Kljub temu nihče ne naredi ničesar, da bi problem izkoreninil, kaj šele, da bi si sploh priznali, da imamo ta problem, je prepričana: ''Danes imamo v povprečni trgovini na voljo 30 000 živil, vendar nobeno od njih ni bilo podvrženo resničnemu znanstvenemu pregledu. Na njih so vse vrste kontrolnih znakov in srčnih simbolov, vendar to pove le del zgodbe. Na primer ovseni kosmiči, ki lahko vsebujejo več vlaknin in tako proizvajalci pogumno razglašajo sposobnost tega hranila za zniževanje holesterola. Toda drobni tisk kaže, da ti mali kosi žitaric prinašajo toliko dodanega sladkorja, da je ena porcija enakovredna trem piškotom. Vsak pozitiven učinek vlaknin je v tem primeru z vnosom sladkorja izničen. Toda, kako naj bi to vedel povprečen potrošnik? Ne more vedeti. Pomembno je le, da jim je všeč okus in se tako počutijo dobro, ko kupijo izdelek.''
Pred dvema desetletjema je Ameriški nacionalni inštitut za zdravje izdal smernice za uravnavanje holesterola, ki so kot prvi korak navajale spremembo diete za tri mesece, šele nato zdravljenje z zdravili. ''A danes številni moji sodelavci izražajo skepticizem, da bi način s spremembo prehrane lahko deloval. Sama sem porabila 80.000 ur usposabljanja, da sem postala kardiolog. Koliko časa smo porabili za preučevanje prehrane? Nič. Smernice za zdravljenje, ki predstavljajo standard zdravstvene nege, le malo prostora namenjajo prehrani. Ameriško združenje za bolezni srca ima 120 strani navodil, kako uravnavati holesterol. Koliko jih je namenjenih prehrani? En odstavek. Smernice večinoma navajajo, kateremu pacientu dati zdravilo in v kakšnem odmerku. V skladu s smernicami se lahko z zdravili - statini, kot sta lipitor in crestor, pričnejo zdraviti že otroci, mlajši od deset let.''
Poleg tega zdravniki uporabljajo le model predpisovanja zdravil, nadaljuje kardiologinja: ''Naučeni so, da je edini dokaz učinkovitosti klinična študija in da nič drugega ne more delovati. Prav zato je farmacija na prvem mestu, čeprav je literatura polna podatkov o tem, koliko pozitivnih učinkov na zdravje ima različna hrana. Le da za uživanje hrane nimamo podatkov o odmerku, ki ga moramo vzeti.''
Kardiologinja je v svojem zapisu za CNN razkrila tudi problematiko, ki se je pojavila v ZDA, da zavarovalnice pošiljajo zdravnikom smernice za predpisovanje statinov in zdravnike celo opozarjajo na to, ali so se s pacienti pogovorili o tej možnosti. ''Če se z vami ne pogovorim o možnostih zdrave prehrane, kot je uživanje oreščkov ali ovsenih kosmičev brez sladkorja, ki prav tako zmanjšujejo holesterol, me na to nihče ne opozori. Zdravniki so celo plačani več, če predpišejo določeno zdravilo. Zdravniški pregled, ki privede do predpisa zdravil, se šteje kot bolj kompleksen, kar omogoča višje povračilo. Ravno nasprotno velja, če zdravnik uporabi nekaj svojega zelo omejenega časa za pogovor s pacienti o zdravi prehrani, denimo o antioksidantih ali omega-3 maščobnih kislinah. V tem primeru ne dobi nobenega dodatnega plačila. Moja rešitev je, da se da zdravnikom, zavarovalnicam in še posebej pacientom alternativno možnost za zniževanje holesterola, ki vključuje spremembo prehrane in je enakovredna jemanju zdravil na vseh nivojih.''
''Sama sem postala obsedena s tem, da bi odkrila boljšo rešitev. Ustanovila sem podjetje, ki ustvarja živila, ki pomagajo znižati holesterol in to podprla z vso možno farmacevtsko znanostjo. Ta živila so dobrega okusa, vsebujejo le snovi, ki izboljšujejo zdravje. Dozirana in odmerjena so tako, da jih je lahko predpisati in jemati ravno tako kot zdravila. In še bolj pomembno, omogočajo klinično znižanje holesterola, to pa je potrjeno tudi s kliničnimi študijami,'' pojasnjuje.
Kar 70 milijonov Američanov se spopada s povišanim holesterolom, prav zato je kardiologinja naivno mislila, da bodo njen projekt podprla tudi velika podjetja in ji želela pomagati, a naletela je na gluha ušesa. ''Ni jim bilo všeč. Proizvajalci hrane so menili, da so sestavine, kot so pravi lešniki, orehi, borovnice in podobno, predragi. Želeli so jih nadomestiti z aromami, umetnimi sladili in 'čisto malo sadja'. Menili so, da so klinične študije, ki smo jih nameravali narediti, da bi z njimi potrdili učinkovitost, preveč tvegane. Rekli so nam, da potrebujemo patent, da bi lahko zaračunali cene, kot jih računajo farmacevtska podjetja. Ni čudno, da se tega nihče še ni lotil. Preprosto ni bilo dovolj dobička v tej ideji. Kot kaže, pacientovo zdravje ni dovolj vredno.''
Kljub temu je vztrajala s svojo idejo in prejela podporo nekaterih investitorjev. Opravili so klinični študiji v dveh državah in pokazalo se je, da so imeli ljudje s holesterolom z uživanjem te zdrave hrane v samo 30 dneh skoraj 40-odstotno znižanje holesterola. Kot pravi, bo te podatke kmalu predstavilo Ameriško združenje za bolezni srca na svojem letnem srečanju in v svoji publikaciji. ''To znižanje holesterola smo dosegli le s hrano, brez kakršne koli diete ali vadbe. To ne predstavlja le alternativne možnost za okoli 20 milijonov Američanov, ki ne prenašajo statinov, a tudi za milijone drugih ljudi, ki imajo povišan holesterol, a še ne potrebujejo statinov. Tako kot pri zdravilih, se vsi ne bodo odzvali enako na spremembo prehrane. Nekateri pacienti morajo jemati statine, četudi je njihov nivo holesterola popoln. A glede na to, da traja samo mesec dni, da prepoznamo, ali se posameznik dobro odzove na spremembo prehrane ali ne, je po mojem mnenju smiselno, da damo možnost in poskusimo tudi na ta način, preden nekomu doživljenjsko predpišemo tablete. Še posebej, ker hrana nima nikakršnih stranskih učinkov, le pozitivne učinke, kot je zniževanje krvnega pritiska, boljši nadzor krvnega sladkorja, izgubo telesne teže in boljše počutje,'' še doda.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV