HRANILNA IN ENERGIJSKA SESTAVA JAJCA


HOLESTEROL

Od reprodukcije in transporta hranil do aktivacije celičnih procesov. Zaradi njegove pomembnosti je njegova koncentracija skrbno urejena s številnimi povratnimi mehanizmi, katerih osrednje mesto so jetra. Omejitev tkivne presnove pri ljudeh in spremenjeno sodobno okolje ter povečana razpoložljivost hrane so privedli do presežka celičnega holesterola, s slabimi zdravstvenimi posledicami.

Holesterol je pomemben za telo, saj je ključen gradnik celičnih membran in prekurzor za snovi, kot so žolčne kisline, hormoni in vitamin D. Vendar lahko prekomerna količina holesterola v telesu vodi do različnih zdravstvenih težav, vključno z zamaščenostjo jeter, vnetji in aterosklerozo.
HOLESTEROL V JAJCU
Maščobe v jajcu se nahajajo predvsem v rumenjaku, ki predstavlja polovico energijske vrednosti celotnega jajca. Različne vzrejne metode kokoši vplivajo na maščobno sestavo jajc, pri čemer jajca kokoši iz proste reje vsebujejo višje vsebnosti omega-3-maščobnih kislin kot tista iz hlevske ali baterijske reje.

Eno veliko jajce vsebuje od 186 do 230 mg holesterola. Holesterol je pomemben za telo, saj je ključen gradnik celičnih membran in prekurzor za snovi, kot so žolčne kisline, hormoni in vitamin D. Vendar lahko prekomerna količina holesterola v telesu vodi do različnih zdravstvenih težav, vključno z zamaščenostjo jeter, vnetji in aterosklerozo.

Čeprav so raziskave o vplivu uživanja jajc na srčno-žilne bolezni mešane, večina epidemioloških študij ni pokazala prepričljivih povezav med uživanjem jajc in tveganjem za srčno-žilne bolezni. To je lahko posledica prisotnosti drugih hranil v jajcu, ki ščitijo pred oksidativnim stresom in dislipidemijo. Raziskave kažejo, da pri ljudeh, ki že zmanjšujejo vnos nasičenih maščob v svoji prehrani, ter povečujejo razmerje med polinenasičenimi in nasičenimi maščobnimi kislinami, ter uživajo ogljikove hidrate, bogate z vlakninami, nadaljnje zmanjšanje holesterola v prehrani morda ni potrebno.

Čeprav jajca vsebujejo holesterol, ki je ključen za različne telesne funkcije, je njihov vpliv na raven holesterola v krvi pogosto minimalen. Namesto tega je ključnega pomena, da se osredotočimo na uravnoteženo prehrano, bogato z raznoliko hrano in vlakninami, ter upoštevamo individualne potrebe vsake osebe. S pravilnim pristopom in s pomočjo strokovnjaka za prehrano lahko posamezniki najdejo način prehranjevanja, ki bo podpiral njihovo zdravje, ne da bi se pri tem bilo treba popolnoma odreči uživanju jajc. Pomembno je, da se odločitve glede prehrane sprejemajo na podlagi celovitega razumevanja in individualnih potreb posameznika.
Vizita e-novice
Viri: PubMed & Prehrana.si
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV