Obstaja 'funkcionalen alkoholik'?

BOLEZNI

Obstaja 'funkcionalen alkoholik'?

N.R.A.
30.03.2024, 4:48
0

Klasična slika osebe z alkoholizmom je, da si predstavljamo nekoga, ki ima težave s pitjem in se mu zaradi te navade življenje podira. Realna slika ni vedno takšna. Mnogokrat se alkoholizem skriva za najbolj popolnimi človeškimi podobami.

Izraz 'funkcionalen alkoholik' ni medicinski izraz. Čeprav boste morda še vedno slišali ljudi govoriti o alkoholizmu ali zlorabi alkohola, je uradni izraz motnja uživanja alkohola. To je stanje, ki sega od blagega do zmernega oziroma hudega stanja. Eno in drugo, blago ali hudo, je še vedno enako – odvisnost kot takšna je povezana s številnimi tveganji za zdravje in življenje!

To so znaki alkoholizma
PREBERI ŠE

To so znaki alkoholizma

Osebe z alkoholizmom se lahko na zunaj zdijo odgovorne in produktivne. Morda so to celo zelo uspešne osebe in osebe na položajih. Prav njihov uspeh lahko povzroči, da drugi ljudje spregledajo njihove težave. Vendar pa to ne pomeni, da njihovo pitje ne predstavlja težave. 

Alkoholizem
Alkoholizem / FOTO: Dreamstime

Tisti, za katere bi rekli, da se zdijo 'funkcionalni alkoholiki', morda ne prepoznajo svojih težav s pitjem. Lahko so v zanikanju, ker imajo kljub vsemu odlično službo, družino in prijatelje, morda se tolažijo, da pijejo zgolj ob posebnih priložnostih, le-te pa se pojavijo povsod in kadarkoli.

Tako alkohol vpliva na naše telo
PREBERI ŠE

Tako alkohol vpliva na naše telo

Toda v resnici jim ne gre dobro, pravi dr. Robert Huebner z Nacionalnega inštituta za zlorabo alkohola in alkoholizem. Opozarja, da nihče ne more čezmerno piti in dolgo časa prevzeti večjih odgovornosti. Če nekdo veliko pije, ga bo to slej ko prej dohitelo.

Če spadate v to skupino, ne bi smeli piti piva
PREBERI ŠE

Če spadate v to skupino, ne bi smeli piti piva

Morda se zdi, da ima funkcionalni alkoholik nadzor. Lahko pa sebe ali druge spravi v nevarnost s tem, ko vozi pod vplivom alkohola, ima tvegane spolne odnose ali izgubi zavest.

''Zatekla sem se v alkohol, ker nisem želela čutiti''
PREBERI ŠE

''Zatekla sem se v alkohol, ker nisem želela čutiti''

Prekomerno pitje ima še veliko drugih tveganj. Lahko povzroči bolezni jeter, pankreatitis, nekatere oblike raka, poškodbe možganov, resno izgubo spomina in visok krvni tlak. Prav tako poveča verjetnost, da bo nekdo umrl v prometni nesreči ali zaradi umora ali samomora. Vsaka zloraba alkohola poveča verjetnost nasilja v družini, zlorabe in zanemarjanja otrok ter fetalnega alkoholnega sindroma.

Če menite, da vi ali nekdo, ki ga poznate, preveč pije, se posvetujte s svojim zdravnikom o pomoči, pa naj gre za terapevta, psihiatra ali drugega specialista za odvisnosti.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: webmd