HRANILNA IN ENERGIJSKA SESTAVA JAJCA
Jajce je sestavljeno iz približno 76 % vode, zaradi česar njegova energijska vrednost ni zelo visoka (133 kcal/100 g). Beljak jajca je predvsem vodna raztopina beljakovin, ogljikovih hidratov in mineralov, medtem ko rumenjak vsebuje skoraj polovico suhih snovi, ki so večinoma sestavljene iz maščob (65 %) in beljakovin (33 %).
Jajce vsebuje vse esencialne aminokisline, vezane v beljakovine visoke biološke vrednosti (100), kar omogoča našemu telesu enostavno uporabo. Prav tako je bogato z minerali, kot so fosfor, cink, kalcij in železo, ter različnimi vitamini, še posebej vitaminoma D in A, ter različnimi vitamini B kompleksa, kot so vitamin B12, riboflavin (B2) in pantotenska kislina (B5). Jajca so vir holina, ki ima pomembno vlogo pri delovanju jeter in presnovi maščob ter homocisteina.
Poleg tega vsebujejo še lutein in zeaksantin, karotenoida, ki naj bi imela zaščitni vpliv pred oksidativnimi poškodbami ter naj bi ohranjala zdravje vida, nakazujejo nekatere znanstvene raziskave.
HOLESTEROL
Holesterol tvori osnovo vseh steroidnih hormonov in analogov vitamina D. Odgovoren je za rast in razvoj skozi vse življenje. Ker imamo ljudje omejeno sposobnost presnove holesterola, se ta hitro kopiči v telesu ob presežku iz prehrane ali genetskih nenormalnostih. Holesterol je edinstven med biološkimi molekulami, saj zagotavlja številne bistvene funkcije pri ljudeh.
Od reprodukcije in transporta hranil do aktivacije celičnih procesov. Zaradi njegove pomembnosti je njegova koncentracija skrbno urejena s številnimi povratnimi mehanizmi, katerih osrednje mesto so jetra. Omejitev tkivne presnove pri ljudeh in spremenjeno sodobno okolje ter povečana razpoložljivost hrane so privedli do presežka celičnega holesterola, s slabimi zdravstvenimi posledicami.
Holesterol je pomemben za telo, saj je ključen gradnik celičnih membran in prekurzor za snovi, kot so žolčne kisline, hormoni in vitamin D. Vendar lahko prekomerna količina holesterola v telesu vodi do različnih zdravstvenih težav, vključno z zamaščenostjo jeter, vnetji in aterosklerozo.
HOLESTEROL V JAJCU
Maščobe v jajcu se nahajajo predvsem v rumenjaku, ki predstavlja polovico energijske vrednosti celotnega jajca. Različne vzrejne metode kokoši vplivajo na maščobno sestavo jajc, pri čemer jajca kokoši iz proste reje vsebujejo višje vsebnosti omega-3-maščobnih kislin kot tista iz hlevske ali baterijske reje.
Eno veliko jajce vsebuje od 186 do 230 mg holesterola. Holesterol je pomemben za telo, saj je ključen gradnik celičnih membran in prekurzor za snovi, kot so žolčne kisline, hormoni in vitamin D. Vendar lahko prekomerna količina holesterola v telesu vodi do različnih zdravstvenih težav, vključno z zamaščenostjo jeter, vnetji in aterosklerozo.
Čeprav so raziskave o vplivu uživanja jajc na srčno-žilne bolezni mešane, večina epidemioloških študij ni pokazala prepričljivih povezav med uživanjem jajc in tveganjem za srčno-žilne bolezni. To je lahko posledica prisotnosti drugih hranil v jajcu, ki ščitijo pred oksidativnim stresom in dislipidemijo. Raziskave kažejo, da pri ljudeh, ki že zmanjšujejo vnos nasičenih maščob v svoji prehrani, ter povečujejo razmerje med polinenasičenimi in nasičenimi maščobnimi kislinami, ter uživajo ogljikove hidrate, bogate z vlakninami, nadaljnje zmanjšanje holesterola v prehrani morda ni potrebno.
Čeprav jajca vsebujejo holesterol, ki je ključen za različne telesne funkcije, je njihov vpliv na raven holesterola v krvi pogosto minimalen. Namesto tega je ključnega pomena, da se osredotočimo na uravnoteženo prehrano, bogato z raznoliko hrano in vlakninami, ter upoštevamo individualne potrebe vsake osebe. S pravilnim pristopom in s pomočjo strokovnjaka za prehrano lahko posamezniki najdejo način prehranjevanja, ki bo podpiral njihovo zdravje, ne da bi se pri tem bilo treba popolnoma odreči uživanju jajc. Pomembno je, da se odločitve glede prehrane sprejemajo na podlagi celovitega razumevanja in individualnih potreb posameznika.
Vizita e-novice
Viri: PubMed & Prehrana.si
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV