Okužba, ki lahko privede do resnih zapletov

BOLEZNI

Okužba, ki lahko privede do resnih zapletov

V.H.
15.02.2024, 4:15
0

Okužba z bakterijo Helicobacter pylori velja za najpogostejšo okužbo in včasih niti ne vemo, da jo imamo, medtem ko v nekaterih primerih lahko povzroči nemalo težav. Večkrat jo povezujemo z gastritisom, razjedami ali celo rakom želodca. Več o tej želodčni bakteriji si lahko preberete v nadaljevanju.

Gre za bakterijo, ki je prilagojena na kislo okolje v našem želodcu, zato v njem lahko preživi. Navadno se zadržuje v bližini želodčne sluznice, lahko pa se tudi razširi. Bakterija namreč proizvaja encim, imenovan ureaza, ki lahko nevtralizira želodčno kislino.

Kako se lahko z njo okužimo?

Z njo se lahko okužimo že v otroštvu, hkrati pa okužba traja vse življenje, če je ne zdravimo. Med dejavniki tveganja za okužbo je lahko slaba higiena, okužena hrana, voda ali pripomočki. Prenašala pa naj bi se tudi s slino, bruhanjem ali blatom nekoga, ki je že okužen.

Helicobacter pylori
Helicobacter pylori / FOTO: Shutterstock

Kakšni so simptomi?

Simptomi se ne izrazijo pri vseh enako, saj nekateri nimajo večjih težav, spet drugi lahko čutijo bolečino, ki jo največkrat občutimo v zgornjem delu trebuha. Okužba lahko povzroči tudi slabost in bruhanje, še posebej po jedi. Prav tako smo lahko napihnjeni ali imamo občutek polnosti v želodcu. Pogosto nimamo pravega apetita in lahko pride tudi do nenamernega hujšanja, pomanjkanja železa in izčrpanosti. Če je našo blato črno, pa imamo lahko notranje krvavitve v želodcu ali v črevesju.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Kako poteka zdravljenje?

V primeru, da posumimo na bakterijo Helicobacter pylori, je najbolje, da obiščemo zdravnika, ki nas bo napotil na testiranje ali pa se testiramo kar sami doma. Okužbo navadno zdravimo s kombinacijo antibiotikov in drugih zdravil, medtem ko lahko zdravljenje traja od sedem do štirinajst dni. Kasneje je dobro, da test ponovimo in preverimo, če je bilo zdravljenje dejansko uspešno. 

Slabo počutje je prvo opozorilo, da je nekaj lahko narobe.
Slabo počutje je prvo opozorilo, da je nekaj lahko narobe. / FOTO: iStockphoto