Razlogov, zakaj se pojavljajo prebavne motnje, je veliko, pogosto pa jih označujemo za bolezni sodobnega in stresnega načina življenja. Ena najpogostejših bolezni prebavnega sistema je gastritis. Pri tem gastroenterologinja dr. Sadika Biluš, ugotavlja, da gre dejansko za bolezen, ki jo imamo skoraj vsi, le da se nekaterim včasih ne postavi diagnoza, drugim pa jo uspe nadzirati in premagati z ustrezno prehrano in z zdravim načinom življenja.
''Količina proizvedene kisline je odvisna od spola, starosti, genetskih nagnjenosti in predvsem načina življenja. Izločanje kisline je velikokrat povečano, a pri tem veliko ljudi ne občuti nobenih simptomov. Tistim, ki trpijo za gastritisom, svetujemo, da jedo več obrokov na dan, najboljša zdravila pa so tista, ki nevtralizirajo kislino – tako imenovani antacidi. Tukaj bi poudarila, da je velikokrat najboljši 'antacid' hrana, kar potrjuje dejstvo, da se ljudje zaradi kisline in samega gastritisa velikokrat zbujajo ponoči in občutijo nepopisno željo po hrani. Rada rečem, da telo samo išče terapijo,'' je povedala Biluševa za intervju na hrvaški spletni strani.
Omenjena zdravnica še poudarja, da bolniki z gastritisom ne bi smeli posegati po hrani, ki vsebuje veliko maščobe, začinjeni in kisli hrani, dodatno škodo sluznici želodca pa naj bi delali tudi tobak, kava in alkohol. ''Tudi mlečni izdelki lahko zaradi velike količine kalcija povzročijo povečano izločanje kisline, vendar v majhnih količinah, zato naj ne bi bili škodljivi. Če govorimo že o razjedah želodca, pa je priporočljiva lahka in mediteranska prehrana,'' dodaja Biluševa.
Bolečine in intenzivnost teh pri gastritisu so odvisne od posameznika. Največkrat niso intenzivne, razen če bolnik zaužije določeno vrsto hrane, ki mu škodi, dodatno pa veliko strokovnjakov pri tem govori tudi o stresnih okoliščinah, ki lahko sprožijo dodatno bolečino.
Pomembno je ustrezno prehranjevanje
Kot smo že omenili, določena vrsta hrane, ki smo jo že našteli, na splošno škoduje bolnikom z gastritisom, a gastroenterologi dodatno poudarjajo, da mora navadno vsak bolnik sam ugotoviti, kdaj in ob kakšnih razmerah, ob kakšni hrani in količini, začuti bolečino in težave z želodcem. Za vsako bolezen obstaja določena priporočena prehrana, ki se jo je dobro držati, vendar je tukaj najboljši nasvet ta, da se držimo tistega, kar sami prepoznamo, da nam dela dobro, in nasprotno, kaj je tisto, kar nam škoduje.
''Črevesje in želodec sta morda najpomembnejša organa, ki tvorita en velik endokrini sistem, le malo ljudi pa se zaveda, koliko hormonov in encimov se izloča v črevesju. Če je črevesje bolno, telo nima ustrezne zaščite,'' še poudarja Biluševa.
Vizita e-novice
Ordinacija.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV