Študije so do sedaj pokazale nasprotujoče si rezultate, a tokratna kontraverzna raziskava je pokazala, da lahko uživanje jajc pomaga preprečiti sladkorno bolezen tipa 2. V študiji so odkrili, da imajo moški, ki so pojedli jajce na dan določen profil lipidov v svoji krvi, ki je pogosto izražen pri moških, ki niso nikoli razvili sladkorne bolezni.
Da je primerna prehrana ključnega pomena tako pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 1 kot 2 je jasno. Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1 namreč ne morejo proizvajati inzulina, ki je ključnega pomena za uravnavanje glukoze v telesu. Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 pa ne proizvedejo dovolj inzulina ali se ne odzivajo dovolj dobro na inzulin, zaradi česar imajo slabše uravnano glukozo v krvi.
Jajca so poznana po tem, da so izjemno hranljiva in da dajejo občutek sitosti. A strokovanjaki se še vedno ne strinjajo s tem, ali jih sladkorni bolniki lahko uživajo ali ne.
Jajca so zdrava, ker ...
Ameriško združenje za diabetes svetuje in priporoča, naj ljudje s sladkorno boleznijo uživajo jajca. Eno jajce vsebuje okoli 0,5 ogljikovih hidratov, kar pomeni, da jajca lahko pomagajo ohranjati stabilen krvni sladkor. Jajca so bogata s kalijem, kar je dobro za naše srce, saj kalij vzdržuje raven natrija in biotina. To pa je dobro tudi za proizvodnjo inzulina. Jajca prav tako vsebujejo malo kalorij in jih je lahko vključiti v prehrano.
Slabost jajc je ...
Jajca vsebujejo 187 mg holesterola. Uradno priporočilo za ljudi s sladkorno boleznijo pa je, naj ne presežejo 200 mg dnevnega vnosa holesterola. Obstajajo tudi dokazi, da prekomerno uživanje jajc poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni pri ljudeh, ki te bolezni še nimajo. Jajca vsebujejo tudi veliko beljakovin (okoli 7 gramov na jajce), kar je znova lahko problematično za sladkorne bolnike. Če zaužijemo preveč beljakovin, jih telo prične spreminjati v glukozo.
V resnici so tudi v zgoraj omenjeni novi študiji, ki podpira uživanje jajc, odkrili, da so imeli nekateri udeleženci študije določene biokemične spojine v krvi, ki povečujejo tveganje za razvoj sladkorne bolezni.
Kakšna je razsodba?
Avtorji nove študije, ki jo je opravila Univerza zahodne Finske in je bila objavljena v žurnalu Molecular Nutrition and Food Research, so dejali, da še vedno ni jasno, ali je jajca priporočljivo uživati ali ne. A kot kaže, če z njimi ne pretiravamo, jajca lahko delujejo na naše zdravje pozitivno. Zaključili so, da lahko vsi zaužijemo eno jajce na dan. ''Čeprav je prezgodaj, da bi delali zaključke, imamo sedaj nekaj več infromacij o tem, kakšno vlogo imajo snovi v jajcih pri razvoju sladkorne bolezni tipa 2,'' je dejala vodja študije Stefania Noerman. ''Nadaljnje podrobne preiskave s celičnimi modeli in intervencijskimi študijami pri ljudeh, ki uporabljajo sodobne tehnike preiskovanja, kot je metabolomika, so potrebne, da bomo bolje razumeli mehanizme fizioloških učinkov, ki jih prinaša uživanje jajc.''
Trenutna splošna priporočila pravijo, da so tri jajca na teden dovolj za ohranjanje zdravja, ni pa z njimi priporočljivo pretiravati. Če se spopadate s sladkorno boleznijo, lahko uživate kuhana jajca, da bi izključili uživanje dodatnih maščob ali masla. Zaužijete lahko tudi več beljakov kot rumenjakov, saj je prav v rumenjakih večina holesterola v jajcih.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV