Gnojni turi so nadležni, lahko pa tudi nevarni
BOLEZNI

Gnojni turi so nadležni, lahko pa tudi nevarni

25.10.2019, 9:53
6

Turi so eno najpogostejših vnetij kože, ki ga večinoma povzročijo bakterije. Spremljata jih srbečica in stopnjujoča bolečina, a kljub nadležnim občutkom tura nikar ne stiskajte sami. Okužbo namreč lahko prenesete na druge dele telesa.

Ture povzročajo bakterije

Kožni turi so dokaj pogosto vnetje mešičkov dlak in okoliške kože ter včasih celo podkožnega tkiva. Največkrat vnetje povzročijo bakterije, zlasti tako imenovani stafilokoki. ''Nekatere osebe so ''zdravi nosilci'' omenjene bakterije, kar pomeni, da imajo v telesu veliko teh bakterij – zlasti na predelu nosu ali pazduh – vendar jim ne povzročajo posebnih težav. Lahko pa ti ''zdravi nosilci'' te bakterije prenašajo na druge osebe,''pojasni dermatovenerologinja dr. Metka Adamič. Tur lahko torej dobi katera koli oseba, ki je občutljiva na stafilokoke, so pa k takšnim kožnim vnetjem bolj nagnjeni sladkorni bolniki.

Tur je lahko velik tudi več centimetrov

''Ko se notranjost tura postopno polni z gnojno vsebino in odmrlim materialom, prizadeti to občuti kot stopnjevano bolečino. Občasno se na površini tura pojavijo belkaste ali rumenkaste izbokline, napolnjene z gnojem,'' razloži dr. Metka Adamič.
''Ko se notranjost tura postopno polni z gnojno vsebino in odmrlim materialom, prizadeti to občuti kot stopnjevano bolečino. Občasno se na površini tura pojavijo belkaste ali rumenkaste izbokline, napolnjene z gnojem,'' razloži dr. Metka Adamič.

Turi se lahko pojavijo na katerem koli delu telesa, kjer se nahajajo dlačice. Najbolj pogosto jih opažamo na obrazu, tilniku, pod pazduhama, v presredku, na zadnjici ter stegnih. ''Velikokrat jih nastaja več sočasno. Začnejo se kot boleča, rdeča zatrdlina, ki v nekaj dneh v premeru meri od enega do dveh centimetrov. Čez čas se središče omehča, tur pa ob otipu spominja na z vodo napolnjen balon. V kratkem času lahko postanejo zelo obsežni, tako da lahko v premer dosežejo celo več centimetrov,''še pove dr. Adamičeva. ''Ko se notranjost tura postopno polni z gnojno vsebino in odmrlim materialom, prizadeti to občuti kot stopnjevano bolečino. Občasno se na površini tura pojavijo belkaste ali rumenkaste izbokline, napolnjene z gnojem.''

Tura nikar ne iztiskajte

Kožni turi praviloma niso nevarni in zaradi njih ni treba nemudoma odhiteti k zdravniku. Nekateri turi po krajšem času in zmerni bolečini ter srbečici izginejo kar sami od sebe, spet drugi potrebujejo čas, da dozorijo in počijo. Vendar moramo s turi ravnati previdno:

– na tur si večkrat dnevno polagajte tople obkladke, da pospešite odpiranje tura in samodejno izlivanje gnoja – lahko ga občasno nežno umivate tudi z razkužilom;

– tura se ne dotikajte in si hkrati čim večkrat umivajte roke, da ne boste okužbe prenesli na druge dele telesa (priporočljivo je tudi, da vse tkanine in predmete, ki so bili v stiku s turom, temeljito operite v vreli vodi);

– tura nikar ne iztiskajte, ampak pustite, da poči sam od sebe;

– ko tur poči, prizadeti del prekrijte s suhim obkladkom, da bo ostal čist in se bo lepše zacelil.

Tura nikar ne iztiskajte, ampak pustite, da poči sam od sebe.
Tura nikar ne iztiskajte, ampak pustite, da poči sam od sebe./ FOTO: iStockphoto

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Včasih pa turu nismo kos sami in vnetje zahteva zdravniški pregled ter celo zdravljenje. Zdravniško pomoč moramo poiskati v naslednjih primerih:

– če po enem tednu z obkladki in razkuževanjem tur še vedno ni počil oziroma izginil;

– ko tur nastane na obrazu ali ob hrbtenici, kajti okužba se lahko vzdolž limfnih žil razširi na notranje organe – posebej na možgane ali hrbtenico;

– če se turi pogosto ponavljajo;

– če kožno vnetje spremlja tudi povišana telesna temperatura;

– če se okoli tura pojavijo rdeči pasovi oziroma pordele lise, ki kažejo na širjenje okužbe.

Zdravnik bo tur prerezal s skalpelom, iz njega izpustil gnoj in tako zmanjšal bolečino.
Zdravnik bo tur prerezal s skalpelom, iz njega izpustil gnoj in tako zmanjšal bolečino./ FOTO: iStockphoto

''Zdravniška pomoč je seveda potrebna tudi v primerih, ko pride zaradi kožnih turov oziroma zaradi razširitve okužbe na druga tkiva do resnih zapletov, kot so kožni absces, absces na predelu hrbtenice, možganov, ledvic ali drugih notranjih organov, bakterijskega vnetja notranjosti srca, vnetja kosti, sepse …'' pove dr. Metka Adamič.

Rešitev? Skalpel in antibiotiki

Če bo vaše kožno vnetje zahtevalo zdravniško pomoč, vam bo zdravnik tur najverjetneje prerezal s skalpelom, iz njega izpustil gnoj in tako zmanjšal bolečino. Če se vam turi ponavljajo oziroma če se je okužba razširila, vam bo predpisal tudi antibiotike, ki bodo preprečili širjenje okužbe v globlja tkiva. Poleg tega vas bo v primeru, da se vnetje mešičkov dlak pogosto ponavlja, zdravnik najverjetneje napotil k dermatologu, ki bo skušal odkriti vzrok vaših ponavljajočih se težav.

NOVICE
Letališče Brnik bo za 'zakrpanje' Adrijine luknje ...
ŠPORT
Levy: V Mourinhu smo dobili izjemnega trenerja
POP IN
Hči Sarah Palin rodila dvojčici
TV ODDAJE
Po izboru prvega dvobojevalca je postalo vroče
VIZITA.SI
Zakaj je pomembno čiščenje črevesja in kako lahko ...
OKUSNO.JE
Specite kruh brez kvasa po postopku naših babic
ZADOVOLJNA.SI
Zaradi tega se veliko žensk bori z odvečnimi ...
MOSKISVET.COM
Greta Thunberg vpletena v novo teorijo zarote
BIBALEZE.SI
Ne mečite jih stran! Iz njih lahko ustvarite ...
CEKIN.SI
Ne plačujete najemnine ali kredita? Odlična ...
DOMINVRT.SI
Kar je naredil pes, vas bo nasmejalo
OKUSNO.JE
Ideja za hitro družinsko kosilo med tednom