročnic za petino manjše tveganje, da bodo umrle zaradi raka dojke.
''Uravnotežena prehrana, ki smo jo oblikovali, je zmerna in po 20 letih spremljanja še vedno opažamo pozitivne učinke te prehrane,'' je dejal dr. Rowan Chlebowski. Strokovnjakinja za raka dojke dr. Lidia Schapira iz Stanford univerze pa je dejala, da moramo rezultate te raziskave jemati zelo resno. Z njo se strinja tudi baronesa Delyth Morgab, vodja organizacije Breast Cancer Care in Breast Cancer Now, ki je dejala: ''To so jasni dokazi, da ženske po menopavzi, ki še nimajo raka dojke, lahko zmanjšajo tveganje za smrt zaradi raka dojke. Rezultati so obetavni, saj kažejo, da lahko z vzpodbujanjem žensk, da uživajo zdravo prehrano, pomagamo ženskam znižati tveganje za smrt zaradi raka dojke. Občasna sladica ne bo škodila, a obstaja veliko pozitivnih učinkov na zdravje, če vztrajamo z prehrano z manj maščobami. Celo majhne spremembe lahko veliko doprinesejo, kot je na primer, da sladke prigrizke zamenjamo s sadjem in oreščki.''
Rezultati te raziskave bodo kmalu predstavljeni na Ameriškem združenju klinične onkologije v Chicagu. V študiji je sodelovalo 48835 žensk, starih od 50 do 79 let, ki v 90-ih letih niso imele raka dojke. Raziskava je bila opravljena, da bi videli, ali ženske s prehrano, kjer vključijo več sadja, zelenjave in stročnic manj pogosteje zbolevajo za rakom dojke. A na žalost se ni izkazalo, da je temu tako. Kljub vsemu, pa so tiste, ki so imele takšno prehrano, imele boljše možnosti za preživetje, če so zbolele za rakom dojke.
Po statističnih podatkih se tako v ZDA kot v Veliki Britaniji ena od osmih žensk enkrat v življenju spopade z rakom dojke. ''Pacienti želijo vedeti, kaj lahko naredijo, ko zbolijo za rakom,'' je za britanski Mail Online povedala dr. Jennifer Ligibel iz Inštituta za raziskave raka Dana Farber v Bostonu, ki ni sodelovala pri raziskavi, a pozdravlja takšne študije. ''Ta raziskava res kaže, da lahko s spremembo prehrane, izgubo odvečnih kilogramov, redno vadbo izboljšamo rezultate zdravljenja.''
Zmanjšajte tveganje za razvoj raka dojke
Kljub vsemu velja, da če se o raku dojke podučite, imate več možnosti, da se bolezni izognete oziroma jo premagate. Tveganje lahko zmanjšate, če poznate ukrepe, s katerimi ga preprečujemo. Tako se lahko odločite za otroka pred 30. letom, vzdržujete običajno telesno težo in se izogibate alkoholnim pijačam. Priporočljivo je tudi redno uživanje sadja in zelenjave. Pravočasno odkritje raka dojke in postavitev diagnoze sta pomembna za uspešno zdravljenje in dolgoročno napoved poteka bolezni.
Pomembno je tudi, da veste, da obstajajo različne oblike raka dojke, ki se med seboj razlikujejo po sposobnosti preraščanja v zdravo tkivo in razsoja bolezni.
Večina tumorjev dojke ni rakavih, običajno so nenevarni, benigni tumorji, kar pomeni, da ne pride do neobvladanega razraščanja tkiva. Takšni tumorji ne ogrožajo življenja. Celice rakavih tumorjev pa se neobvladano razraščajo in vdirajo v druga tkiva. Rak se širi iz mesta, kjer je vzniknil, v bližnjo okolico, lahko pa nastanejo tudi oddaljeni zasevki. Rak se pogosto najprej širi v področne bezgavke, pri dojkah pazdušne, ki se posledično povečajo. Možno je tudi širjenje
v bezgavke pod prsnico in nad ključnico.
Na vsako zatrdlino, za katero se izkaže, da je rakava, odkrijejo približno osem zatrdlin, ki so benigne in neškodljive.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV